KONFABULATOR: Zapošljavanjem djece i rušenjem dubrovačkih zidina Hrvatska postaje konkurentna i povećava kreditni rejting

Ante Radić

28. rujna 2013.

KONFABULATOR: Zapošljavanjem djece i rušenjem dubrovačkih zidina Hrvatska postaje konkurentna i povećava kreditni rejting

Vlada je Saboru uputila prijedlog promjene Zakona o radu u kojem se zbog fleksibilizacije rada predlaže omogućavanje ulaska djece na tržište rada. „Brojni inozemni investitori znali su me upitati zašto bi ulagali u Hrvatsku kada mnogo jeftiniji dječji rad mogu dobiti u Indiji, Kini, Bangladešu, Vijetnamu ili Sudanu. Stoga sam siguran da će ovo zakonsko rješenje potaknuti brojne inozemne tvrtke da otvaraju pogone u Hrvatskoj“, naglasio je ministar Vrdoljak. U Vladi se nadaju da će se odmah povećati kreditni rejting zemlje, budući je sigurno da će Hrvatska ovim izmjenama doći u gornji dio globalne liste konkurentnosti.

Hrvatska Vlada je na svojoj 19. sjednici Saboru odlučila uputiti prijedlog promjene Zakona o radu u kojemu se zbog fleksibilizacije rada u Hrvatskoj predlaže omogućavanje ulaska djece na tržište rada.

„Ovim rješenjem ne samo da ćemo popraviti izuzetno loš omjer umirovljenika u odnosu na zaposlene, nego ćemo potpuno promijeniti gospodarski smjer Hrvatske“, obrazložio je prijedloge izmjena ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Vlada ne očekuje nikakve probleme s donošenjem izmjena, budući je prije predstavljanja raspravljen među svim socijalnim partnerima – Vladom i Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP). Kako je naglasio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, ovim zakonskim rješenjem znatno će se povećati konkurentnost Hrvatske.

„Brojni inozemni investitori znali su me upitati zašto bi ulagali u Hrvatsku kada mnogo jeftiniji dječji rad mogu dobiti u Indiji, Kini, Bangladešu, Vijetnamu ili Sudanu. Stoga sam siguran da će ovo zakonsko rješenje potaknuti brojne inozemne tvrtke da otvaraju pogone u Hrvatskoj“, naglasio je Vrdoljak. Svoje zadovoljstvo nije krio niti ministar financija Slavko Linić koji je kazao da će prijedlog značiti ogromne uštede za proračun.

Mirando Mrsić
"Potpuno ćemo promijeniti gospodarski smjer Hrvatske" (FOTO: Arhiva)

„S obzirom da očekujemo dolazak velikog broja djece na tržište rada, smatramo da će većina škola u Hrvatskoj postati suvišnima, čime znatno rasterećujemo proračun. Ljudi moraju znati da škole nisu socijalne ustanove“, izjavio je Linić. „A osim toga“, nastavio je ministar financija, „poznato je da djeca ne traže mnogo i nisu kreditno sposobna pa će i smanjiti ukupnu cijenu rada, što će povećati konkurentnost na tržištu rada i dovesti do interne devalvacije koja će blagotvorno djelovati na izvozne potencijale zemlje“.

Izmjene je pozdravila Europska komisija, a u Vladi se nadaju da će kreditne agencije brzo reagirati i odmah povećati kreditni rejting zemlje, budući je gotovo sigurno da će Hrvatska ovim izmjenama doći u gornji dio globalne liste konkurentnosti i Doing Businessa. Milanka Opačić, ministrica socijalne politike i mladih, kazala je da se prilikom donošenja izmjena Zakona posebno pazilo na dobrobit djece.

„Mi smo socijaldemokratska stranka i pazimo da izmjenama ne ugrozimo temelje socijalne države. Stoga smo strogo zabranili rad djece ispod devet godina starosti. Osim toga, djeca iznad devet godina neće smjeti raditi više od 12 sati dnevno, a poslodavci će morati osigurati poseban prostor gdje će djeca boraviti uz nadzor odrasle osobe i s njom pričekati roditelje koji će sigurno raditi duže“, kazala je Opačić.

Rad
Brojni inozemni investitori znali su Vrdoljaka upitati zašto bi ulagali u Hrvatsku kada mnogo jeftiniji dječji rad mogu dobiti u Indiji, Kini, Bangladešu, Vijetnamu ili Sudanu (FOTO: adhikarfoundation.weebly.com)

Kako saznajemo iz neslužbenih izvora, upravo je osiguranje prostorije za djecu nakon njihovog radnog vremena bio glavni uzrok prijepora Vlade i HUP-a prilikom rasprave o izmjenama. Iz HUP-a su tvrdili da se na taj način poslodavce izlaže nepotrebnom trošku i smanjuje im konkurentnost na tržištu. Stoga je pronađen kompromis pa će djeca moći roditelje čekati i na otvorenom prostoru kao što je parkiralište ili dvorište poslovne zgrade.

„Dvostruko daje, tko brzo daje“, komentirao je premijer Zoran Milanović prijedloge izmjena Zakona o radu.

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice pozdravila inicijativu dubrovačkog gradonačelnika Andre Vlahušića da sruši dubrovačke zidine koje šalju poruku svijetu da je Dubrovnik grad zatvoren za investicije. Upravo je to nedavno uočila i Maja Ruth Frenkel, poznata poduzetnica čija je tvrtka Razvoj golf  imala ogromnih problema prilikom ulaganja u gradnji igrališta za golf na obližnjem Srđu.

„Antipoduzetnička klima u Hrvatskoj u kojoj postoje brojne prepreke ulaganjima, poput građanskih prava, pojela mi je živce. Sve je, hvala Bogu, dobro završilo. Morate znati da će na Srđ dolaziti brojni imućni ulagači iz cijelog svijeta koji će ostati u čudu kada vide zidine koje im poručuju da su ovaj grad i ova zemlja zatvoreni za poduzetništvo i ulaganje. Stoga bi zidine trebalo srušiti prije nego nam dođu gosti“, kazala je Maja Ruth Frenkel u intervjuu za Jutarnji list. Zagrebački dnevnik tvrdi da će Vlada učiniti sve da do rušenja i dođe, citirajući visoki neimenovani izvor iz Vlade: „Dvostruko daje, tko brzo daje“.

Lupiga.Com