PROSVJED U DUBROVNIKU: Dubrovčani ustaju protiv policijske brutalnosti nad Antunom Žeravicom!

Ivan Kegelj

4. kolovoza 2014.

PROSVJED U DUBROVNIKU: Dubrovčani ustaju protiv policijske brutalnosti nad Antunom Žeravicom!

"Prosvjed ispred Orlanda večeras u 20 sati. Ponesite lumine i svijeće odazovimo se u što većem broju i iskažimo Antunu Žeravici podršku. Danas Žeravica, sutra ti!", tako su Dubrovčani, odnosno stanovnici Župe Dubrovačke najavili mirno okupljanje, koje će se večeras protiv policijske brutalnosti održati na Stradunu. Povod za prosvjed policijsko je premlaćivanje Antuna Žeravice, čovjeka kojeg su čitatelji DuLista 2012. godine izabrali za humanitarca godine. Osim što su ga tukli, policajci su Žeravici četiri puta prskali papar-sprej u oči, zbog čega su mu povrijeđene obje rožnice. Više o posljednjem slučaj policijske brutalnosti, kao i obrazloženje dubrovačke policije, pročitajte ovdje.

Antun Žeravica je, podsjetimo, u policijsku postaju priveden u noći s četvrtka na petak, jer policajcima nije htio predočiti osobnu iskaznicu dok je službena lica pristojno ne zatraže. Žeravica je od dvojice policajaca, koji su u Dubrovniku ovog ljeta na ispomoći, tražio i da mu daju broj svojih znački, što su, čini se, policajci odbili učiniti. Žeravicu su priveli u policijsku postaju, nakon čega je navodno premlaćen završio u dubrovačkoj općoj bolnici.

Iz policije tvrde da je Žeravica lakše ozlijedio dvojicu njihovih policajaca, što je začudilo sve Dubrovčane koji poznaju ovog mladića. Naime, Žeravica je iznimno miran i staložen čovjek, medicinski tehničar u Općoj bolnici Medarevo, koji se u slobodno vrijeme bavi humanitarnim radom. Pokretač je niza humanitarnih akcija, odnosno organiziranih akcija dobrovoljnog davanja krvi, zbog čega je 2011. godine dobio nagradu općine Župa Dubrovačka. Koliko Dubrovčani vjeruju u policijsku verziju premlaćivanja najbolje govori ova poruka na socijalnim mrežama, točnije na grupi podrške Antunu Žeravici. Grupa je, usput rečeno, u jedan dan skupila nešto manje od pet tisuća članova. 

"Antuna Žeravicu poznajem već nekih 15-ak godina. Ako je on tip koji će se ići tući s bilo kime, a posebno s policijom, onda Neil Armstrong nije prvi čovjek koji je kročio na mjesec nego sam to ja. Znam da policija obavlja težak posao, da im je glava često u torbi, da imaju posla sa svakakvim kriminalcima, ali isto tako znam da su mladi policajci vrlo kurčeviti i spremni na sukob sa svakim tko im na bilo koji način ugrožava muškost, pa makar im samo ukazivao na nepravilnosti. Antun nije kriminalac, niti osoba sklona tučnjavi, niti znam da se ikad u životu potukao, zato sam uvjeren da je ovaj put policija prekoračila svoje ovlasti, a dva mladca će, najvjerojatnije, poznavajući način rada policije, vrlo brzo biti premješteni negdje drugo, daleko od Grada. Možda čak budu i pohvaljeni. Antune imaš moju punu podršku", napisao je jedan od ljudi koji daju podršku Žeravici

Antun Žeravica nakon policijske obrade (FOTO: Privatni album)

U službenom priopćenju PU DUbrovačke pak tvrdi se ovo: 

"Policijski službenici Policijske postaje Dubrovnik proveli su kriminalističko istraživanje nad 37-godišnjakom osumnjičenim za kazneno djelo prisile prema službenoj osobi. Naime, 31. srpnja oko 3.10 sati, na Stradunu u Dubrovniku, prilikom prolaska dvojice policijskih službenika 37-godišnjak ih je počeo verbalno vrijeđati. Kada su policijski službenici pokušali provjeriti njegov identitet, odbio im je dati na uvid osobne dokumente te nastavio i dalje s vrijeđanjem i omalovažavanjem. Unatoč upozorenju, nastavio je s činjenjem prekršaja, kada mu je priopćeno da je uhićen. Budući se opirao uhićenju pružajući aktivni otpor, nad njim su, sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, uporabljena sredstva prisile. Tijekom postupanja policijskih službenika osumnjičeni 37-godišnjak je ozlijedio dvojicu policijskih službenika, jednog udarivši iznad lijevog oka sredstvima za vezivanje koje mu je prethodno policijski službenik stavio na ruku, a drugog zatvorenom šakom u lice, nakon čega je pokušao pobjeći, a u čemu je spriječen uz uporabu sredstva prisile. Dolaskom u prostorije policije obavljeno je alkotestiranje te mu je utvrđena koncentracija alkohola od 1,01 g/kg. Potom se požalio na svoje zdravstveno stanje zbog čega je odmah odveden u dubrovačku bolnicu gdje je nakon liječničkog pregleda zadržan na promatranju, dok su obojici policijskih službenika nakon obavljenog liječničkog pregleda utvrđene lakše tjelesne ozljede. Po otpuštanju iz dubrovačke bolnice, nad njim je u petak, 1. kolovoza, provedeno kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela prisile prema službenoj osobi. Po završetku kriminalističkog istraživanja kada mu je, nakon konzultacija s nadležnim državnim odvjetništvom, priopćeno da će biti predan pritvorskom nadzorniku ove Policijske uprave, osumnjičeni je zatražio liječničku pomoć žaleći se na svoje zdravstveno stanje te su pozvani djelatnici Hitne medicinske pomoći koji su ga prevezli u dubrovačku bolnicu gdje je do danas, 4. kolovoza, zadržan. Osumnjičeni 37-godišnjak će tijekom današnjeg dana uz kaznenu prijavu biti predan pritvorskom nadzorniku ove Policijske uprave."

Na ovo priopćenje građani kane odgovoriti prosvjedom. Antun Žeravica, naime, zadužio je svojom dobrotom mnoge Dubrovčane, a poznat je, rekosmo, kao iznimno blag čovjek, koji ne trpi nepravdu, niti se boji protiv nepravde podići glas. O tome više čitajte u posljednjem dijelu prvog teksta koji smo objavili povodom policijske brutalnosti u Dubrovniku. Naći ćete ga na ovom linku. Žeravicin odvjetnik najavio je tužbe protiv Ministarstva unutarnjih poslova i policajaca koji su zlostavljali dubrovačkog humanitarca godine.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: openclipart.org