ČELNIK ZELENE ALTERNATIVE – ORAH: „Izašli smo iz kluba platforme, ali ostajemo u vladajućoj većini“

Ivor Fuka

5. svibnja 2023.

ČELNIK ZELENE ALTERNATIVE – ORAH: „Izašli smo iz kluba platforme, ali ostajemo u vladajućoj većini“

Započelo je prošlog tjedna ostavkom Zorislava Antuna Petrovića na mjesto predsjednika Odbora za zaštitu okoliša Gradske skupštine Grada Zagreba, a završilo nekoliko dana kasnije izlaskom stranke Zelena alternativa - ORaH iz skupštinskog kluba platforme Možemo! - Zagreb je naš! - Nova ljevica

Takvu odluku donijeli su Gradska organizacija Zelene alternative – OraH i tijela stranke zbog nezadovoljavajućeg odnosa platforme prema zelenim politikama, ali i zbog lošeg funkcioniranja samog kluba kojeg su jučer napustili u kojem su, kako kažu, imali zanemarivu ulogu. Unatoč tome, najavljeno je, da će stranka nastaviti podržavati gradonačelnika Tomislava Tomaševića u Gradskoj skupštini i vladajuću većinu. 

Tim povodom kratko smo porazgovarali sa Zorislavom Antunom Petrovićem, predsjednikom Zelene alternative – OraH i donedavnim čelnikom Odbora za zaštitu okoliša Gradske skupštine Grada Zagreba.

Možete li nam reći zbog čega ste napustili skupštinski klub Možemo! - Zagreb je naš! - Nova ljevica? 

- Bila je to odluka gradske organizacije i tijela stranke, koja je donesena jer nismo zadovoljni načinom funkcioniranja kluba i našim mjestom u njemu, a posebno odnosom prema zelenim politikama. Naša je uloga sukladno odnosu snaga u samom klubu, gdje sam bio jedini zastupnik naše stranke od ukupno 23 zastupnice i zastupnika, bila zanemariva, i ocijenili smo da ne trebamo prisvajati zasluge ni snositi rizike bez mogućnosti jasne artikulacije naših stavova. Izlaskom iz kluba dobivamo prostor za predstavljanje naših ideja za Zagreb, a generalno smatramo da je potrebno više zelenih politika ne samo u Zagrebu već i u cijeloj Hrvatskoj.

Zbog toga ste i podnijeli ostavku na mjesto predsjednika skupštinskog Odbora za zaštitu okoliša na sjednici u travnju?

- Podnio sam ostavku na mjesto predsjednika kako bih podcrtao koliko bitnim smatram da Grad Zagreb zadrži bar jedno tijelo koje u imenu ima eksplicitno navedenu zaštitu okoliša i apelirao na Skupštinu da imenuje bilo koga drugoga predsjednicom ili predsjednikom, ali da zadrži Odbor za zaštitu okoliša. Naime, izmjenama poslovnika Skupštine neki odbori su bili spajani i preimenovani kako bi se uskladili s uredima Gradske uprave, gdje je već ranije zaštita okoliša nestala. Zelena alternativa – ORaH smatra zaštitu okoliša iznimno važnom. To je temelj svih zelenih politika i uvjereni smo da je za lijevo-zelenu koaliciju iznimno važno i kroz ime neke od gradskih institucija pokazati koliko drži do te teme. Dosta mojih kolegica i kolega je jako uznemireno nestajanjem zaštite okoliša iz gradskih ustanova i to je bio okidač zbog kojeg je donesena odluka o napuštanju kluba. Zaštita okoliša je sam temelj svih zelenih politika, to je za mnoge među nama ključno identitetsko pitanje. 

Odbor je, zajedno s Vama, činilo pet politički šarolikih članova. Jesu li svi oni prepoznali ključne okolišne probleme u Zagrebu?

- U Odboru su pored mene kolegica i kolega iz političke platforme Možemo te kolege iz Domovinskog pokreta i HDZ-a. Na sjednicama smo uglavnom bili nas troje iz zeleno-lijeve koalicije, dok su kolege bili na svega nekoliko sjednica, tako da mi je teško reći koliko je tko upoznat s problemima. U svakom slučaju naša želja je da se u Skupštini više govori o problemima zaštite okoliša, počevši od zaštite prostora od preizgrađenosti preko smanjivanja intenziteta automobilskog prometa pa do rješavanja problema divljih odlagališta. Ima puno stvari koje se mogu bitno poboljšati. 

Čini li vam se da je lijevo-zelena koalicija u svom mandatu posvetila dužnu pažnju okolišnim problemima, s obzirom da su upravo ova pitanja bila njen forte u predizbornoj kampanji? 

- Upravo zbog toga mi u Zelenoj alternativi – ORaH-u smatramo da je okolišnim problemima trebalo posvetiti daleko više pažnje. Sve stranke sad imaju bar malo zelenog u svojim programima pa tako i naši kolege iz Zagreb je naš! i Nove ljevice, s kojima smo formirali i zajedničku listu i klub u Skupštini, no mi kao zelena stranka ipak imamo nešto više ambicija na tom polju. Kao što sam već spomenuo, zaštita okoliša je bila ključna za formiranje zelenih politika, odatle je sve počelo i mi smatramo da na tome treba inzistirati.

Problema je cijeli niz, a o nekima se i ne govori, kao što je slučaj, recimo, s prekomjernom sječom na Medvednici kojoj svakodnevno svjedočimo, a za koju su vaši prethodnici u Odboru utvrdili da „ne postoji“?

- To je samo jedan od problema koji bitno utječu i na kvalitetu zraka u gradu, problema koji bi dugoročno mogli predstavljati ozbiljan problem. Prekomjerna sječa šume na Medvednici ne samo da bi mogla prouzročiti klizišta, već može imati i negativan utjecaj na gradsku mikroklimu i samim time dovesti u pitanje kvalitetu života, i to ne samo za žitelje podsljemenske zone.

Možemo!
Petrović s članovima koalicije (FOTO: HINA/Damir Senčar)

Što mislite kako će se sada rasplesti situacija i kako će odluka vaše stranke utjecati na odnose unutar vladajuće koalicije? 

- U strateškoj smo suradnji s Možemo!, odnosno Zagreb je naš! još od lokalnih izbora 2017. godine i od tada smo nastupali zajedno s ovim strankama i Novom ljevicom na izborima za Europski parlament, Hrvatski sabor i lokalnim izborima 2021. godine kao lijevo-zelena koalicija. Nismo zadovoljni suradnjom od lokalnih izbora 2021. godine nakon kojih je naša koalicija počela gubiti zeleni element. Mi smo zelena stranka i zagovaramo zelene politike te želimo da to bude jasno i vidljivo. Mi ćemo i dalje ostati u vladajućoj većini koja okuplja 27 od 48 zastupnika. Klub Možemo! - Zagreb je naš! - Nova ljevica ima 22 zastupnica i zastupnika, potom je tu i četvoro u klubu SDP-a i ja, koji sam sada bez kluba. Dakle, većina je stabilna, a mi ćemo se potruditi da se sa skupštinske govornice sada češće čuju inicijative vezane uz zelene politike te ponude i alternativna rješenja. Do sada su naši prijedlozi i inicijative bili ugrađivani u stav kluba, gdje je naš utjecaj bio mali. Naši koalicijski partneri su nesumnjivo posvećivali puno pažnje zelenim politikama, no mi kao zelena stranka smatramo da tu ima još puno prostora za napredak. nastavit ćemo podržavati gradonačelnika i većinu u skupštini, ali sebi zadržavamo pravo da na pitanjima koja smatramo ključnima i u kojima imamo različite poglede te razlike i jasno iskažemo. Smatramo da će to doprinijeti i kvaliteti suradnje s našim partnerima i kvaliteti funkcioniranja gradske vlasti.

Za kraj, kakvi su planovi i kakva je perspektiva OraH-a? 

- Mi ćemo i dalje biti najzelenija stranka na hrvatskoj političkoj sceni i zalagati se za provođenje zelenih politika u našoj zemlji jer smatramo da bez njih nema budućnosti, a vjerujemo da je toga svjestan i veliki broj građana. Uvjereni smo da imamo perspektivu da kao stranka imamo klub u Saboru, ali i u skupštinama većeg broja županija te u vijećima svih većih gradova.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HINA