GENERACIJA BEZ REFRENA: Deset bendova za koje ste već morali čuti

Vid Jeraj

8. svibnja 2021.

GENERACIJA BEZ REFRENA: Deset bendova za koje ste već morali čuti

U poplavi godinama i desetljećima zakašnjelih reizdanja kojima posljednjih godina diskografi podgrijavaju „novovalni kebap“, Menart je neki dan pustio u prodaju kompilaciju „Zagreb Calling“ s deset bendova čije ste djelovanje posljednjih godina mogli zapaziti kako u Vinylu, tako i u KSET-u ili Medici. 

Pored imena kao što su Eine, Žen, Porto Morto i Denis Katanec, koji nisu nužno debitanti, na kompilaciji se nalaze i nemanja, Truth = Tribe, Gentleman, Sfumato i Ivan Grobenski, kao i Dimitrije Dimitrijević. Snimanje koje je u siječnju potrajalo četiri dana u zagrebačkom KSET-u, uživo je videom zabilježio i ovjekovječio Bojan Koštić

Iza kompilacije idejno stoji gitarist, skladatelj i producent Vedran Peternel, koji je surađivao uz brojna imena globalne emigrantske inteligencije. Kao glazbeni urednik je surađivao s Radio France International (RFI), kasnije se našao i u Cargo Orkestru Darka Rundeka. Dovođenje violinista Warena Ellisa prije deset godina na album pulsko-padovanskog kvarteta East Rodeo najavilo je definitivni povratak Hrvatskoj nakon 30-plus godina provedenih u Parizu. Dečko s asfalta, s kezom i podočnjacima junaka Moebijusovih stripova, stasao na urbanoj priči svjetskog centra i poprišta susreta svjetskih kultura i rasa, postao je promotor i voditelj kluba Vinyl u strogom centru grada u kojem su pored cocktaila u mezaninu, u podrumu preparirani i klaviri. Sintezu je klupskih kultura, istražujući prostranstva studijske tehnologije Peternel nadopunjavao i nadograđivao u kazalištu, a većinu je bendova uključenih u projekt "Zagreb Calling" upoznao na živoj svirci bilo u Medici ili u KSET-u. 

DOBRI DUH ROKENROLA: Kratki razgovor – Porto Morto

MLADI ANSAMBL - JEBOTON: Kako se 'pokanadila' hrvatska alternativna scena

LUPIGA NA TURNEJI S BENDOM ŽEN: Naš bend ima bezbroj sektora i samo jedan klub - Klub idijoti

„Imamo jazz-fusion bend Maka Murtića, imamo Dimitrija Dimitrijevića iz Niša koji djeluje na zagrebačkoj sceni neko vrijeme, Ivana Grobenskog iz Lolita/Moskau, Žen koje pretpostavljam ne treba posebno predstavljati, Sfumato iz Jeboton kolektiva, što je samo dio od desetak godina alternativne scene u Zagrebu, Porto Morto i The Gentleman (koji je upravo zasjeo na prvo mjesto Top 20 ljestvice Hrvatskog radija – op. aut.)”, ponosno će Peternel s kojim se nalazimo na terasi jednog dugavljanskog kafića u koji se polako vraća život. 

„Da vinil nije ograničen, moglo je biti još deset bendova, to je zagrebačka scena koju ne tvore posebno mladi ljudi. Svi su svirali po svim zagrebačkim klubovima, svatko od tih ljudi ima još tri benda u kojima svira i koji bi bili vrijedni da se okupe na jednom mjestu”, kaže Peternel. 

Bendovi kompilacije, dakle, koliko su plesni i popistični, toliko su autorski i specifični. Nema jasne podjele, jer skoro da je nepisano pravilo Peternelu bilo to da su – žanrovi stvoreni da se krše. Što je podvukao u produkciji koja jest dosta audio-friendly za razliku od uobičajene digitalne peglancije, čemu će pridonijeti i vinilno izdanje. 

„Sve su kompozicije tih bendova prilično raznolike ... Ovo je jedna 'druga' scena, generacija bez refrena, što je i podnaslov; nijedan od bendova nema strukturu pjesme u klasičnom smislu, sintaktički imaju gitare, bubnjeve, bas i glas, ali su im glazbene strukture – žanrovska transgresija. Nijedan se bend ne može staviti u jednostavnu ladicu. Pjesme su im pjevne, imaju rifove u instrumentalnom smislu, ali izlaze izvan okvira žanra. Iako muzika ne zvuči baš točno tako – pitch u tom smjeru gdje su pjesme potpuno dekonstruirane, gdje izlaze od klasične strukture pjesama, a ipak su i plesne i pjevne – to bi bio album 'Kid A' od Radioheada”, pojašnjava nam mastermind iza „Zagreb Callinga“. 

Od onih koji su se već dokazali već na zagrebačkoj klupskoj sceni su nemanja, Dimitrije Dimitrijević i Ivan Grobenski, tri explicite autorska benda koja razaraju četvrti zid s publikom naglašenom autorskom dimenzijom. Jedini od svih kantautora na ploči koji i snima inače za Menart, Dimitrije je Dimitrijević koji se doselio iz Niša u Zagreb, taman nakon što je objavio dobar bendovski album s matičnim bendom Igralom. nemanja je uigrani paranormalni džuboks autorskog retro-benda iz Pule i Zagreba koji je spreman za Azurnu obalu. Prvijenac baziran na anatolijskom rocku i tajlandskom pop-formatu bez beda su nadogradili konceptualnim indie-disco albumom koji je nadahnuće pronašao u „Tibetanskoj knjizi mrtvih“. Treći je autor koprivnički Zagrepčanec – Ivan Grobenski. Njegov je album iz prošle godine otpjevan u anđeoskom falsetu i podvučen hrvatskim traditionalsima.

Ova tri benda u cjelinu povezuje klavijaturist Leo Beslać, najpoznatiji po djelovanju u Orkestru Mimika i Mangrooveu. Po struci profesor jezika, prevoditelj i flautist – još je jedan djelić mozaika nekog novog mladog establišmenta. 

„Prisutan sam na materijalu koji su te grupe radile i ranije, ali ga otpjevale još jednom s nadom u bolje sutra”, grohotom mi se nasmijao u mikrofon dok smo sjedili na kavi u njegovom zimskom vrtu. 

„Mislim da je vrijedan dokument, mislim da je s kvalitetom snimke i potencijalno nešto više, ali je ona van naše moći kao svirača i aranžera. Mislim da većina ove grupe još nije čula, ali čim ih čuje će prepoznati zašto su značajni za ovo doba i prostor. nemanja, čiji sam jedini stalni član od live-kombinacija, oni su već stvorili svoju scenu. S Ivanom Grobenskim nastupam uz Vangelis-soundscape koji sam složio od tri sprave...”, kazao je za Lupigu ovaj muzičar i kohezija u jednom. 

Osvrnemo li se onda preko ramena na zagrebačku scenu i zamislimo li je tako majušnu u svjetskim okvirima, primijetit ćemo da je klupska scena u godinama koje protječu iz koketiranja s glazbom u njezinoj esenciji, u ritualu, isplovila u ostvaraj kaloričnih i pozitivnih moždanih valova što u današnjem usporenom i novonormalnom svijetu nosi jaku aktivističko-umjetničku notu. Baš poput tražitelja harmonije u suodnosima yina i yanga, istoka i zapada, starog i mladog – generacija je bez refrena ispekla vinilni kredibilitet da zagnjurimo svoj sumnjičavi nožni palac u zvučni ocean globalnosti.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube