U DOBROM DRUŠTVU: HČSP među kremom europskih ksenofoba i neofašista

Ante Radić

13. rujna 2013.

U DOBROM DRUŠTVU: HČSP među kremom europskih ksenofoba i neofašista

U prostoriji urešenoj zastavama s keltskim križevima, Južnoafričke Republike iz mračnog doba aparthejda, te zastavom američkog Juga, odvila se najava Festivala Boreal, godišnjeg okupljanja europskih ksenofoba, gdje se prema službenim dokumentima, među kremom europskih neofašista, našla i Hrvatska čista stranka prava. Sve će se odigravati daleko od očiju javnosti, jer je medijima prisutstvo ovoj trodnevnoj „fešti“ zabranjeno, a zbog političkih ideja organizatora i okupljenih, grad Milano je festivalu odbio gostoprimstvo, te je on „prognan“ u Cantu, gradić na sjeveru Italije. Na pitanje što će HČSP propagirati na ovom zanimljivom skupu, odgovor nismo uspjeli dobiti.

U prostoriji urešenoj zastavama s keltskim križevima, Južnoafričke Republike iz mračnog doba aparthejda, te zastava američkog Juga, odvila se najava Festivala Boreal, godišnjeg okupljanja europskih ksenofoba koje se održava ovog vikenda u Italiji, a gdje se prema službenim dokumentima, među kremom europskih nacifašista, našla i Hrvatska čista stranka prava.

Zbog karaktera i političkih ideja koje dijele okupljene stranke u Italiji se danima vodi rasprava treba li se takav skup uopće dozvoliti. Organizator, politička stranka, Forza Nuova, u više je navrata pozivala na nasilje prema strancima u Italiji te ih je gradonačelnik Milana, Giuliano Pisapia, odbio ugostiti. No, crnokošuljaše iz Europe primio je Claudio Bizzozero, prvi građanin Cantùa u provinciji Como.

Plakat
Službeni popis gostiju

"Ja sam uvjereni demokrat. Moje su ideje dijametralno suprotne onome što propagira Forza Nuova, ali moram slijediti principe Ustava koji svima garantira mirno okupljanje bez oružja", govori gradonačelnik Comua, čak i kada se okupljeni, protivno Ustavu, zalažu za rasnu diskriminaciju, superiornost bijele rase, borbu protiv homoseksualaca, imigranata i židova ili veličaju osobe poput Benita Mussolinija. Ovakve optužbe pak članovi FN-a žustro odbijaju.

"Apsolutno odbacujemo fašizam po svim osnovama", rekao je regionalni sekretar FN-a Marco Mantovani ni ne trepnuvši.

"Prepoznajemo kako je fašizam, u onom povijesnom i revolucionarnom trenutku poklonio Italiji sve ono što radnici imaju u svoju obranu. Sindikate, ma sve što je napravljeno, napravio je fašizam. U to nema sumnje i ne može se poreći", ustvrdit će ovaj ljubitelj povijesti.

Forza Nuova
Pozdrav simatične ekipe iz Forza Nuove (FOTO: today.it)

Zamoljen da pojasni zašto medijima nije dozvoljen pristup trodnevnoj fešti europskih nacionalista Mantovani obrazlaže kako je to "jedna fešta među braćom, među mladim nacionalistima i zna se kada netko slavi koji puta može se dogoditi i kakav simpatičan incident", tvrdi Mantovani obrazlažući kako novinari mogu prisustvovati debatama. No, sva će pitanja koja žele postaviti prethodno morati dati organizatorima da ih FN odobri.

Tijekom dvodnevnog okupljanja sudionici iz Italije, Poljske, Mađarske, Švedske, Španjolske, Engleske, Ukrajine, Francuske i  Hrvatske razglabat će o tome kako osnažiti europsku ekstremnu desnicu. Istomišljenicima iz Italije prezentirat će se tako i lepenovci iz  Renouveau français. Radi se o katoličkim nacionalistima i opoziciji principima francuske revolucije (unatoč tome nerijetko se koriste tricolorom) čiji će se članovi osvrnuti na diskriminaciju homofoba.

Forza
Jedna od akcija organizatora - "Došao sam u Italiju bez papira kako bih glupim Talijanima prodao drogu, sad sam bogat, a oni ovisnici" (FOTO: padova24ore.it)

Neće izostati ni, kako se sami opisuju, "principijelni, konzervativni i radikalni kršćani-patrioti" iz Mađarske - Jobbik čiji je dio programa priključiti i dio teritorija svojih jednako principijelnih kršćanskih patriota i suboraca iz HČSP-a. Tradicionalne aktivnosti ubijanja Roma i zastrašivanja stranaca na domaćem terenu zamijenit će posjetom Italiji gdje će govoriti o migracijskim politikama. Odnosno, zabrani migracije.

Nacionalisti dolaze u Zagreb, dočekuje ih simpatizer nacizma

ORGANIZIRANO NASILJE KOD HČSP-OVIH GOSTIJU: Evo kako pristaše NPD-a, reagiraju na mirne prosvjede

GLUP, GLUPLJI, HČSP: Neoustaše iz HČSP tuguju jer ih Hrvatska ne želi

Kako će Hrvatska čista stranka prava, koju kao sudionicu navode organizatori, pridonijeti ovom skupu i tko će stranku predstavljati, pokušali smo doznati u središnjici Hrvatske čiste stranke prava, ali na stranački telefon nam se nitko nije javljao. Postavili smo i upit na e-mail, ali nikakav odgovor do objave ovog teksta nije stigao.

Najava
Facebook najava organizatora - "trening je gotov, budite spremni" (SCREENSHOT: Facebook)

Podsjetimo, kako je ista stranka prošle godine pokušala organizirati sličan skup i u Zagrebu, ali nakon što je ta informacija objavljena na našim stranicama, uslijed pritiska javnosti najavljeni mimohod "nacionalista" i neofašista je zabranjen. Tada su se u Hrvatskoj trebali okupiti „uvaženi“ predstavnici iz Mađarske, Bugarske, Njemačke, Francuske, Austrije i Belgije, koji bi održali i konferenciju na temu "Važnost povezivanja nacionalista Europe", a dvoranu za održavanje trebala im je dati Matica hrvatska, ali još i prije zabrane neofašističkog okupljanja, također tek nakon pritiska javnosti i Matica im je otkazala gostoprimstvo. HČSP je zbog zabrane mimohoda, odnosno javnog okupljanja, kasnije podnio i tužbu Ustavnom sudu, koju je na koncu sud odbacio.

Lupiga.Com