RADIO VOĆARSKA: Koncentriraj se i slušaj!

Lupiga.Com

28. ožujka 2024.

RADIO VOĆARSKA: Koncentriraj se i slušaj!

„U kvart donosimo proljeće i predstave, dvorišni radio, radionice, slušaonice, zvučne šetnje i družionice za susjedstvo“, kažu članovi RadioTeatra i pozivaju sve generacije na drugu sezonu kulturnog programa Radio Voćarska. Kompletan sadržaj ovog kazališno-radijskog letećeg cirkusa većinom je besplatan uz prethodnu rezervaciju putem ovog obrasca.

U prostorima Mjesnog odbora na Voćarskoj cesti 71, događaj za sve generacije ponudit će sadržaj koji se fokusira na koncentrirano slušanje. Organizatori iz RadioTeatra usporedili su to s bebom u majčinom trbuhu koja koncentrirano sluša svemir što dopire izvana i u koji će tek biti rođena. Ove godine će program na Šalati trajati sve do 5. svibnja, odnosno rekordnih sedam tjedana. 

MALI LJUDI IZ KUTIJE: Sjajni „Hoerspiel“ ponovno „jaše“

U SPOMEN NA ANTU PERKOVIĆA: Ne propustite "Hoerspiel", malu igru za slušanje i gledanje

NEMOJTE PROPUSTITI 'BAJSOVE VRPCE': Umjetnička čarolija na Gornjem gradu kao najljepši poklon

BAJKOVITI ZVUČNI SERIJAL: Posljednje blago Jasne Babić

RadioTeatar donosi pravu radiofonsku salatu od čak 13 raznih predstava, a jedna od njih, „Biografija ptica“, očekuje nas već ovog petka u 18 sati. Predstave iz produkcije organizatora su prikladne i za velike i male, a posebno se ističu sadržaji namijenjeni – bebama. U bogatom programu izdvajamo premijeru predstave MaLoLu koja će se u Voćarskoj 71 održati u petak, 19. travnja, s početkom u 18 sati. Riječ je o autorskom projektu Lucije Stanojević, Lorene Banić i Martine Klarić koje su osmislile multisenzorni, taktilni i muzički, spektakl kroz igru za djecu od dvije do pet godina. 

Osim predstava, drugi Voćarski radio je obogaćen i novim aktivnostima. Između ostaloga, tu su tri slušaonice, a izdvajamo „Praško proljeće 1984.” koja je zakazana za ovaj petak, također na Voćarskoj cesti 71. Uz to, organizatori ovogodišnjeg programa obećavaju mnogo zabave za cijelo susjedstvo uz dvije radionice, jedan pub kviz i 14 sati dvorišnog radija uživo. 

VoćarskaNa Šalati program za sve uzraste (FOTO: Mia Cvitković)

Tijekom cijelog trajanja programa, autorski timovi RadioTeatra rade na zvučnom mapiranju kvartova, a s učenicima obližnjih škola provode radijske radionice. Kao finalna aktivnost 5. svibnja, koji je ujedno i Dan Radija Voćarska, tijekom programa uživo do kasnih večernjih sati bit će predstavljeni rezultati učeničkih radionica.

RadioTeatar je nadahnut baštinom Zvonimira Bajsića, zagrebačkog redatelja, književnika i prevoditelja preminulog 1987. godine. Od sredine prošlog stoljeća Bajsić je bio redatelj Radio Zagreba, režirao je u kazalištima, na TV Zagreb i TV Ljubljana, te na više inozemnih radio postaja. Autor je ukupno 250 radio drama od kojih su brojne nagrađivane. 

U njegovoj radijskoj režiji premijerno se izvode dramski tekstovi Antuna Šoljana, Ivana Slamniga i drugih hrvatskih pisaca, kao i prva javna izvođenja djela dramaturga Samuela Becketta i Eugènea Ionescoa na ovim prostorima. Posljednja režija, za radio-dramu „Čovjek koji je spasio Nizozemsku“ (Antuna Šoljana), osvojila je 1985. godine nagradu „Prix Futuru“ u Berlinu. Napisao je i niz scenarija za TV dramske serije, kazališne komade, eseje i priče za djecu. Bajsić je još davne 1968. godine autor prvog featurea u Hrvatskoj, tada još eksperimentalne dokumentarno-dramske radijske forme, pod simboličkim nazivom „Zbogom“. Svaki sljedeći feature („Ad Libitum“, „Imam bebu koja govori“, „Maratonac“), odvodio ga je u daljnja istraživanja dramaturgije zvuka.

VoćarskaRadioTeatar donosi pravu radiofonsku salatu od čak 13 raznih predstava (FOTO: Mia Cvitković)

Za veće predstave poput „Soundtracka za film koji nije snimljen“ i „Hoerspiel: mala igra za slušanje (i gledanje)“ potrebno je kupiti ulaznice, a ovom prilikom ulaznice su dostupne po cijenama od pet eura preko online platforme te na blagajni sat vremena prije izvedbe.

„I ovog proljeća pozivamo sve bebe, penziće, djecu, pubertetlije, studente, sve dozrele i prezrele kao i sredovječne da prošetaju do Voćarske 71 gdje će sigurno pronaći neki sadržaj za sebe, a koji teško mogu naći negdje drugdje“, kažu organizatori.

RadioTeatar okuplja autore i izvođače koji dolaze iz različitih konteksta i generacija. Od radijskih, kazališnih, muzičkih, do filmskih umjetnika, koje zanima istraživanje radijske umjetničke prakse kao i njen susret s drugim medijima. Program obuhvaća cijeli spektar radijskog izražaja, od radio-drame i svih njenih hibrida, do sound-arta i audio knjiga. Svojim umjetničkim izričajem razvijaju inovativnu vrstu umjetničke intervencije u eteru na kazališnoj sceni, u prirodi kao i brojnim drugim, neočekivanim, prostorima. 

Ukoliko želite biti dio neke od ovih radijskih avantura, cijeli program možete pročitati na ovoj poveznici, a kako je to izgledalo prošle godine pogledajte u video prilogu.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Mia Cvitković

Sviđa vam se ono što radimo? Želite više ovakvih tekstova? Možete nas financijski poduprijeti uplatom preko ovog QR koda. Svaka pomoć naših čitatelja uvijek je i više nego dobrodošao vjetar u leđa.