REALAN POGLED SA ZAPADA: Američke bombe ne mogu ništa promijeniti, Sirija će nakon Asada biti još gora

Petar Majstorović

5. rujna 2013.

REALAN POGLED SA ZAPADA: Američke bombe ne mogu ništa promijeniti, Sirija će nakon Asada biti još gora

„Ukoliko SAD intervenira, Sirija bi lako mogla postati rat koji će Obama ostaviti u naslijeđe novom predsjedniku SAD-a 2016. godine. Civilne žrtve su neizbježne. Slike na našem ekranu neće pokazivati Sirijce kako kemijskim oružjem ubijaju jedni druge, već američke bombe kako stvaraju kaos i pokolj u još jednoj muslimanskoj zemlji“, analizira u izuzetno izbalansiranom, realnom i analitičkom tekstu Ed Husain, čovjek koji je bio član radikalnih islamističkih skupina, a kada je okrenuo leđa fundamentalizmu, o svom iskustvu je napisao knjigu. Za tekstove poput ovoga inače u američkim mainstream medijima nema mjesta.

Tragajući za informacijama o Siriji, na portalu CNN-a naletjeli smo na tekst za kakve u američkim mainstream medijima inače nema prostora. Kako je ovaj izuzetno izbalansiran, realan i analitički tekst završio u centru medijskog infotainmenta? Misteriju je riješila brza Google pretraga imena autora. Ed Husain ima jedinstveni uvid u problematiku islamskog svijeta. U svojoj mladosti u Londonu pet je godina bio član radikalnih islamističkih skupina. Kada je okrenuo leđa fundamentalizmu, o svom iskustvu je napisao knjigu "The Islamist: Why I Joined Radical Islam in Britain, What I Saw Inside and Why I Left" ("Islamist: Zašto sam se priključio radikalnom Islamu u Britaniji, što sam vidio i zašto sam otišao"). Trenutno je član Vijeća za međunarodne odnose u New Yorku. Tekst koji je napisao za CNN ekipa Lupige prevela je za svoje čitatelje.

Ed Husain
Ed Husain - "Sirija nakon Asada će biti još gora" (FOTO: tonyblairfaithfoundation.org)

"Građanski rat u Siriji nije problem Amerike. Sirija je okružena Turskom, Izraelom, Egiptom, Jordanom i drugim arapskim nacijama s ogromnim vojskama i naprednom vojnom opremom. Njihov kukavičluk u zaustavljanju rata na njihovom kućnom pragu trebao bi nas natjerati da stanemo i razmislimo. Ako oni neće nešto napraviti, zašto moramo mi?

Zbog čega je američka strast za ratovanjem toliko žestoka da zemlje poput Saudijske Arabije, Turske i Izraela mogu svoju moralnu dužnost prebaciti na građane koji SAD-u plaćaju porez? Nemojte se zavaravati: Bašar al Asad je ratni zločinac, diktator koji ne preza pred pokoljem svojih vojnika i civila u ratu koji služi isključivo tome da njegova familija ostane na vlasti.

Sektaške, etničke i religijske implikacije do sada su administraciju Baracka Obame držale izvan direktnog vojnog uplitanja u sirijski sukob. Što se sada promijenilo? Zbog uporabe kemijskog oružja odmah moramo krenuti u akciju, a zbog milijuna izbjeglica i 100.000 ubijenih nismo morali. Zašto? Zbog politički banalne pretpostavke da američke rakete mogu spriječiti daljnje korištenje kemijskog oružja i tako spasiti obraz Obami, koji svoje kritičare može ušutkati tvrdnjama da je nešto napravio nakon što je Sirija prešla "crvenu liniju".

Nikako ne možemo biti sigurni je li kemijsko oružje koristio Asad, ili su ga koristili pobunjenici. Asad nema uvjerljivu motivaciju za korištenje kemijskog oružja u ovoj fazi sukoba. Njegova vojska ne gubi. Ako je napad kemijskim oružjem doista izvela skupina Al Nusrah, povezana s Al Kaidom, kao što tvrdi Rusija, onda američke rakete neće donijeti odgovor na pitanje kako je odrpana vojska pobunjenika i terorista došla do kemijskog oružja. I nikakvo granatiranje Asadovih vojnih postrojenja neće spriječiti iste te ljude da opet koriste kemijsko oružje.

Sirija
"Zbog uporabe kemijskog oružja odmah moramo krenuti u akciju, a zbog milijuna izbjeglica i 100.000 ubijenih nismo morali" (FOTO: outsidethebeltway.com)

Ali čak i ako vjerujemo da je Asad koristio kemijsko oružje, i krenemo u napad, što ćemo točno gađati? Asadov režim je tajnovit i izoliran od ostatka svijeta. To znači da nemamo pojma gdje se skladišta sirijskog kemijskog oružja nalaze.

U Libiji je bilo lakše intervenirati. Gadafijeva kemijska oružja uglavnom su eliminirana zahvaljujući međunarodnoj inspekciji koja je provedena prije Arapskog ustanka. Ako sada bombardiramo Siriju, samo povećavamo rizik da će Asad doista iskoristiti kemijska oružja u gradovima koji nisu pod kontrolom države ili da u korijenu sasiječe neke nove pobune. Ako Asadu oduzmemo zrakoplovstvo i vojne snage, to će ga samo natjerati na još ekstremnije mjere u pokušaju spašavanja svog režima. Sirija je sada za obje strane borba do smrti.

Američki napad na Siriju neće promijeniti tijek rata. To nije misija, niti se to može postići napadima iz zraka. Sirijska opozicija nije vlada u sjeni. Pobunjeničke skupine su previše ideološki fragmentirane, pune pripadnika Al Kaide, duboko anti-američke, a u njima dominiraju borci iz predgrađa koji nemaju utjecaja u velikim gradovima i plaćenici kojima nije u interesu miran suživot s kršćanima u Siriji, niti sa Židovima u susjedstvu.

Sirija nakon Asada će biti još gora. Novi građanski rat izbit će između suprotstavljenih frakcija. Bombardirajući Siriju danas, snosit ćemo breme nestabilnosti koju ćemo za sobom ostaviti. Predsjednik Obama nesmotreno je spomenuo "crvenu liniju" u Siriji i sada je talac fortune. Predsjednik je promijenio svoju politiku prema ilegalnom prisluškivanju, zatvaranju Guantanama, gay brakovima i drugim stvarima.

Žar trenutka i poguranac onih koji su jaki na riječima kada inzistiraju da "nešto napravi" gurnut će Obamu u novi rat na Bliskom istoku. A pobijedio je Hillary Clinton u utrci za demokratsku predsjedničku nominaciju kao kandidat koji je bio protiv rata u Iraku.

Ako intervenira, Sirija bi lako mogla postati rat koji će Obama ostaviti u naslijeđe novom predsjedniku SAD-a 2016. godine. Civilne žrtve su neizbježne. Slike na našem ekranu neće pokazivati Sirijce kako kemijskim oružjem ubijaju jedni druge, već američke bombe kako stvaraju kaos i pokolj u još jednoj muslimanskoj zemlji".


Prijevod: Petar Majstorović

Lupiga.Com