POKRENUTA PETICIJA ZA SPAS 'HRVATSKE UŽIVO': HRT tvrdi da su za gašenje emisije zapravo krivi gledatelji

I.F.

11. rujna 2017.

POKRENUTA PETICIJA ZA SPAS 'HRVATSKE UŽIVO': HRT tvrdi da su za gašenje emisije zapravo krivi gledatelji

Nakon vijesti da Hrvatska televizija naprasno ukida jednu od dugovječnijih emisija na državnoj televiziji, „Hrvatska uživo“, nižu se reakcije ogorčenih gledatelja. Samo dva sata nakon što je Lupiga objavila ovu informaciju pokrenuta je i peticija za spas ove emisije, jedne od rijetkih koja se bavi ozbiljnim i angažiranim novinarstvom.

HRT UKINUO EMISIJU 'HRVATSKA UŽIVO': Hrvatska televizija odlučila raskinuti s novinarstvom

HDZ-OVAC ODUŠEVLJEN ZBOG GAŠENJA 'HRVATSKE UŽIVO': „Emisiju uređuje osoba koja mrzi sve hrvatsko“

U tekstu peticije „Želimo ostanak emisije Hrvatska uživo“, navodi se kako su urednice i urednici emisije „Hrvatska uživo“ vrlo korektno i maksimalno profesionalno ispunjavali postulate novinarstva zbog čega se od vodstva HRT-a zahtjeva da emisiju zadrži.

„Mi građani koji kroz porez i pretplatu financiramo HRT, ovim putem poručujemo Ravnateljstvu HRT-a, Programskom vijeću i svim nadležnim osobama odgovornima za ukidanje emisije 'Hrvatska uživo' da dok god se ova emisija ne vrati u programsku shemu, i to u istom uredničkom i produkcijskom timu, i u vrijeme u kojem je emisija bila tokom ove godine do ljetne sheme, nećemo plaćati HRT pristojbu“, stoji u tekstu peticije u kojoj se i Odboru za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora upućuje zahtjev da već na prvoj sjednici raspravi odluku vodstva HRT-a o ukidanju „Hrvatske uživo“, s obzirom da se radi o emisiji koja u cijelosti ispunjava sve zahtjeve koje mora imati javni medijski servis – „izbalansirano informiranje, davanje glasa diskriminiranima, ovršenima, onima s margine društva, osobama s invaliditetom, bolesnoj djeci, zaštitnicima temeljnih ljudskih prava...“

Hrvatska uživo
Emisija se emitira još samo ovaj tjedan (SCREENSHOT: YouTube)

Istovremeno na Facebook stranici emisije, koju prati više od 40.000 korisnika ove društvene mreže, o ukidanju se još nisu oglasili. Uz znakovitu šutnju danas je tek objavljena najava današnje emisije, koja počinje u 17:15 na Prvom programu HTV-a. Naime, emisija se ovaj tjedan još uvijek emitira, a nakon toga u tom terminu slijedi "malo gastronomije, malo mode, dizajna i moderne psihologije", odnosno emisija "Kod nas doma", s voditeljicom Barbarom Kolar. „Hrvatska uživo“ svoj termin neće dobiti. 

Navodno se do jutros emisija nalazila u godišnjem planu proizvodnje HRT-a, a njeni su urednici bili pozvani na sutrašnju prezentaciju nove jesenske sheme, ali onda su jutros ravnatelj programa HRT-a, Renato Kunić, i ravnateljica Informativno-medijskog servisa Hrvatske radiotelevizije, Katarina Periša Čakarun, javnosti najpoznatija po fotografiji otprije gotovo dvije godine na kojoj se nasmiješena nalazi u zagrljaju tadašnjeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, na sastanak pozvali urednicu redakcije Maju Sever i obavijestili je da se emisija ukida.

Svoju odluku na HRT-u, u odgovoru na Lupigin upit, objašnjavaju poprilično nevjerojatnom tvrdnjom da su za gašenje iznimno gledane emisije zapravo krivi gledatelji.

„Prema podacima koje smo prikupili tijekom posljednjih nekoliko godina, naši gledatelji zamjeraju nam da u poslijepodnevnom terminu, u kojem se, među ostalima, emitirala i emisija 'Hrvatska uživo', prevladavaju politički sadržaji“, tvrde na HRT-u uz zahvalu za naše "zanimanju za Hrvatsku radioteleviziju".

HRT Prisavlje
Ukupno 45 minuta "političkog sadržaja" ima u sedam sati programa, a s HRT-a nas uvjeravaju da u tom terminu „prevladavaju politički sadržaji“ (FOTO: Lupiga.Com)

Koliko u tome ima istine, možemo se uvjeriti već kratkim pogledom na raspored Prvog programa. Dakle, u 12:00 se emitira Dnevnik, u 12:15 Sport, u 12:19 Vrijeme, a onda u 12:27 sapunica „Voli me zauvijek“. Iza toga, od 13:12, ide dokumentarac „Zaronite s nama: Svjetionik Sveti Ivan – Rovinj“, a onda u 13:20 još jedna dokumentarna serija „Tragovima istraživačice: Tajne vikinškog blaga“. U 13:40, ponovno dokumentarac – „Hrana kao lijek: Gljiva“ – a potom od 14:13 još jedan, ovaj put malo duži, „Ribolov u Hrvatskoj - vode Slavonije“. U 15:11 se nastavlja niska dokumentaraca s „Novim ruhom stare kuće“, nakon čega u 15:58 kreće pauza od dokumentaraca, i to kriminalističkom serijom „Detektiv Murdoch“. U 16:45 kreće kontroverzni TV kalendar, a potom u 17:00 Vijesti, pa Vrijeme, pa prometne informacije Hrvatskog autokluba, nakon čega se emitira „Hrvatska uživo“, a iza nje „Lijepom našom: Pitomača“, koja traje gotovo sat i 15 minuta, sve do središnjeg Dnevnika, a koji već ne ulazi u „poslijepodne“.

Dakle, u punih sedam sati programa na Prvom HRT-a, političkog sadržaja ima tek 15 minuta podnevnog Dnevnika i 30 minuta „Hrvatske uživo“, ukoliko uopće uzmemo da se „Hrvatska uživo“ bavi samo političkim temama. Ukupno je to 45 minuta u sedam sati programa, a s HRT-a nas uvjeravaju da u tom terminu „prevladavaju politički sadržaji“. Nema ga ništa više ni na Drugom programu HRT-a, gdje od „političkih sadržaja“ od 12 do 19 sati postoji tek Regionalni dnevnik u trajanju od četrdesetak minuta. Ukoliko mislite da je to samo danas, dok još uvijek nije krenula jesenska shema, varate se. Gotovo identičan omjer „političkog sadržaja“ na Prvom bio je i ovog proljeća i prošle jeseni i prolog proljeća … zbog čega mnogi vjeruju da se iza odlukae o gašenju "Hrvatske uživo" kriju neki sasvim drugi motivi.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"