VIDEO KOJI TREBA POGLEDATI: Zašto ova djeca razumiju, a vaši šefovi ne?

I.F.

8. ožujka 2018.

VIDEO KOJI TREBA POGLEDATI: Zašto ova djeca razumiju, a vaši šefovi ne?

Na Međunarodni dan žena norveški radnički sindikat Finansforbundet objavio je sjajan video, koji u samo dvije i pol minute na najjednostavniji mogući način pokazuje koliko je pogrešan nesrazmjer u plaćama za muškarce i za žene. Problem je to koji je raširen u cijelom svijetu, pa tako i u prosperitetnoj Norveškoj stoga je na Osmi mart i Finansforbundet odlučio upozoriti na njega.

Glavni akteri videa su djeca. Pojavljuju se u parovima, po sistemu dječak – djevojčica. Rečeno im je da po prostoriji pobacane loptice, roze i plave, spreme u odgovarajuće posude. Djeca su zajedno radila, isti posao, jednako dugo i marljivo, a onda je došlo vrijeme za nagradu. Djevojčice su dobile do pola ispunjenu čašu slatkišima, dok je čaša kod dječaka bila pretrpana slatkišima. Reakcija djece, kojoj nije jasno zašto je netko dobio više, a netko manje, neprocjenjiva je. Zbunjeno su se zgledali, mjerkajući čaše koje drže u rukama, da bi potom curicama objašnjeno da su dobile manje, jednostavno zato što su curice.

„Ona je bila jednako dobra kao i ja pa bi trebala dobiti i istu nagradu“, zaključak je najmanjeg od dječaka. S obzirom da su djeca, kako ono volimo reći, još uvijek neiskvarena, dječaci su napravili ono što je u svijetu odraslih nezamislivo – svoju su nagradu pošteno podijelili s djevojčicama. 

„Nejednake su plaće u očima djece neprihvatljive. Zašto ih prihvaćamo kao odrasli“, zaključuje na koncu videa norveški radnički sindikat. 

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube