BESPLATNO U HND-U: Jedna drugačija filmska priča o Holokaustu

I.F.

22. listopada 2019.

BESPLATNO U HND-U: Jedna drugačija filmska priča o Holokaustu

Nesvakidašnju priču, izvrsno snimljenu i režiranu u maniru vrhunskih redatelja, večeras će napokon, i to besplatno, imati priliku vidjeti i Zagrepčani. Film „Enkel“ (prijevod s njemačkog „Unuk“), novosadskog novinara Aleksandra Reljića, prikazat će se od 20 sati u Velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva, na adresi Perkovčeva 2. 

Reljićev film do sad je prikazan u više europskih zemalja, osvojivši niz festivalskih nagrada, a iako je već više od godinu i pol u „pogonu“ Zagrepčani ga još nisu imali prilike vidjeti. „Enkel“ je sniman na proljeće 2015. godine, a rezultat samo 15 dana snimanja je izvanredan. Priča je to o Raineru Hößu i Evi Mozes Kor. Rainer je unuk zloglasnog Rudolfa Hößa, zapovjednika logora Auschwitz, a Eva je preživjela logorašica koja je u taj zloglasni logor dovedena kao desetogodišnja djevojčica. 

ENKEL: „Prijateljstvo unuka zapovjednika Auschwitza i preživjele logorašice priča je koju sam morao snimiti“

Rainer se danas uporno bori protiv rasizma, antisemitizma i ksenofobije. Kao dječak sumnjao je kako je njegov djed Rudolf, baš ona osoba koja je zapovijedala Auschwitzom i osmislila industriju smrti, međutim roditelji su mu lagali da to ipak nije njegov djed. Kada je saznao da su ga godinama varali, kao 15-godišnjak pobjegao je od kuće i prekinuo sve kontakte s obitelji. Danas je često u Auschwitzu gdje mladima i svima koji su zainteresirani da ga čuju drži edukacijske govore i pokušava se izboriti sa strašnim bremenom zločina za koje je odgovorna njegova obitelj.

Eva je osnivačica muzeja Candles Holocaust Museum (Children of Auschwitz Nazi Deadly Lab Experiments Survivors), a u Auschwitz je dovedena sa sestrom blizankom kako bi bila podvrgnuta eksperimentima što ih je provodio monstruozni Josef Mengele koji je svojim radom u tom logoru stekao nadimak „Anđeo smrti“. Njih dvije preživjele su užase logora, ali njihovi roditelji i dvije starije sestre nisu. 

Kada je Rainer čuo za Evu, javio joj se i, malo po malo, njih su dvoje uspostavili prijateljski odnos čiji je vrhunac simbolično posvajanje. Naime, Rainer je poželio da mu je Eva baka i ona ga je potom usvojila te su zajedno u Auschwitzu potpisali zavjet o zajedničkoj borbi protiv rasizma, antisemitizma i ksenofobije.

Reljić je snimio potresnu priču o Raineru i Evi, a film je posvetio Židovima iz Bačke ubijenima u Auschwitzu

„Bio sam svjestan da na neki način imamo jednu drugačiju priču o Holokaustu“, kaže Reljić u intervjuu za Lupigu koji možete pročitati na ovom linku.

Film je snimljen u produkciji Radio-televizije Vojvodine, na njemu su osim Reljića, kao producenti radili Srđan Mihajlović, Miodrag Koprivica i Vanja Kranjac, snimatelji Viktor Prell i Goran Velemir te umjetnička direktorica Milica Stojanov i montažer Uroš Jandrić.

Rijetke su prilike da se u Velikoj dvorani HND-a prikazuju filmovi, ali s obzirom na važnost „Enkela“ HND je odlučio večeras ugostiti ovaj film, a na projekciji će biti prisutan i sam redatelj. 

„HND je odlučio da svoj prostor koristi i za prikazivanje važnim filmova, a 'Enkel' to definitivno je, posebice kad u našem društvu, a i šire, iz dana u dan buja povijesni revizionizam. Stoga je važno prikazati ovaj film i još jednom se podsjetiti na zlo koje je ljudski rod doživio“, rekao je za Lupigu predsjednik HND-a, Hrvoje Zovko, podsjetivši kako je ovaj film dosad imao samo jednu projekciju u Hrvatskoj i to ovog ljeta u Hrvatskoj Kostajnici na Press festivalu.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Enkel