POTPIŠITE PETICIJU: Svako bolesno dijete ima pravo na šansu za život

V.J.

16. lipnja 2017.

POTPIŠITE PETICIJU: Svako bolesno dijete ima pravo na šansu za život

„Naglašavamo da ovo nije humanitarno pitanje koje bi građani trebali sanirati dobrotvornim akcijama, već odgovornost države za sistemski problem nejednakosti građana u pristupu zdravstvu i nedjelotvornog planiranja i upravljanja zdravstvenim troškovima. Sistemske greške u zdravstvu ne smije platiti niti jedno dijete svojim zdravljem i životom“, stoji u tekstu peticije koju su danas pokrenuli SOLIDARNA – zaklada za ljudska prava i solidarnost i Program ekonomsko-socijalne pravednosti Centra za mirovne studije.

Peticija „Svako bolesno dijete ima pravo na šansu za život“, objašnjavaju organizatori, pokrenuta je zbog akutne ugroženosti zdravlja i života sedmero djece koja boluju od maligne bolesti neuroblastoma, a liječe se u zagrebačkoj Dječjoj bolnici u Klaićevoj ulici. Malim bolesnicima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) nije odobrio dodatna sredstva za nabavu potrebnog lijeka koji im povećava šanse za preživljavanje do 20 posto, lijeka koji je nedavno registriran na razini Europske unije, ali ne i Republike Hrvatske. Objašnjavaju da je problem u javnost ovih dana iznio v.d. ravnatelja Klinike za dječje bolesti Zagreb Zoran Bahtijarević, ističući kako se radi o odrazu kronično preniskog mjesečnog limita za nabavku lijekova za djecu u ovoj bolnici, premalog ukupnog proračunskog izdvajanja za zdravstvo i očito nedovoljno efikasnog mehanizma hitne nabavke lijekova za rijetke bolesti u odnosu na potrebe.

Bolnica
Radi se o odrazu kronično preniskog mjesečnog limita za nabavku lijekova za djecu u ovoj bolnici, premalog ukupnog proračunskog izdvajanja za zdravstvo i očito nedovoljno efikasnog mehanizma hitne nabavke lijekova za rijetke bolesti u odnosu na potrebe (FOTO: Lupiga.Com)

Kako bi se što hitnije riješio ovaj gorući problem, od čijeg rješenja ovisi sudbina sedmero mališana, ali i kako bi se krenulo u sustavno rješavanje problema nejednakosti u pristupu liječenju, ovisno o dijagnozi i potrebama, u peticiji se od hrvatske Vlade zahtijevaju tri stvari.

- da Vlada u ponedjeljak 19. lipnja na izvanrednoj (telefonskoj) sjednici donese odluku o izravnoj dotaciji 10,5 milijuna kuna Klinici za dječje bolesti Zagreb za potrebe hitne nabavke novog lijeka za sedmoro malih pacijenata oboljelih od neuroblastoma izravno od proizvođača, uz hitno provođenje potrebnih procedura za uvoz lijeka u RH. 

- da Vlada naloži da HZZO u najkraćem roku odobri povećanje mjesečnog limita za dodatna 2,5 milijuna kuna Klinici za dječje bolesti Zagreb mjesečno, i to već od narednog mjeseca.

- da Vlada zaduži HZZO da u suradnji s Ministarstvom zdravstva i bolnicama do jeseni napravi procjenu potreba izdvajanja za izvanredne zdravstvene situacije i rijetke bolesti i osnuje Krizni zdravstveni fond od strane HZZO-a i Ministarstva zdravstva za tu namjenu sa fleksibilnijim mehanizmima dotacija za hitne i posebno skupe potrebe. 

„Podsjećamo da živimo u državi koja je javnim novcem financirala Agrokor, desetke milijuna kuna troši na nabavke automobila za službene potrebe, u vojsku dodatno ulaže više stotina milijuna kuna, plaća milijunske otpremnine za menadžere javnih tvrtki i naručuje nizove skupih vanjskih studija uz mnoštvo državnih službenika. Ako u takvoj državi nema dovoljno novaca za teško bolesnu djecu, onda to nije pravedna država koju smo htjeli i država za koju su mnogi dali živote“, zaključuje se u tekstu peticije, gdje se navodi kako ova Vlada ima priliku da uđe u povijest kao Vlada koja je dala šansu za život ili, pak, da ostane upamćena kao Vlada „koja se odrekla ljudskosti i trenirala proračunsku strogoću na najslabijima među nama – bolesnoj djeci“.

Stoga pozivaju sve građanke i građane, roditelje, braću i sestre, udruge, zaklade i sve druge organizacije da potpišu peticiju i podrže svu bolesnu djecu i sve zdravstvene radnike koji se za njih brinu u Klaićevoj bolnici. Peticiju koja je već prikupila 15.000 potpisa, možete podržati na ovom linku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Pixabay