SJAJAN ONLINE POVRATAK SIKTERA: Posvećeno političarima koji već 28 godina rastaču BiH(ahahahahaha)

I.F.

25. travnja 2020.

SJAJAN ONLINE POVRATAK SIKTERA: Posvećeno političarima koji već 28 godina rastaču BiH(ahahahahaha)

Legenda kaže kako je na jednoj brucošijadi 1990. godine u Sarajevu trebala nastupiti Regina, bend koji će ubrzo postati jugoslavenska pop senzacija. Međutim, do tog nastupa nikad nije došlo, jer je grupa momaka, imenima i prezimenima – Enes Zlatar, Igor Čamo, Faris Arapović i Davor Čolić – Reginu potjerala s pozornice, uz riječi „sikter“. Što sikter znači, ne trebamo vam objašnjavati, ali ispostavilo se kako je to izvrsno ime za bend i tu je Sikterova priča počela.

Ovaj sarajevski bend iza sebe je ostavio itekakav trag. Prvi je rock bend iz Bosne i Hercegovine koji se pojavio na tada, bez ikakve konkurencije, popularnom MTV-u. Bilo je to 1995. godine sa spotom za pjesmu „Pain in Brain“. Na krcatom Koševu su 1997. godine bili predgrupa grupi U2, a dvije godine ranije imali su koncert za pamćenje. Naime, te su godine svirali pred prepunim milanskim San Sirom na kojem se skupili oko 120.000 duša. Tamo ih je pozvao slavni talijanska legenda Vasco Rossi, koji je na San Siru imao koncerte dva dana za redom. 

Sikter - Milano, San Siro
Sikter u Milanu (SCREENSHOT: YouTube)

Tih nekoliko mjeseci, vjerujemo, članovi Siktera će pamtiti cijelog života. Naime, nakon što se njihov spot zavrtio na MTV-u, u travnju 1995. godine pozvani su u London kako bi nastupili na jednom festivalu. Uspjeli su se izvući iz opkoljenog Sarajeva, no kada je stigao dan povratka ispostavilo se da je sarajevski aerodrom zatvoren. Zbog toga je bend morao pričekati nekoliko tjedana, do predviđenog ponovnog otvaranja aerodroma. Prvo su stigli do Amsterdama te su u Nizozemskoj odsvirali velik broj koncerata, a tamo su se upoznali i s Brianom Enom (kasnije će se Enom nastupati i prilikom otvorenja Muzičkog centra Pavarotti u Mostaru). Bendu se pridružuje nizozemski saksofonist Jan Kooper, a potom slijedi spomenuti koncert u Milanu. 

Sikter je snimio šest albuma, a na samom početku 2017. godine članovi benda odlučili su da više neće svirati i održali oproštajni koncert u studiju BHRT-a. Tri godine kasnije, Sikter se ponovno okupio, ali samo kako bi odsvirao jednu staru pjesmu uživo - online. Svaki član, uslijed epidemije koronavirusa, bio je u svom stanu ili studiju, a u početnim sekvencama vidimo kadrove sa San Sira. Radi se o pjesmi „50 mi je godina“. A priča o toj pjesmi ide ovako. Prije Siktera postojao je bend Tablete, u kojem je svirao i kasnije proslavljeni Đani Pervan i dva su puta svirali u kultnom sarajevskom CDA. 

Sikter
Prva postava Siktera (FOTO: Radio Sarajevo)

„Imali su jednu svoju pjesmu '18 mi je godina', koju je napisao Nedim Sinanović. Tekst prve strofe je išao '18 mi je godina, odavno se drogiram, odrastao na ulicama, tražio sam spas'. Ja sam jako volio tu pjesmu i kada je došao rat, preradio sam malo tekst i Sikter je počeo da je redovno svira“, kaže Enes Zlatar, nekadašnji pjevač Siktera. 

Taj njegov tekst je išao ovako: „50 mi je godina, odavno se nogiram, ali nigdje nema noge za mene"

„Tada, sa dvadeset i tri godine, osjećao sam se kao umorni pedesetogodišnjak, koji samo želi da pobjegne iz tog užasa, u kojem su nam sudbinu krojili neki diletanti poput UNHCR-a, UNPROFOR-a i njima slični. Ta pjesma se njima obraćala. Danas, kada mi je zaista pedeset godina, ta pjesma se čini još relevantnijom, pedeset mi je godina, umoran sam, želim pobjeći iz ove splačine od zemlje i želim se obratiti korumpiranim diletantima, koji nam kroje sudbinu. U pjesmi spominjem samo neke, ali neka ne misle i Fahro i Fadil i Draško i Peđa i Borjana i svi ostali da se ovo ne odnosi i na njih. Kada bih trebao da ih sve nabrojim, pjesma bi trajala sat vremena. A, meni je pedeset godina i odavno se nogiram. I mislim na moje drage prijatelje koji nisu dočekali svoju petobanku Farisa, Harisa, Emira, Dareta, Anura, Rogija, Jana...“, zaključuje Zlatar, a evo i pjesme …

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/Facebook