KRATKE CRTICE: Dan kada se zapalio Jan Palach

Sofija Kordić

16. siječnja 2022.

KRATKE CRTICE: Dan kada se zapalio Jan Palach

Na današnji dan 1969. godine na Vaclavskom trgu u Pragu zapalio se student Jan Palach, u znak prosvjeda protiv sovjetske okupacije i demoralizacije i opurtunizma građana Čehoslovačke.

Čin i žrtva Jana Palacha bolna su tema u Češkoj. Jednima je to davalo snagu da se bore i opiru kako znaju i umiju, drugima je zrcalilo vlastiti poraz, ravnodušnost i odustajanje.

U pogrebnoj povorci u Pragu sudjelovalo je 200.000 ljudi. Nakon nekoliko mjeseci pripadnici državne sigurnosti stražarili su pored groba Jana Palacha i zabranjivali ljudima da polažu cvijeće prilikom godišnjice smrti. Kako bi u tome Pražane potpuno spriječili 1974. godine premjestili su Palachove ostatke u njegovo rodno mjesto ...

Na prvoj fotografiji Vaclavski trg sa spomen pločama Palachu i njegovom imenjaku Janu Zajicu koji se zapalio mjesec dana kasnije. Na drugoj fotografiji je spomenik posvećen Palachu i njegovoj majci (Dom sina i Dom majke), autor John Hejduk, američki arhitekt i kipar češkog podrijetla. Na trećoj mjesto na trgu na kojem se Palach zapalio.

Jan Palach
(FOTO: Lupiga.Com)

Jan Palach
(FOTO: Lupiga.Com)

Jan Palach
(FOTO: Flickr/sergejf)

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Wikimedia/ljon