SRBIJA, A NE BANGLADEŠ: Ako imaš menstruaciju, stavi crvenu traku na ruku

A.B.

24. lipnja 2015.

SRBIJA, A NE BANGLADEŠ: Ako imaš menstruaciju, stavi crvenu traku na ruku

U današnjoj Srbiji događa se porobljavanje radnika kakvo se u svijesti ovdašnjih prostora povezuje s nekim udaljenim zemljama Trećega svijeta, čija imena viđamo na etiketama jeftinih komada odjeće. Kada govorimo o Balkanu, ovo zasigurno nije praksa lokalizirana samo na Srbiju, ali je primjer poseban po tome što su radnice istupile i progovorile o grozomornim uvjetima u kojima stječu nadnice niže od zakonskog minimuma.

"Ako idu više od dva puta u WC moraju da donesu lekarska uverenja da su bolesne, ili ako imaju žene mesečnu menstruaciju, moraju da prijave šefovici, jer su one tad manje produktivne, ili da nose crvenu traku na ruci", ispričala je na okruglom stolu u Subotici Vesna Đorđević iz Zrenjanina. Ovo je pravilo kod poslodavca gdje je radila za nadnicu tek nedavno ukinuto.

Pogledajte istup hrabrih radnica koje su progovorile o nehumanim radnim odnosima na poljoprivrednim gospodarstvima, gdje rade za desetak eura dnevno, bez da im je po najvećoj vrućini osigurana pitka voda, niti prijevoz do njive, koji radnici plaćaju sami, gdje trpe verbalno zlostavljanje i financijsko kažnjavanje...

Njihov je istup pokrenuo raspravu o robovlasničkim odnosima u Srbiji, koji postoje u svijetu rada za nadnicu, no i dalje je neizvjesno kada će ovakve prakse biti dokinute. Okrugli stol na kojemu su govorile Vesna Đorđević i Milica Lupšor organizirala je grupa S.T.R.I.K.E. iz Novog Sada u suradnji sa udruženjem Solidarnost (Subotica) i aktivistkinjama Ženske sekcije Zrenjaninskog socijalnog foruma (ZSF).

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot