UJEDINJENI PROTIV FAŠIZMA U ZAGREBU: Ovo je zemlja za sve naše ljude

Lupiga.Com

28. veljače 2015.

UJEDINJENI PROTIV FAŠIZMA U ZAGREBU: Ovo je zemlja za sve naše ljude

Zagrebački antifašisti i antifašistkinje održali su mirne prosvjede, kojima su željeli ukazati na sve prisutniji govor mržnje, čiji su nositelji, u pojedinim slučajevima, čak i optuženi ratni zločinci, odnosno suprotstaviti se društvenim snagama koje rade sve kako bi hrvatsko društvo gurnule u nove oblike fašizma. Na Trgu bana Jelačića antifašisti i antifašistkinje su javno poručili: ne trebaju nam novi domovinski ratovi, trebaju nam mir, tolerancija i jednakost svih građana i građanki pred zakonom. Osim okupljenih prosvjednika, na Trgu se našao i priličan broj znatiželjnika svih političkih uvjerenja, interventnih policajaca i novinara.

(FOTO: Lupiga.Com)

Oko dvije stotine zagrebačkih antifašista izašlo je jučer na Trg bana Jelačića, kako bi digli svoj glas protiv govora mržnje i nametanja ideja ekstremnog nacionalizma. Povod ovom skupu bila je navada proustaške stranke A-HSP da će na Trgu bana Jelačića postrojiti stranačku vojsku odjevenu u crno, za što im je policija najprije dala dozvolu, da bi je nakon negativne reakcije javnosti povukla. 

(FOTO: Lupiga.Com)

Inicijativa Ujedinjeni protiv fašizma odlučila je održati skup unatoč činjenici da je postrojavanje neoustaša zabranjeno. Jedan od razloga bila je najava čelništva proustaške stranke da neće poštivati zabranu, ali pravi razlog za okupljanje je činjenica da se u Hrvatskoj danas sve glasnije čuju poruke kakvima smo svjedočili početkom devedesetih. Poruke su to mržnje prema svima koji ne misle da je Hrvatska zemlja za Hrvate i Hrvatice, dok bi svi ostali u njoj trebali biti gosti


(FOTO: Lupiga.Com)

Skup je popratilo petnaestak novinarskih ekipa. Uvijek inventivni novinari jedan drugom uglavnom su upućivali pitanje: jesi vidio koga poznatog? Mlađi pripadnici antifašističkih grupa skrivali su lica pred fotoreporterima, jer u Zagrebu i Hrvatskoj popularno je biti ustaša, ali ne i antifašist - (ne daj bože anarhist). Tako je to u zemlji u kojoj generacijski jaz gotovo i ne postoji. Naprotiv, djeca se sa svojim očevima i majkama uglavnom natječu tko će biti veći Hrvat, odnosno Hrvatica. Što se Lupigine redakcije tiče, zato je pravo zadovoljstvo vidjeti i sresti mladiće i djevojke kojima poezija Marka Perkovića Thompsona nije vrhunski domet umjetničkog i životnog izražaja.

  
(FOTO: Lupiga.Com)

Nasuprot antifašistima stajala je i nekolicina za dom spremnih "domoljuba", poput ovoga sa slike. Dižući visoko u zrak svoju štaku, taj je vikao: Sve ih treba zatvoriti u Auschwitz i spaliti. Jedan sredovječni gospodin na to je uzvratio: dajte mu gemištec da se smiri, jutros je zaboravio popiti tablete.    

(FOTO: Lupiga.Com)

Na tu viku, mladić kojeg ozarenog vidite u pozadini uzvraćao je: Ljubav i mir za sve. Ponovio je to barem pedeset puta i svima probio uši. Međutim, njega dobro raspoloženje nije napustilo sve do pred kraj mirnog prosvjeda. 


(FOTO: Lupiga.Com)

Našao se tu i jedan ozbiljniji provokator, koji je došao do samog transparenta "Ujedinjeni protiv antifašizma" te tamo započeo komunikaciju psovkama i neartikuliranim zvucima, ali ljudi su ga naprosto ignorirali. Na koncu ga je odvela policija.


(FOTO: Lupiga.Com)

Skup je trajao oko jedan sat bez jednog, jedinog incidenta. Svi su bili nasmijani i veseli, nitko nikog nije pitao gdje si bio '91.? Zapravo, jedan stariji građanin vikao je okupljenima: gdje ste bili u rovu?


(FOTO: Lupiga.Com)

Vod interventne policije postrojen pred antifašistima uglavnom se dosađivao. 

(FOTO: Lupiga.Com)

Na kraju skupa policijaci u civilu okružili su mladića koji se neprestano smijao i vikao: ljubav za sve. Po svemu sudeći pomislili su da se razlog njegovom izuzetno dobrom raspoloženju krije u ruksaku. Ajmo vadi stvari vani! Nisu mu našli travu, kako su očekivali, ali našli su pola litra bijelog vina i bocu kole. Našem čuđenju nije bilo kraja kad je mladić izvadio iz ruksaka Stari i Novi zavjet. Novi zavjet je ova plava knjižica koju vidite na fotografiji.   

(FOTO: Lupiga.Com)

Na koncu je iz jednog od unutrašnjih džepova pretražen mladić izvadio i - kondom. Ljubav za sve! Policajci su ostali ozbiljni. 

(FOTO: Lupiga.Com) 

Ničeg inkriminirajućeg u džepovima i ruksaku nije bilo, ali mladić je ipak priveden. Vikao je: gdje je Ranko Ostojić? Odgovarat će zbog narušavanja javnog reda i mira. Ne dao bog većeg zla.  
 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com