ZBOGOM MUFU: Od danas smo siromašniji za jedan neprofitni medij

I.F.

5. siječnja 2018.

ZBOGOM MUFU: Od danas smo siromašniji za jedan neprofitni medij

*** Lupiga je u crowdfunding kampanji. Možete joj pomoći i uplatom izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku.

„Drage čitateljice i čitatelji, danas, nakon nepune četiri godine, zatvaramo Muf“, poruka je koja je danas osvanula na zagrebačkom portalu muf.com.hr. Oproštajnu crticu kao mali prilog povijesti neprofitnih medija potpisale su Asja Bakić, Maša Grdešić, Lea Horvat, Maša Huzjak, Barbara Pleić Tomić i Lana Pukanić, autorice koje su stajale iza Mufa, portala često napadanog od "skandaliziranih građana", a na kojem se pisalo o umjetnosti, medijima i popularnoj kulturi, uglavnom iz feminističke perspektive.

U kratkom obraćanju svojim čitateljicama i čitateljima objašnjavaju kako su ovu odluku donijele poslije nekoliko mjeseci raspravljanja o budućnosti Mufa i o njihovim mogućnostima da na sajtu rade onako predano kako su to željele i kako zaslužuje njihovo čitateljstvo. Na kraju su, kažu, zaključile da to više ne mogu

„Stvari bi možda ispale drugačije da Ministarstvo kulture u posljednje dvije godine nije devastiralo sektor neprofitnih medija, ali to nikako nije bilo presudno, a naš je rad i uz sredstva koje smo u dva navrata dobile dobrim dijelom bio volonterski. Stojimo zato uz kolegice i kolege koji se svakoga dana bore za svoje portale i poslove te za opstanak kritičkih medija u Hrvatskoj“, stoji u jutros objavljenom tekstu. Naime, podsjetimo, kako je Lupiga već pisala, Ministarstvo kulture već treću godinu odbija raspisati natječaj za medije zajednice za koji su sredstva osigurana iz Europskog socijalnog fonda, što se itekako odražava na rad tih istih medija. Jedna od urednica, Asja Bakić, u svom osobnom oproštaju od Mufa primijetit će kako dodjela tih sredstava neprofitnim medijima nije nikakva apanaža, nego investicija koju društvo ulaže u vlastiti razvoj, konkretno u nepristrane novinare koji ne mogu biti kupljeni „privatnim novcem i šarenim lažama“.

Uredništvo Mufa napominje i kako u pokretanje portala nisu ušle kao novinarke i urednice, već kao feministkinje i entuzijastkinje za popularnu kulturu, s mnogo ideja i želja te vizijom jednog mjesta koje je malo drugačije od ostalih.

„Teško je opisati koliko nam je značilo što ste nas tako brzo prihvatile, što ste nas čitale, komentirale, lajkale, šerale i govorile nam da vam je naš rad važan. Beskrajno hvala svim našim suradnicama i suradnicima: hvala što ste s nama podijelile svoje sjajne misli, ponosne smo što smo vam dale prostor da ih raspišete i što su mnoge od vas ovdje objavile svoje prve tekstove“, emotivni je oproštaj autorica Mufa od svoje publike. No, obećavaju da ovo nije kraj njihovog feminističkog i kritičkog rada, na internetu i šire, kao i da će portal ostati online te će svi tekstovi objavljeni na njemu i dalje biti dostupni.

„Svi to uvijek kažu, ali stvarno ne bismo sve ovo uspjele bez vas. Hvala vam na četiri predivne, teške, sulude, sretne, iscrpljujuće, mufaste godine. Volimo vas, i vidimo se opet, obećajemo. Zauvijek vaš Muf“, stoji na kraju kolektivnog oproštaja ispod kojeg se nalaze i osobna zapažanja svih šest potpisanih autorica.

Lupiga.Com

Naslovna ilustracija: Muf

 

*** Lupiga je u crowdfunding kampanji. Možete joj pomoći i uplatom izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku. Možete koristiti i QR kôd. Cijenimo svaku podršku.