ZABORAVITE BRAZIL I MUNDIJAL: Ovdje se igra nogomet

Mladen Barbarić

30. lipnja 2014.

ZABORAVITE BRAZIL I MUNDIJAL: Ovdje se igra nogomet

Zaboravite Brazil, goleme stadione i svjetla reflektora Svjetskog nogometnog prvenstva. Zaboravite Messija, Neymara, Ronalda, Robbena, Jamesa, Benzemu i Müllera, izdašne premije i manekenke na tribinama. Na ovom mjestu predstavljamo vam čisti i nepatvoreni nogomet. Predstavljamo zvijezdu nizozemskog, ali i europskog nogometa - Hansa van der Meera. Čovjeka koji je s fotoaparatom u ruci obišao najljepše nogometne terene u Europi snimajući anonimce niželigaše koje umjesto desetaka tisuća gledatelja uz ogradu igrališta prate tek pokoji konj ili pastir, pronalazeći možda i najljepše nogometne kadrove koje je taj sport ponudio, a čovjek ih zabilježio.

„Nogomet je dio naše kulture, a nogometni tereni dio su našeg krajolika. Posjetio sam 350 igrališta diljem Nizozemske tražeći pejzaže izvan terena koji nam doslovce pokazuju kako je nogomet dio našeg okruženja“, objasnio je nizozemski fotograf misao vodilju za svoj album „Nizozemski tereni“.

Od tada je prošlo 16 godina, a naša nogometna zvijezda u međuvremenu je prešla Europu uzduž i poprijeko pronalazeći možda i najljepše nogometne kadrove koje je taj sport ponudio, a čovjek ih zabilježio.

Hans van der Meer rođen je 1955. godine u mjestu Leimunden, a fotografsku školu završio je u Haagu. Sredinom '80-ih uputio se u Mađarsku na svoj prvi veliki pothvat te je na ulicama Budimpešte pratio život članova lokalne KP. Već '88 izdao je prvu knjigu arhivskih fotografija na temu nogometa i od tada je ova igra njegova glavna okupacija.

Iako mu je nogomet opsesija, van der Meer je radio i izvrsne albume iz baletne škole Agrapina Vaganova u Sankt Peterburgu te Američke škole baleta u New Yorku objavljene 1989. godine. Početkom '90-ih snimao je radnike po nizozemskim tvornicama, promet u Amsterdamu, a 1995. godine ponovo se vraća nogometu kakav je bio prije stotinu godina - komad zemlje, 22 igrača bez gledatelja, eventualno uz konja na obližnjoj livadi.

„Nizozemski tereni“ pokazali su se pravim remek djelom, a van der Meer slavu je stekao zajedno s Miroslavom Ćirom Blaževićem i Davorom Šukerom. Naime, za vrijeme Mundijala 1998. godine u Parizu je otvorena njegova izložba koja je pokrenula lavinu te su „Nizozemski tereni“ od tada objavljeni u nekoliko ukoričenih izdanja.

Od '98 van der Meera su pozivali u Portugal, Francusku, Italiju, Englesku, a o svom je poslu i nepozvan obišao brojne europske zemlje. Što je radio pogledajte malo niže.

 

Warley
Warley, Engleska - pa šta ako teren nije ravan?

 

Nizozemska
Aartswoud, Nizozemska - po loptu se mora

 

Hans van der Meer
Bartkowo, Poljska - umjesto ograde tu su automobilske gume

 

Beire
Beire, Portugal - linije nisu bitne

 

Berlin
Berlin, Njemačka - zimski uvjeti ne odgađaju utakmicu

 

Bradford
Bradford, Engleska - igra uz cestu

 

Budimpešta
Budimpešta, Mađarska - socrealizam na djelu

 

Celerina
Celerina, Švicarska - derbi u Alpama

 

Francuska
Cheux, Francuska - nogomet uz neprestani blagoslov

 

De hoef
De Hoef, Nizozemska - korner bez mogućnosti zaleta

 

Dublin
Dublin, Irska - igra se i kad linije nisu ravne

 

Frauenhagen
Frauenhagen, Njemačka - pozdrav "tribinama"

 

Hoogmade
Hoogmade, Nizozemska - a što kada lopta završi u kanalu

 

Knippla
Knippla, Švedska - stijene opasne po život

 

Marseille
Marseille, Francuska - teren s pogledom na Mediteran

 

Midgley
Midgley, Engleska - lopta je iza golmanovih leđa

 

Perafita
Perafita, Portugal - na mjestu tribina su tvornički dimnjaci

 

Prato
Prato, Italija - vječna borba na sredini terena

 

Radlje
Radlje, Slovenija - derbi kod kukuruzišta

 

 

Lupiga.Com

FOTO: Hans van der Meer