KOLIKO KOŠTA OSIGURAVANJE SKUPA U SAVSKOJ 66.: Policija tvrdi da nije potrošila ni lipu!

Lupiga.Com

29. siječnja 2015.

KOLIKO KOŠTA OSIGURAVANJE SKUPA U SAVSKOJ 66.: Policija tvrdi da nije potrošila ni lipu!

Protestni skup branitelja koji više od tri mjeseca logoruju ispred Savske 66 održava se ilegalno, potvrdila je u srijedu PU Zagrebačka, odgovorivši na pitanje novinara jesu li branitelji zatražili dozvolu za permanentni boravak na javnoj površini, kako to traži Zakon o javnom okupljanju. Ovime je prvi put službeno potvrđen podatak koji je poznat od samih početka događanja u Savskoj, ali se nitko osim ministra branitelja Freda Matića to nije usuđivao reći zbog „osjetljivosti populacije koja protestira“. Organizatori prosvjeda su promptno reagirali kazavši da se radi o spontanom okupljanju, pa „ako policija misli da ne postupamo po zakonu, onda zna kako treba postupiti“.

Međutim, policija ne samo da ne postupa sukladno zakonu, već tri mjeseca angažira enormne resurse za osiguranje ovog skupa. Prema iskazima očevidaca, na području oko Savske 66 danonoćno su postavljene policijske ekipe koje dežuraju u običnim automobilima i policijskim kombijima u koje stane do deset policajaca. U ova tri mjeseca mijenjao se samo intenzitet policijskih aktivnosti i koncentracija parkiranih policijskih vozila na nogostupu i parkingu kod Pedagoške akademije u Savskoj ulici. Ponekad se u blizini branitelja mogu vidjeti tek dva policijska automobila i jedan kombi, a katkada su policijska vozila bila gusto poredana od Savske do početka Zelenog trga i tako nedjeljom, blagdanima i državnim praznicima.

Na pitanje Lupige koliko je novaca potrošeno na redovni i prekovremeni angažman tolikih policajaca, iz PUZ-a smo dobili odgovor da od početka „događanja branitelja“ na osiguranje svih skupova nije potrošena ni - lipa.

Sve džaba! (FOTO:Lupiga.Com)

"Obavještavamo vas da su policijski službenici raspoređeni na osiguranju navedenog okupljanja u sklopu obavljanja redovnih zadaća te da isto ne iziskuje dodatne troškove", stoji u odgovoru PUZ-a na koji smo čekali punih osam dana. Za usporedbu, prosvjedna košarica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika kaže da jednokratko osiguranje Gay Pridea u Splitu ili Zagrebu košta oko 700.000 kuna

Kada su građanske udruge 2010. godine protestirale protiv gradnje u Varšavskoj ulicu u Zagrebu, dužnosnici Grada Zagreba javno su iznosili procjene da osiguranje gradilišta košta oko pola milijuna kuna, a policijska se intervencija naplaćivala samim prosvjednicima koje je policija odnosila s mjesta gradnje. 

Sva ta ranija iskustva govore da tvrdnja PUZ-a da tromjesečno jako osiguranje skupa u Savskoj 66 u Zagrebu državu nije koštao ni lipe vjerojatno ne drži vodu, već služi spašavanju obraza države koja ne želi priznati da nije samo tolerantna prema nezakonitoj okupaciji Savske ulice u Zagreb, nego da i aktivno podupire akciju koristeći proračunske resurse.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Davor Kovačević/Novi list