SERGEJ VUTUC: To što žele srušiti nije skejt park već skulptura sa socijalnim karakterom, prepoznata u cijelom svijetu

Ivor Fuka

26. srpnja 2013.

SERGEJ VUTUC: To što žele srušiti nije skejt park već skulptura sa socijalnim karakterom, prepoznata u cijelom svijetu

„Negativna reakcija građana Zagreba i skejtera diljem svijeta pokazuje da su posljedice potencijalnog rušenja ove skulpture puno veće od moje osobne tuge zbog emocionalne povezanosti koju ja osjećam prema svom radu“, objašnjava Sergej Vutuc koji je uz kolektiv Art of Asfalt autor projekta iz kojeg se 2007. godine izrodio živopisni skate pool u dvorištu SC-a, a kojeg su jučer bageri počeli rušiti ne bi li napravili koje parking mjesto više. Rušenje je, barem za sada, odloženo, zahvaljujući građanima koji su tijelima spriječili bagere da dovrše posao, a Vutuc će objasniti zašto ovaj rad ne bi smio biti srušen i zbog čega je prepoznat u svijetu

Obraćam Vam se ovim pismom kao jedan od članova projekta Art of Asfalt koji uz lokalne skejtere potpisuje “socijalnu skulpturu” u SC-u. Jučer ujutro došlo je do rušenja skulpture bez ikakve ranije obavijesti prema nekom od nas. Riječ je o skulpturi izgrađenoj u sklopu izložbe/projekta Art of Asfalt 2007. godine u Studentskom centru Zagreb. Nakon zabrinutih poziva iz Zagreba i iz Europe, koji su jutros stigli, budući da je ova skulptura značajni spomenik skate kulture u svijetu, odlučio sam dati kratku izjavu kojom podupirem reakcije korisnika umjetničkog djela i njihov apel na društvo i komunikaciju.


Sergej Vutuc (FOTO: Lars Greive)

U realizaciji ovog umjetničkog projekta i skulpture čija funkcija, izgled, a i način gradnje predstavljaju bitan faktor za otvaranje novih percepcija kretanja i posmatranja društva odlučili smo se reciklirati i nanovo iskoristiti elemente napuštenog, derutnog urbanog objekta i kroz njegovu transformaciju mu dati novu ulogu. Interakcija lokalnih skejetra i internacionalnih umjetnika pri gradnji i oblikovanju objekta u “socijalnu skulpturu”… predstavlja simbiozu urbanog razvoja društva, ali i reflekciju na pitanje koliko se moderni čovjek udaljuje od prirode.

Skulptura u sebi nosi bitnu oznaku “socijalna skulptura” i na vlastitu odgovornost stavlja posjetiocu mogućnost da sam odluči kako će se odnositi prema njoj. Naravno rušenje ove skulpture može se isto tako prokomentirati kao reakcija pojedinca ili grupe na rad. Svaki odnos s takvim objektom po meni je legitiman jer je prikaz današnjeg stanja i razvoja društva… ali negativna reakcija građana Zagreba i skejtera diljem svijeta pokazuje da su posljedice potencijalnog rušenja ove skulpture puno veće od moje osobne tuge zbog emocionalne povezanosti koju ja osjećam prema svom radu. Pri tome je bitno naglasit da se ne radi o skejt parku nego o skulpturi sa socijalnim karakterom, objektu koji je potaknuo izgradnju Beton Haus-a u Berlinu. Objektu koji je usvršten u brojne magazine i filmove širom svijeta. Tako naprimjer “Thrasher skateboard magazine” (jedan od dugogodišnjih časopisa koji prati skate kulturu) naziva skulpturu u SC-u “burnside of Balkans” uspoređujući je s utjecajnim mjestom u Portlandu koje je 90ih godina utjecalo na razvoj nove skateboard kulture. Na isti je način skulptura u SC-u utjecala na razvoj objekata Pumpa u Postojni. Dugogodišnji rad na kulturno umjetničkom programu vezanom uz samu skulpturu donijelo je Studentskom centru u Zagrebu status kulturnog žarišta ove urbane subkulture i to na svjetskoj mapi.


Bageri u pohodu (SCREENSHOT: YouTube)

Pogođen slabom komunikacijom i gradskim odlukama, ali ugodno iznenađen burnom reakcijom građana nadam se da će nadležni pronaći vremena da razumno sagledaju i priznaju javnu kulturnu potrebu za ovakvim umjetničkim projektom i da će čitav ovaj kaos završiti u korist Grada Zagreba i Hrvatske kao nove članice Europske unije.

* Sergej Vutuc priznati je hrvatsko-njemačko umjetnik nastanjen u Heilbronnu čiji rad zaokuplja promišljanje o javnom prostoru, njegovoj strukturi, socijalnoj uvjetovanosti javnog, ne-mjestima, devastaciji. Od sredine devedesetih Vutuc je aktivno uključen u rad hrvatske skateboarding i punk kulturne scene. On fotografira, vodi galeriju, uređuje i izdaje različite fanzine. Režirao je i glumio u performansu Skateboarding kazalište serija 1-3. O njemu i njegovim radovima pisali su mnogi. Između ostalog i Jocko Weyland suradnik The New York Timesa i kustos Muzeja suvremene umjetnosti u Tusconu, USA.

Lupiga.Com