ZOOLOŠKI VRT ZA LJUDE: Kraljevstvo malenih

Lupiga.com

13. siječnja 2015.

ZOOLOŠKI VRT ZA LJUDE: Kraljevstvo malenih

"Kraljevstvo malenih ljudi" tematski je park u jugozapadnoj Kini u kojem će posjetitelji zateći samo ljude patuljastog rasta. Od osnutka 2009. godine "zabavni park" prate polemike i etičke dileme. Naime, jedan od uvjeta za posao jest da kandidati nisu viši od 130 centimetara, a posao im se svodi na uveseljavanje posjetitelja "normalnog" rasta. Kontroverzni park tematizirala je ekipa Vicea koja je posjetila ovo neobično mjesto koje uistinu djeluje bizarno. No, u društvu pod diktatom ljepote, što preostaje onima koji se u njega ne uklapaju?

"Kraljevstvo malenih ljudi" tematski je park u jugozapadnoj Kini u kojem će posjetitelji zateći samo ljude patuljastog rasta. Od osnutka 2009. godine "zabavni park" prate polemike i etičke dileme. Naime, jedan od uvjeta za posao jest da kandidati nisu viši od 130 centimetara, a posao im se svodi na uveseljavanje posjetitelja "normalnog" rasta. 

Predstavnici udruge "Patuljasti ljudi Amerike" kao i Međunarodna organizacija hendikepiranih kritizirali su vlasnika Chen Minjinga zbog, kako tvrde, zoološkog vrta za ljude koji izolira hendikepirane od ostatka društva. Kineski milijunaš i trgovac nekretninama se pak brani kako "Kraljevstvo" ljudima patuljastog rasta osigurava posao koji inače ne bi pronašli.

Što je prava istina i kako žive stanovnici ovog "kraljevstva" odlučila je istražiti ekipa Vicea koja se uputila u grad Kunming gdje su posjetili oko stotinjak malenih zaposlenika. Premda primaju plaću "u razini fakultetski obrazovanih u regiji" zaposlenici žive u dormitoriju poput studenata.

No, dok su u društvu ismijavani i rijetko prihvaćeni, u "kraljevstvu nema predrasuda i svi su jednaki", tvrdi jedan od zaposlenika.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: YouTube/screenshot