DIRLJIVA PODRŠKA: Sarajevo i Beograd zapljeskali Zagrebu, sa sarajevske Vijećnice poslana snažna poruka

Lupiga.Com

22. ožujka 2020.

DIRLJIVA PODRŠKA: Sarajevo i Beograd zapljeskali Zagrebu, sa sarajevske Vijećnice poslana snažna poruka

Dok građani Zagreba još uvijek slažu dojmove nakon jutrošnjeg snažnog potresa i strahuju od mogućih novih podrhtavanja tla, a nadležne službe procjenjuju nastalu štetu, koja je sasvim sigurno golema, iz regije stižu jake poruke podrške. Sarajevska vijećnica večeras je svjetlosnom instalacijom obojana u plavo, s crvenim srcem u sredini. Mnogima je, nakon ratova devedesetih i političkog nastavka rata drugim sredstvima kojeg političari sa svih strana neprestano produbljuju, još nezamislivija podrška koja dolazi iz Beograda. Tamo se, naime, u 20 sati sa svojih balkona građani glasno zapljeskali kao znak solidarnosti sa Zagrepčankama i Zagrepčanima. 

Sarajevska vijećnica
Sarajevska vijećnica večeras (FOTO: Facebook)

Akciju u Beogradu pokrenula je inicijativa „Ne davimo Beograd“. Još danas popodne pozvali su građane na „Aplauz u 8“. Odaziv je bio masovan. 

„Aplauz u 8 večeras za Zagreb koji je pogođen i zemljotresom, ali i sve koji se bore protiv COVID 19 na celom Balkanu! Za sve ljude koji širom Balkana uspevaju da nađu snagu da se u sve komplikovanijim uslovima bore protiv zaraze, za medicinare, javne službe, i sve one koji moraju da rade bez zaštite u prodavnicama, apotekama... Zemljotres u kome je oštećen veliki broj zgrada i objekata, dodatno je otežao život građana Zagreba i zakomplikovao borbu protiv pandemije. Virus će proći, ali ono što želimo da zauvek ostane u našem društvu, raste i razvija se, jeste solidarnost, međusobna briga i podrška za sve naše građanke i građane. A ona nema granice i ne poznaje etničke, verske ili političke pripadnosti“, poručili su iz „Ne davimo Beograd“, inicijative koja se već godinama uporno bori protiv devastacije srbijanskog društva.

Na svoje balkone s istim ciljem izašle su i Sarajlije te zapljeskali Zagrebu kojeg je danas, osim pandemije koronavirusa, pogodio i potres. O tome svjedoči i ovaj video sa sarajevske Otoke. Poruku su poslale i gradske vlasti.

„Dok se svi skupa borimo protiv pandemije koronavirusa, Grad Zagreb je zadesio jedan od najsnažnijih historiji u povijesti. Glavni grad BiH poručuje Zagrepčanima i cijeloj Hrvatskoj da ste večeras u našim mislima i molitvama. Ovi teški izazovi sa kojima se suočavamo osnažiti će naše prijateljstvo i produbiti saradnju", poručili su iz Gradske uprave Grada Sarajevo.

Mnoge je dirnula i emotivna ilustracija, koju potpisuje Midhat Kapetanović, a na kojoj Vučko, maskota sarajevske Olimpijade iz 1984. godine, grli Zagija, maskotu zagrebačke Univerzijade iz 1987. godine.

Na raspolaganje Zagrebu se stavio Crveni križ Cetinja, crnogorske prijestolnice. 

„Vijest o nemilom događaju, razornom potresu koji je pogodio Grad Zagreb, u Crvenom križu Cetinje primili smo s tugom i nevjericom. Tim prije jer je riječ o nama prijateljskom gradu i narodu. Cetinje i Crna Gora i sami su tijekom novije prošlosti trpjeli posljedice potresa, i otuda možemo pretpostaviti koliko je težak momenat s kojim se suočava Vaš narod“, napominju iz Crvenog križa Cetinje, dok je gradonačelnik Cetinja poručio kako se taj grad stavlja na raspolaganje „da pomogne Vašem narodu“ kako bi prebrodili ove teške trenutke.

Po komentarima na društvenim mrežama vidi se da su ove poruke podrške mnogima ovaj teško podnošljivi dan učinili barem malo lakšim.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/Midhat Kapetanović