USKORO KOD NAS: Roj od 100 robota koji reagiraju na ljudske emocije i ostala "čuda" Device_art festivala

P.V.

12. prosinca 2018.

USKORO KOD NAS: Roj od 100 robota koji reagiraju na ljudske emocije i ostala "čuda" Device_art festivala

"Strojevi nisu sami", naziv je središnje izložbe šestog Device_art festivala umjetnosti, robotike i novih tehnologija koja se u utorak 18. prosinca otvara u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Naslov izložbe zapravo je svojevrsna parafraza izjave kinesko-američkog kustosa Zhang Gaa - “Posvuda, samo strojevi, strojevi koji nisu sami”. Radi se o festivalu i izložbi koji Hrvatsku stavljaju na značajno mjesto na europskoj karti, kada govorimo o suvremenoj umjetnosti koja se bavi tehnologijom, robotikom i mašinama te temama poput umjetne inteligencije i kibernetike

Otvorenje izložbe, koja će predstaviti 25 međunarodnih umjetnika i 21 rad koji mapira suvremeno djelovanje strojeva i ljudsku kohabitaciju s njima, planirano je za 19 sati, a izložba će biti otvorena sve do 3. veljače 2019. godine. Postavljena je na 1.500 četvornih metara Muzeja suvremene umjetnosti i polazi od implikacije da strojevi mogu biti proaktivna, senzibilna bića. "Strojevi nisu sami" predstavlja uređaje za stvaranje oblaka, mašine za navodnjavanje, zemaljske strojeve i brojne druge emotivne naprave te aparature koje pokreću transportni strojevi i strojevi dizajnirani po narudžbi, a aktiviraju izložbeni strojevi, radionički strojevi i publika sa svojim sudioničkim strojevima. 

Iza ovog festivala stoji biro za suvremenu umjetničku praksu KONTEJNER, koji je dio platforme European Media Art, što je u naravi mreža europskih kulturnih institucija i organizacija. Biro KONTEJNER je jedna od 11 članica mreže koja svake godine dodjeljuje sredstva vrhunskim europskim medijskim umjetnicima, ulažući istovremeno u istraživanje, razvoj produkcijskih kapaciteta institucija i organizacija, prezentaciju i distribuciju medijske umjetnosti u Europi. Cilj ove priče je omogućiti europskim umjetnicima kvalitetnu produkciju radova i suradnju na projektima te ojačati suradničke odnose između europskih organizacija koje se bave medijskom umjetnošću te, između ostalog, stvoriti europsku mrežu suradničkih laboratorija posvećenih medijskoj umjetnosti, ugošćavanje medijskih umjetnika iz svih dijelova Europe i olakšati programsku razmjenu te se zajednički prijavljivati na natječaje Europske unije za financiranje projekata.

„Ujedinjenje i proširenje Europe, potaknuto raspadom Istočnog bloka, proizvelo je nove vrste problema s kojima se treba suočiti, ali i nove mogućnosti za suradnju i razmjenu na europskoj razini. Razdoblje tranzicije je u jednu ruku okarakterizirano kao izazov da postanemo 'europskiji' – što zapravo znači više homogenizirani – dok je u drugu ruku određeno željom da se definira ono što čini nacionalne i regionalne identitete. Posljednje za cilj ima ojačati trenutno izgubljenu svijest o tradicionalnim kulturama, kao i razmotriti odnose nacionalnog i kulturnog identiteta u kojima se oni međusobno ne isključuju, već nadopunjuju i poboljšavaju“, objašnjava se u konceptu projekta European Media Art Platforme.

Ralf Baecker
Izložak s kojim će se predstaviti njemački umjetnik Ralf Baecker (FOTO: KONTEJNER)

„Device_art festival pokrenuli smo prije 15 godina kao festival koji se bavi tehnološkim napravama, strojevima i robotikom u suvremenoj umjetnosti. Od tih početaka puno se toga promijenilo. Složenost teme tehnologije u umjetnosti i životu impresivna je - jednako kao i broj i kvaliteta umjetnika na međunarodnoj sceni koji se danas tom temom bave, kroz velike i kompleksne projekte, istraživanja na samom rubu znanstvene fantastike, futurističke i distopijske vizije, elaborirane teorijske koncepte koji analiziraju i rasvjetljuju odnose između stroja, čovjeka, društva, politike, prirode“, objašnjava Ena Hodžić, jedna od organizatorica festivalskog programa.

Sam festival ima puno šire djelovanje od same izložbe, a izložba je zamišljena kao središnje događanje. Naime, radi se o specifičnom festivalu čiji će program potrajati dva mjeseca, a u prosincu će, prema najavama organizatora, Zagrebu donijeti jedno sasvim drugačije iskustvo Adventa. Vrijedi spomenuti kako su tu, osim brojnih radionica, među ostalim i četiri tematska panela o umjetnosti, tehnologiji i društvu - "Kratki spoj", "Postmordijalne bare", "Autonomni odnosi" i "Tehnomitologije". U ovim će panelima sudjelovati jedanaest umjetnika koji su zastupljeni i na samoj izložbi. Održat će se u četvrtak, 20. prosinca, od 16 do 21 sat, također u Muzeju suvremene umjetnosti. Svi su otvoreni za javnost i na njih je ulaz besplatan. Istog dana, od 21 sat, održat će se i koncert benda Transonik, nakon čega će glazbu birati DJ Borovich.

Organizatori napominju kako izloženi radovi na središnjoj izložbi predstavljaju najbolje od svjetske suvremene umjetnosti koja se bavi tehnologijom, robotikom i mašinama te temama poput umjetne inteligencije i kibernetike.

„Ukorijenjena u lokalnu zajednicu i okoliš, izložba odražava ideju strojne ekologije - svjetonazor ujedinjenosti u cjelinu koja prosperira tako da svakom svome dijelu, s jednakom pažnjom, poštovanjem i značenjem, osigurava mjesto unutar te cjeline. Veličina produkcije ovogodišnje će izdanje festivala ubrojiti među najveća događanja u suvremenoj novomedijskoj umjetnosti u Hrvatskoj u posljednjih deset godina, te učvrstiti poziciju Zagreba i Hrvatske na globalnoj umjetničkoj mapi“, poručuju organizatori okupljeni oko biroa za suvremenu umjetničku praksu KONTEJNER.

Silvio Vujičić
Rad hrvatskog umjetnika Silvija Vujičića (FOTO: KONTEJNER)

Ralf Baecker (Njemačka), Martin Howse (Velika Britanija), Marnix de Nijs (Nizozemska), Ief Spincemaille (Belgija), Navid Navab (Kanada/Iran) i Wang Yuyang (Kina), neka su od imena koja ovim povodom stižu u Zagreb, gdje će se predstaviti i golemi umjetnički projekt "Empathy Swarm". Taj će projekt u svojoj konačnoj fazi rezultirati rojem od čak 100 interaktivnih robota koji reagiraju na ljudske emocije. Autori "Empathy Swarma" su Adam Donovan (Australija/Austrija) te Katrin Hochschuh (Njemačka) koji su već bili u Zagrebu na tromjesečnoj rezidenciji uz podršku KONTEJNER-a. Upravo se u Zagrebu projekt i krenuo razvijati, odnosno ovdje su autori počeli s izradom robota. Među brojnim svjetskim umjetnicima naći će se i petero hrvatskih umjetnika, Silvio Vujičić, Mirjana Vodopija, Tin Dožić, Siniša Lordan i Vladimir Novak, također će sudjelovati u izložbi. 

„Zagreb će za vrijeme festivala postati najveće regionalno okupljalište kreativaca, umjetnika, inženjera, znanstvenika i tehnologa. Festival će ponuditi brojne popratne atraktivne sadržaje za sve uzraste, od afterpartyja otvaranja izložbe 'Strojevi nisu sami' u Podmornici kompleksa Katran s DJ duom Blažević & Боровић, koncerta, do edukacija za umjetnike i građane te kino programa. Posebno se u programu ističe i pet live zvučnih performansa u subotu, 26. siječnja u MSU Zagreb kada će festival ugostiti 'Future DiverCities Lab' i nove nade europske umjetničke scene. Najmlađi posjetitelji na festivalu će uživati u brojnim radionicama na temu robotike i novih tehnologija te veza između ekologije i tehnologije“, kažu u organizaciji Device_arta.

Zanimljivo je kako je festivalsko zagrijavanje već počelo, i to prošlog tjedna umjetničkim performansima i radionicama u Splitu. Svoj dio festivala dobit će i Rijeka, gdje će se u utorak, 29. siječnja, održati nastavak zagrebačkog programa performansa "Future DiverCities Lab". U Rijeku će iz Zagreba stići francuski umjetnici Valentin Durif, Lucas Paris i Elio Libaude, Norvežanin Mathias Loos te nizozemsko-norveška umjetnica Jiska Huizing.

Više informacija o Device_art festivalu i cjelokupnom programu pronađite na ovom linku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: KONTEJNER

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"