U POTRAZI ZA PRVIM POSLOM: Kako pomoći mladima koji su odustali od školovanja?

J.K/I.K

13. prosinca 2015.

U POTRAZI ZA PRVIM POSLOM: Kako pomoći mladima koji su odustali od školovanja?

Čak 43 posto mladih, odnosno aktivnog radnog stanovništva u dobi od 15 do 24 godine, u Hrvatskoj je nezaposleno. Ovom velikom stopom nezaposlenih spadamo u sam vrh europske ljestvice, a ispred nas su tek Grčka i Španjolska.

Posebno ugrožena skupina mladih su oni koji nisu u nekom od sustava obrazovanja ili osposobljavanja, kojih je u Hrvatskoj 16 posto, a na njihovom putu prema prvom zaposlenju od prošle godine im pomaže udruga Ambidekster iz Zagreba svojim pionirskim projektom.

"Projekt 'Korak dalje' pokrenule smo nakon početka krize kada se pojavila potreba da pomognemo našim mladim korisnicima koji su boravili u poludnevnom boravku. Kolegica Natalija Stanković i ja smo sjele, napisale projekt i dobile sredstva od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje", objašnjava, za Lupigu, kako je cijela priča započela Mirjana Filipović iz ove udruge zanimljivog imena - Ambidekster (latinski ambidexter - dešnjak u obje ruke, čovjek koji se podjednako lako služi i desnom i lijevom rukom). Mirjana Filipović inače je, treba napomenuti, socijalna radnica.

Riječ je o Klubu zapošljavanja gdje dolaze i mladi koji su zbog raznih razloga "ispali" iz sustava školovanja i traže prvo zaposlenje. Kako u udruzi navode njihova je misija pridonositi zaštiti ljudskih prava, socijalnom uključivanju i podizanju kvalitete života pojedinaca i skupina, posebice skupina djece i mladih izloženih riziku od socijalnog isključivanja kao što su djeca i mladi s problemima u ponašanju te drugih skupina  djece i mladih s manje mogućnosti koji nailaze na prepreke u socijalnom uključivanju.

U opuštenoj atmosferi, s pristupom internetskoj vezi, mladi ovdje mogu naučiti kako napisati životopis i predstaviti se mogućem poslodavcu, a kroz cijeli proces ih se prati i pomaže im se da sve odrade na najoptimalniji mogući način. Prve godine Klub je obuhvatio 15 mladih osoba, a program je trajao od siječnja do srpnja prošle godine. Svaka osoba koja se priključi Klubu dobije i svog mentora, zaposlenu osobu koja je već prošla kroz čitav proces i može im dati potrebnu podršku. Mentore su tražili preko Volonterskog centra i na taj poziv su im se odazvale neke od najvećih domaćih kompanija. 

Mladi dobivaju priliku u opuštenoj atmosferi naučiti kako steći bolju sliku o sebi i uspješno se pripremiti se za tržište rada (FOTO: Facebook)

"Tijekom trajanja programa otkrili smo da mladi nisu imali osnovne socijalne vještine kako se predstaviti pa smo se bazirali najviše na tome. Pokazalo se važnim i to što smo im osigurali i računala i što smo se zajedno s njima javljali na natječaje. Ono što smo naučili jest da mladi imaju sasvim jednu drugu sliku o zaposlenju, poput toga da je dovoljno javiti se na jedan ili dva natječaja. Također, dosta smo radili na tome da ih razuvjerimo kako se posao dobiva isključivo preko veze", opisuje svoja iskustva Filipović. Krajnji rezultat bio je i više nego zadovoljavajuć - šest osoba se zaposlilo, troje ih se vratilo u sustav obrazovanja, a ostali su se odselili u neke druge dijelove Hrvatske ili u inozemstvo.

"Nakon završetka projekta, imali su povećanu motivaciju za rad, a neke je iskustvo potaklo na nastavak školovanja. I dalje nam se redovito javljaju. Kako je riječ uglavnom o djeci koja su ispala iz sustava školovanja i s problemima u ponašanju, bilo je vrlo važno da ih zadržimo na projektu i da redovito dolaze. Naime, to nam se pokazao kao najveći problem", podijelit će s nama svoja iskustva Mirjana Filipović. Međutim i za to su u udruzi Ambidekster našli odgovarajuće rješenje. Naime, taj su problem riješili tako što su mlade korisnike redovito nazivali prije svakog sastanka, a nakon što su došli nekoliko puta, ostali su do kraja. 

Kako kaže Filipović, riječ je uglavnom o mladima koji nemaju pozitivnu sliku o sebi, koji žele nešto postići, ali im okolina često ne daje preveliku podršku, ili u pojedinim slučajevima, podrška potpuno izostaje. Također, nakon što mladi korisnici usluga Ambidekstera pronađu posao, s obzirom da je riječ o velikoj promjeni jer po prvi put rade, bilo je važno biti im podrška i u tome kako se odnositi prema poslodavcu i kako biti odgovaran na radnom mjestu i u obavljanju radnih zadataka.

Da se ovaj projekt pokazao uspješnim govori i činjenica da je udruga Ambidekster dobila sredstva za rad koja će biti dovoljna i za naredne tri godine, te će se broj korisnika proširiti na 20, tako da će ubuduće veći broj mladih ljudi moći koristiti korisne usluge i savjete koje u ovoj udruzi mogu pružiti. Osim toga u proteklom razdoblju razmijenili su iskustva i s nekim drugim udrugama koje su nakon njih pokrenule slične projekte

Klubu zapošljavanja mogu se priključiti svi mladi od 15 do 21 godine starosti koji po prvi put traže zaposlenje. Kontaktirati ih se može na brojeve telefona 01/2989-564, 099/2969-508 i 099/1903-337 ili na e-mail info@ambidekster.hr. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Udruga Ambidekster

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Neki novi klinci".