POZNATA NAM NOSTALGIJA ZA "JUNACIMA I HRABRIM RATNICIMA": U Berlinu „osvanuo“ Trg Adolfa Hitlera

Ivor Fuka

10. siječnja 2014.

POZNATA NAM NOSTALGIJA ZA "JUNACIMA I HRABRIM RATNICIMA": U Berlinu „osvanuo“ Trg Adolfa Hitlera

Trg Adolfa Hitlera u četvrtak je osvanuo u Berlinu. No, na sreću, samo u virtualnom svijetu. Naime, po svemu sudeći, „romantične“ pristaše fašizma u četvrtak su na najpoznatijoj svjetskoj mapi (GoogleMaps) na nepoznat način preimenovali berlinski Trg Theodora Heussa i nakratko mu vratili ime jednog od najvećih zločinaca u povijesti. I dok se u Hrvatskoj još uvijek mole mise zadušnice za fašističke diktatore, a ulice gdjegod i dalje nose imena vezana za fašističku NDH i njene „junake&hrabre ratnike“, u Njemačkoj je ovo virtualno preimenovanje skandal dana, a Google ne može objasniti zašto se i kako ovo dogodilo.

U travnju 1933. godine, na samom početku nacionalsocijalističke vladavine, nedugo nakon što je Adolf Hitler imenovan njemačkim kancelarom, u berlinskoj četvrti Charlottenburg, točnije u Westendu, golemi gradski trg ponio je njegovo ime. Punih 12, godina, sve do pada nacističkog režima 1945. godine, trg je nosio Hitlerovo ime. Savezničke vlasti trgu su tada vratile staro ime Reichskanzlerplatz, koje je ostalo sve do prosinca 1963. godine, kada je trg preimenovan u Trg Theodora Heussa, u čast prvog njemačkog predsjednika nakon Drugog svjetskog rata, koji je preminuo samo šest dana ranije.

Adolf Hitler Platz Berlin
Trend nazivanja ulica po nacističkim zločincima očito nije rezerviran samo za ove krajeve, uz sitnu razliku da je to u uređenim državama moguće samo u virtualnom svijetu (SCREENSHOT: wemaflo.net)

Međutim, u četvrtak je na GoogleMapsu, osim imena Theodora Heussa, uz ovaj trg ponovno stajalo ime Adolfa Hitlera. Screenshoot ovog iznimno popularnog servisa s novim imenom trga odmah se proširio društvenim mrežama. U Googleu nisu mogli objasniti kako je došlo do ove situacije, ali su grešku odmah ispravili te se od sinoć Trg Theodora Heussa na njihovim kartama ponovno zove tim imenom. Na brojne upite njemačkih medija iz Googlea su odgovorili da će pomno istražiti kako je došlo do neovlaštenog preimenovanja.

Adolf Hitler Platz Berlin
Dekoracija na Hitlerovom trgu tijekom Olimpijskih igara 1936. godine (FOTO: drugoi.livejournal.com)

"Svjesni smo netočnog i neprimjerenog imena berlinskog trga na našem servisu i to smo odmah ispravili. Ispričavamo se svima zbog ove pogreške", poručili su iz Googlea. Dok se slučaj ne istraži pretpostavlja se da je došlo do neovlaštenog pristupa njihovim kartama, gdje su ljubitelji povijesnog revizionizma poželjeli da makar u virtualnom svijetu ponovno imaju ulicu svog idola. No, iako je vraćeno pravo ime trga, ukoliko u pretragu na GoogleMapsu unesete „Adolf Hitler Platz, Berlin“, još uvijek će vas strelica nepogrješivo uputiti na „pravo“ mjesto.

Hitler strasse
Skidanje ploče s jedne od ulica koje su do kraja Drugog svjetskog rata nosile njegovo ime (FOTO: wikipedia)

Inače. Za vrije Hitlerove vladavine više od 60 ulica i trgova u gradovima Njemačke, Poljske, Austrije, Estonije, Nizozemske, Latvije i Italije nosilo je ime Adolfa Hitlera. Prednjačili su Stuttgart i München, gdje je čak devet, odnosno osam, gradskih prostora nazvano po nacističkom diktatoru. U Berlinu je osim ovog trga postojao i Sportski centar Adolf Hitler, a nedaleko trga na kojem je još 1908. godine otvorena stanica podzemne željeznice, Hitler je imao vlastiti apartman, a u neposrednoj blizini nalazila se i zgrada Hitlerjugenda.

Lupiga.Com