DOGOVORILI STE SE BEZ NAS I PROTIV NAS: Prekarijat upao u TV studio i prekinuo emitiranje Dnevnika (VIDEO)

Š. Dumanić

11. travnja 2014.

DOGOVORILI STE SE BEZ NAS I PROTIV NAS: Prekarijat upao u TV studio i prekinuo emitiranje Dnevnika (VIDEO)

Francuska javnost bruji o incidentu koji se dogodio u utorak navečer. Naime, usred Dnevnika televizijske kuće France 2, emitiranog uživo, u studio je upalo četrdesetak prekarnih radnika. Noseći transparente s porukama vezanim uz problem nezaposlenosti, korupcije, bogaćenja, prevlasti financijskog kapitala i otpuštanja s posla, obespravljeni radnici okružili su voditelja Dnevnika Davida Pujadasa, a emitiranje je prekinuto nakon samo desetak sekundi. Organizirani prekarijat već par mjeseci prosvjeduje diljem Francuske, a proteste karakteriziraju vrlo anarhični, nepredvidljivi načini djelovanja.

Francuska javnost bruji o incidentu koji se dogodio u utorak navečer, u organizaciji „prekarista“ (prekarni radnici), a koji će imati brojne implikacije u javnosti i u djelovanju medija. U 20.15 sati, tijekom emitiranja centralnog dnevnika u TV studio France 2 upala je grupa od oko 40 osoba koje su nosile transparente poznate s neprekidnih manifestacija u toj zemlji i Europi. Radi se o porukama vezanim uz problem nezaposlenosti, korupcije, bogaćenja, prevlasti financijskog kapitala, otpuštanja s posla …

Uprava TV postaje je odmah donijela odluku o prekidu emitiranja programa, te potom uputila sljedeću obavijest gledateljima: „Grupa je ušla u studio oko 20.15 sati tijekom samog emitiranja programa. Odmah smo odlučili prekinuti emitiranje Dnevnika. Radi se o uobičajenoj proceduri. Ne možemo dopustiti takav diktat prema našem programu. Takvo što se ne smije dozvoliti“, objasnila je Eric Monier, direktorica redakcije France 2.

Oko 40 prosvjednika koji su se predstavili kao „nezaposleni, radnici na ugovor, povremeno zaposleni, sa i bez dokumenata“, stali su pred kamere okruživši voditelja emisije Davida Pujadasa. Manifestirali su svoje zahtjeve, potpisane od strane CIP-a (Odbora prekarnih radnika), tražeći „pregovore o načinu osiguranja rada“ koji je, prema njima, „određen bez nas i protiv nas“. Naveli su i kako odbijaju sporazum od 22. ožujka ove godine kojeg su zaključili poslodavci i sindikalne organizacije CFDT, CFTC i FO.

 

 

Naravno, prvi rezultat ovog upada u javni prostor koji pokriva cijelu zemlju, jeste jačanje kontrole nad elektroničkim medijima. Direktor Francuske televizije Remy Pflimlin, osuđujući ovaj događaj, kao predstavnik grupe javnih televizijskih kanala izjavio je kako je naložio internu istragu radi „određivanja mjera koje će onemogućiti nove slične akcije“.

Inače, u Francuskoj već par mjeseci traju protesti „prekarnih radnika“ u koje spadaju sve kategorije poluzaposlenih, povremeno zaposlenih, otpuštenih, zaposlenih u sivoj ekonomiji i drugih na slične načine obespravljenih radnika, a koje karakteriziraju vrlo anarhični, nepredvidljivi načini djelovanja.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot YouTube