PRVI PUT OD 1999. GODINE: Zarez nije izašao na kioscima!

Uredništvo Zareza/Lupiga.Com

27. ožujka 2015.

PRVI PUT OD 1999. GODINE: Zarez nije izašao na kioscima!

"Redakcija Zareza ispričava se svim svojim čitateljima i suradnicima što danas, 27. ožujka 2015. godine, na kioscima neće moći pronaći Zarez br. 405.", navodi uredništvo Zareza, kulturnog časopisa koji prvi puta od 1999. godine, dakle, u 16 godina postojanja, nije u mogućnosti izaći na kioske u dvotjednom roku. Ovo nije prvi puta da se suočavaju s nedostatkom sredstava koji ugrožava izlaženje ovog medija, ali nikad do sada se to nije dogodilo. U priopćenju uredništva, koje prenosimo u cijelosti, navodi se i da kadrovska preslagivanja unutar Ministarstva kulture nisu direktno odgovorna za ovakvu sudbinu 405. broja.

Protekle smo se godine nekoliko puta zbog kašnjenja raspisivanja i rezultata javnih natječaja, kao i uplate dodijeljenih financijskih sredstava, našli u situaciji u kojoj nismo bili sigurni hoće li broj koji smo pripremili utorkom u konačnici biti tiskan na što smo više puta upozoravali i u samim novinama. 

Upravo se to dogodilo s našim 405. brojem: po prvi put od veljače 1999. godine Zarez se neće naći na kioscima u svojem redovnom dvotjednom tempu jer smo, unatoč podmirenju cjelokupnog duga tiskari početkom siječnja ove godine, naredne brojeve tiskali zahvaljujući razumijevanju i strpljenju naše tiskare, Slobodna Dalmacija. Budući da do utorka 24. ožujka nismo dobili prihode od prodaje posljednjih brojeva, niti novi ugovor za 2015. godinu, niti dio dodijeljenih sredstava za provođenje programa u 2014. godini od Grada Zagreba, kao ni ugovor od Ministarstva kulture za 2015. godinu na čijim smo natječajima ostvarili financiranje, novi broj Zareza morat će pričekati neki drugi dan.

Premda se neizlaženje Zareza naizgled podudara s preslagivanjem snaga u nadležnoj instituciji, o poveznicama između dva događaja može se govoriti isključivo osvrnemo li se na širi plan: sektor kulture je i dalje marginaliziran, podfinanciran, narušen tržišnom logikom unutar koje ne može funkcionirati zbog svojih specifičnosti i obilježen krajnjom nesigurnošću kako svojih proizvoda, tako i svojih radnika. Jedina razlika između Zareza i drugih časopisa s područja kulture i znanosti je što Zarez izlazi redovnim tempom od kojega do sada nismo morali odstupati pa se ovo prisilno odsustvo i nesigurnost našeg djelovanja lakše zamijeti nego u slučaju elektroničkih medija ili tiskanih medija koji izlaze u drugačijem tempu.

Unaprijed se zahvaljujemo svojim čitateljima i suradnicima na razumijevanju i strpljenju. O svim promjenama okolnosti obavijestit ćemo Vas na zarez.hr i našoj Facebook stranici.

S nadom da će 405. broj osvanuti prije, a ne kasnije,

uredništvo Zareza

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Zarez