VIKTOR IVANČIĆ: Zloverenitet

Ivor Fuka

13. rujna 2013.

VIKTOR IVANČIĆ: Zloverenitet

„Da je kojom srećom na mjestu Zorana Milanovića netko s više senzibiliteta za društvenu higijenu, taj bi za početak osobno navratio u arhivsku katakombu, s befelom u ruci, upoznao postarijeg gospodina koji tamo godinama krade bogu dane, nadgledajući ono što ne smije biti viđeno, te ga naputio u penziju, s obavezom da prije toga provjetri prostorije i priredi ih za javno korištenje“, komentira Viktor Ivančić u novom broju tjednika Novosti, govoreći temeljni element hrvatske „državnosti“. Navodeći kako su vladajući spremni jeftino i bez žaljenja rasprodati sva prirodna bogatstva i privredne resurse, izuzev bogatih nalazišta prljavoga rublja, Ivančić kreće u zanimljivu analizu koju vam donosimo u suradnji s Novostima.

Republika Hrvatska spremna je jeftino i bez žaljenja rasprodati sva svoja prirodna bogatstva i privredne resurse, izuzev bogatih nalazišta prljavoga rublja. Šume, vode, otoci, autoceste, brodogradilišta, banke… sve je to pogodno da se stavi na bubanj, ali ne i neiscrpni rudnici svinjarija što su na ovaj ili onaj način uložene u realizaciju Svete ideje.

Iako prešućen, to je temeljni element „državnosti“ koju ovih dana vatreno promiče predsjednik Vlade RH, spreman da pogine na barikadi sa zastavom u rukama, jer kada se sve to borbeno klepetanje očisti od gustih naplavina frazerstva, u njemu nema ničega osim grčevitog inzistiranja na nacionalizaciji zlodjela. Umjesto tradicionalno shvaćenog suvereniteta, koji je ionako odavno otišao dođavola, Hrvatska će voditi brigu o svom dostojanstvu i autohtonim vrijednostima štiteći državni zloverenitet.

Nekako se dogodilo da, kada god otvori usta, iz Zorana Milanovića progovara država. Zamjeriš li mu se, dolaziš u sukob s prijekim fantomom, sa samom hrvatskom državom i njenim vitalnim interesima. Ne može se točno odrediti od kojeg se momenta premijer uživio u ulogu trbuhozborca tako važne tvorbe, ali da u zadnje vrijeme – naročito otkako su eurokrati službenoj Hrvatskoj počeli odbrojavati sekunde povodom slučaja „Rolex Perković“ – nemilice rabi retoričke vratolomije dostojne pokojnoga Vrhovnika, izvan je svake sumnje. Izgleda da je političar u najboljim godinama tek konzumacijom vlasti do kraja svladao gradivo i od bivšega Tuđmanova diplomata uznapredovao do njegova državotvornog diplomanta.

VIKTOR IVANČIĆ: Olovna slova

Prošloga tjedna, pokušavajući sanirati vukovarski džumbus, najprije je romantično ustvrdio kako je „država Hrvatska majka svih svojih građana“, potom kanibalima iz Bruxellesa poručio da je „Hrvatska /ako oni to dosad nisu razumjeli/ država“, te će se „kao takva i ponašati“, a naposljetku pozvao čelnike HDZ-a da se, zbog iskazane sumnje u hrvatski pravni sustav, odreknu hrvatskoga državljanstva. Kao da bi – ukoliko se za kriterij doista uzme povjerenje u ovdašnju pravnu državu – u ekskluzivnom klubu hrvatskih državljana ostao itko drugi osim članova Milanovićeva kabineta.

Perković
Perković svih ovih godina u Hrvatskoj nije bio gonjen, niti će to ubuduće biti (FOTO: Željko Peratović/Lupiga.Com)

Da bi se vrtložna logika nacionalizacije zlodjela, izložena povodom slučaja Josipa Perkovića, bolje razumjela, citat vrijedi pustiti u cijelosti: „Mjesto za suđenje i raspetljavanje tog slučaja je Hrvatska i kad mi netko iz vrha HDZ-a kaže da u Hrvatskoj nije moguće osigurati pošteno suđenje i da zato osobu treba isporučiti Njemačkoj – ja mislim da bi se osoba koja to kaže trebala odreći hrvatskog državljanstva. To je sramota. Sramota. To treba raditi u Hrvatskoj.“

A zašto ne u Njemačkoj? Zato jer je, veli Milanović, „riječ o kaznenome djelu koje su planirali i počinili Hrvati, žrtva je Hrvat, a mjesto egzekucije je Njemačka, a mogla je biti i Austrija ili neka treća država“. Njemačkoj bi, dakle, prema tom principu bilo uskraćeno pravo da sudi za ubojstva počinjena na njenom teritoriju, pa čak i da likvidiranog Hrvata Stjepana Đurekovića, koji je u Njemačkoj živio, smatra svojim građaninom i o njemu – po uzoru na Milanovićevu viziju Hrvatske – skrbi kao „država majka“.

Suština je podvale, međutim, u tome što je Vladina zakonska zaštita Josipa Perkovića poduzeta isključivo zbog toga da mu se ne bi sudilo u Njemačkoj, a ne zato da bi bio izveden pred hrvatski sud, dapače, Perković svih ovih godina u Hrvatskoj nije bio gonjen, niti će to ubuduće biti. Milanović se tek kočoperi u pozi frajerskog cinizma: glasno lamentira kako mogućeg organizatora političkog atentata treba privesti hrvatskoj sudskoj pravdi, a u sebi dodaje kako je to jedini način da čovjeka efikasno zaštitimo.

No, u toj podvali sadržana je sama bit tekućih državotvornih napora, riješenosti da se kriminalni mrak učini obaveznim sastojkom skupnog identiteta. U istome istupu šef Vlade je kao razlog sabotaže europskog uhidbenog naloga naveo „opasnost da se hrvatskim državljanima sudi za kaznena djela ratnih zločina iz vremena domovinskog rata“ – bez objašnjenja zbog čega bi se takvo što imalo smatrati nacionalnom tragedijom – i pritom čak podsjetio, držeći to blasfemijom, da je protiv Pinocheta podizana optužnica u Madridu za zločine počinjene u Čileu. „To je nešto što je potpuno izvan naše kontrole“, rekao je, „to je ono što se zove puška na zidu u prvom činu. U drugom činu će opaliti.“

Pinochet
Pinochet u Čileu nije osuđen, sretno je preminuo u Gospodinu s papučama na nogama, kao formalno slobodan građanin, dočekavši usud što ga je pogon hrvatske državne pravde sasvim sigurno namijenio i Perkoviću (FOTO: puntorevista.com)

Usporedba je zapravo dobro izabrana, jer – nakon što je ignoriranjem tužbe Baltasara Garzona odbijena mogućnost da stvari ostanu „izvan naše kontrole“ – Pinochet naposljetku u Čileu nije osuđen, sretno je preminuo u Gospodinu s papučama na nogama, kao formalno slobodan građanin, dočekavši usud što ga je pogon hrvatske državne pravde sasvim sigurno namijenio i Perkoviću. Ostanemo li kod premijerove teatralne slikovitosti, to je ono što se zove prazna puška u prvome činu, rekvizit koji pomaže lažnom legitimiranju, s jedinom namjenom da do završetka vodvilja pouzdano ne opali.

Samo iz kazališnog rakursa vrijedi promatrati i Milanovićevo forsiranje osnivanja saborskoga povjerenstva sa zadaćom da „apsolvira“ aferu oko Perkovića, nakon što je tužilaštvo jasno oglasilo svoju nemoć, kada će – uzgred rečeno – biti obavljena i zanimljiva uzurpacija demokratskih institucija, jer bi parlament trebao odigrati ulogu policije, dok se premijer već uhodava u posao državnoga odvjetnika.

Nasuprot parolama, u pozadini je bitka za zloverenitet, misija vođena ambicijom da hrvatska državnost i dalje bude njegovana uz pomoć rastegnute žute vrpce i strateški raspoređenih organa reda, na način da se od znatiželjnika čuva poprište delikta. Kada bi predsjednik Vlade to iskreno priznao, rasvijetlio bi mnogo toga, između ostaloga i tajni obrazac prema kojemu međunarodno priznati teroristi dobivaju počasne pozicije na zagrebačkom groblju, i to kad su mrtvi, umjesto da tamo budu odloženi još za života.

VIKTOR IVANČIĆ: Arhiv Tuđman

Po istom modelu – po modelu nacionalizacije zlodjela – Vlada je učinila nedostupnim javnosti Tuđmanov državnički arhiv, sa svim pljesnivim tajnama koje tamo trunu: od planova za etničko čišćenje i agresiju na susjednu državu, preko progona državnih neprijatelja, pa do nikada razriješenih političkih atentata (Levar, Krivokuća, Paradžik, Reihl-Kir, Kraljević…). Poznati su primjeri kada su iz policijskih i sudskih arhiva nestajali materijalni dokazi zločina, najčešće u plastičnim vrećicama zapakirana oružja kojima su počinjena umorstva, no – što s tako neobičnim slučajem kada nestane čitav arhiv, i to tako da padne u policijske ruke?

Milanović
Da je kojom srećom na mjestu Zorana Milanovića netko s više senzibiliteta za društvenu higijenu (FOTO: Arhiva)

Već sama činjenica da pripadnici tajne službe bdiju nad tragovima jedne vladavine svjedoči o njenoj kriminalnoj naravi. Ako je pak na snazi suglasnost da se to čini „u interesu Republike Hrvatske“, nepobitno je da su sami čuvari tajni – posve ispravno, uostalom – stavili znak jednakosti između države i zločina. Arhiv ostaje ne-mjesto, prostor bez pristupa gdje su sahranjena svjedočanstva o liku i kaznenome djelu.

Da je kojom srećom na mjestu Zorana Milanovića netko s više senzibiliteta za društvenu higijenu, taj bi za početak osobno navratio u spomenutu katakombu, s befelom u ruci, upoznao postarijeg gospodina koji tamo godinama krade bogu dane, nadgledajući ono što ne smije biti viđeno, te ga naputio u penziju, s obavezom da prije toga provjetri prostorije i priredi ih za javno korištenje. Ovaj bi na trenutak problijedio, povio se u struku, prislonio ruke na grudi, osjetivši da ga nešto probada oko srca. „Nije se radilo o infarktu“, raportirao bi dežurni u hitnoj službi: „Bio je to glogov kolac.“

Viktor Ivančić

Lupiga.Com u suradnji s www.novossti.com