POPIS STANOVNIŠTVA: 'Što se ja ne bi mog'o izjasni i k'o Bošnjak i k'o Hrvat i k'o Srbin'

Ivor Fuka

27. rujna 2013.

POPIS STANOVNIŠTVA: 'Što se ja ne bi mog'o izjasni i k'o Bošnjak i k'o Hrvat i k'o Srbin'

Uoči „istorijskog“ popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini svjedoci smo sumanutog agitiranja i pranja mozgova od strane onih koji, ne birajući sredstva, govore narodu kako bi se trebao nacionalno i vjerski odrediti pred popisivačima. Ukoliko ih se ne posluša, narodima prijete crni dani, neravnopravnost, podčinjenost i, na koncu, nestanak s mape BiH. U tu su svrhu navodno spotove snimili i hrvatski premijer Zoran Milanović te predsjednik Ivo Josipović, a učinio je to i Damir Nikšić, pitajući se zašto se ne bi mogao izjasniti i kao Bošnjak i kao Hrvat i kao Srbin te se onda rotirati oko vlastite ose tri mandata po četiri godine.

Damira Nikšića nedavno smo detaljnije predstavili na našim stranicama. Radi se o konceptualnom umjetniku koji je studirao na likovnim akademijama u Sarajevu, Milanu i Bologni, a svojevremeno je predavao na Northwestern University u američkom Evanstonu. No, široj javnosti poznatiji je poznatiji po video uradcima koje redovno „kači“ na svoj YouTube kanal, a u kojima odašilje kritike današnjeg društva.

„Naravno da me ne iznenađuje to što se pravi čitava drama i generira čitav repertoar političkih pozicija, morbidnih misli i mišljenja, zebnje i tjeskobe u vezi popisa stanovništva. Šta drugo očekivati od nacije koja prolazi kroz isto i u slučaju najobičnijih svakodnevnih radnji, npr. kada treba da iznese smeće iz kuće. Najveća 'pikanterija' 'u nas' je i dalje i opet etno-vjersko izjašnjavanje kao da je to nekakva tajna ili tabu. Kao da čitav svijet do sad to ne zna (i to upravo samo to) o nama - da smo vaki i naki i vjerski zaguljeni. Izgleda da je to samo nama još uvijek bitno i interesantno. Biće radi toga što nema posla, što nemamo posla, što nemamo pametnijeg posla, što smo zatucani, zaostali mahalaši koji ne umiju gledati svoja posla jer ga nemaju ili je slabo plaćen pa se više isplati baviti ovim“, objasnio je Nikšić svoj nedavni uradak jednostavno nazvan - „Popis“. Kaže kako mnogi i dalje izgaraju od intelektualne znatiželje da saznaju koliko ima ovih ili onih u „etno-vjerskom smislu“, ali i da su brojni oni koji izgaraju u „etno-nacionalno-sekularnom smislu“.

„To su jednako ekstremni i jednako ideološki higijeničari koji bi umrli da saznaju koliko je 'njihovih', tj. onih koji su 'čisti' Bosanci i Hercegovci. Oni za sebe drže da su u nekom smislu 'čistiji' od svih drugih koje bi najradije proizveli u građane drugog reda i etnički očistili po uzoru na ove prve“, nastavlja Nikšić, objašnjavajući da je etničko izjašnjavanje osobna stvar, ali da u praksi nevjerojatno prianja uz osobni interes kada se kombinira s interesom kolektiva.

„Pri zapošljavanju u javnom sektoru etničko izjašnjavanje dobro dođe da se upotpuni jedno mjesto koje je rezervisano za ovaj ili onaj kolektivitet. Ne traži se i nije potrebna nikakva stručna sprema, već samo kako se izjašnjavaš i automatski tu uskočiš i zaradiš platu, penziju, šta li već... Znamo svi kako to ide. Da postoji neko mjesto za afrikance - neki bi se u katran uvalili da ga dobiju. Takvi smo“, tvrdi autor videa u kojem će se upitati zašto se on ne bi mogao izjasniti i kao Bošnjak i kao Hrvat i kao Srbin te se onda rotirati oko vlastite osi tri mandata po četiri godine.

 

 

 

Lupiga.Com