CRNO NA BIJELO: Evo čiji novci stoje iza inicijative 'Ne damo naše autoceste'

Ivor Fuka

24. listopada 2014.

CRNO NA BIJELO: Evo čiji novci stoje iza inicijative 'Ne damo naše autoceste'

Još otkako je inicijativa „Ne damo naše autoceste!“ počela prikupljati potpise za referendum protiv koncesije autocesta, dio javnosti počeo je sumnjati u financijsku transparentnost inicijative. Pisali su se o tome komentari u "velikim" medijima, gdje se gotovo izravno optuživalo čelnike inicijative, postavljajući tezu „čiji interesi i čiji novci stoje iza inicijative“. To je pitanje već ranije Lupiga postavila Mijatu Staniću, najisturenijem čovjeku inicijative i dobila odgovor, a danas je napokon objavljen i preliminarni financijski izvještaj u kojem se, crno na bijelo, vidi čiji novci stoje iza organizatora i o kojoj se svoti ovdje radi. Pa pogledajmo...

„Iako ne postoji zakonska obaveza objave, Organizacijski odbor odlučio je nastaviti razvijati dobru praksu transparentnosti financiranja inicijativa za raspisivanje referenduma“, kažu iz Organizacijskog odbora za izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma o uređenju pitanja davanja hrvatskih autocesta u koncesiju. Dio izvještaja donosimo na ovom mjestu, a organizatori, među kojima su dva cestarska sindikata, pet sindikalnih središnjica te sedam organizacija civilnog društva, najavljuju da će nakon prikupljanja svih podataka u najkraćem roku objaviti i finalni izvještaj.

Još prošlog tjedna u velikom intervjuu s najisturenijim čovjekom inicijative „Ne damo naše autoceste!“ i predsjednikom Nezavisnog cestarskog sindikata, Mijatom Stanićem, pitali smo našeg sugovornika odakle sredstva za organiziranje cijele akcije.

MIJAT STANIĆ ZA LUPIGU: Nitko normalan ne bi trebao imati ništa protiv monetizacije

NE DAMO NAŠE AUTOCESTE: Počinje se u subotu - inicijativa koja je povezala nespojive u Hrvatskoj

„Novci su isključivo sindikalni i od udruga civilnog društva“, odgovorio je tada Stanić, ali određeni mediji su i nakon toga nastavili sumnjati u njihovu transparentnost. No, danas objavljeno preliminarno financijsko izvješće pokazalo je da su sredstva za organiziranje akcije uistinu dali isključivo sindikati i udruge civilnog društva.

Donatori referenduma
(IZVOR: referendum-autoceste.hr)

Naime, inicijativa je prema ovom dokumentu, do njegove izrade, potrošila točno 337.858,31 kunu, a taj su iznos doznačila četiri sindikata i četiri udruge. Pri tome su najviše sudjelovali Nezavisni cestarski sindikat sa 134.849,67 kuna i udruga Pravo na grad  sa 130.294,19 kuna. Dodatnih 17.105,85 kuna doznačeno je iz Zelene akcije, 16.037,97 kuna iz Matice hrvatskih sindikata, 12.500 kuna iz Sindikat radnika Hrvatskih cesta i autocesta, 11.875,00 kuna iz Udruge Kinookus, dok su Nezavisni hrvatski sindikati i Zelena Istra pridonijeli s 9.715,63, odnosno 5.480 kuna.

Donatori referenduma
(IZVOR: referendum-autoceste.hr)

Što se tiče dosadašnjih troškova najviše se, 62.626,25 kuna, utrošilo na medijske oglase te putne troškove za koordinatore i volontere, 51.040,36 kuna. Značajni iznosi otišli su i na reflektirajuće prsluke za volontere (44.753 kuna), ali i tisak promotivnih materijala poput plakata, billboarda i letaka (41.058,13 kuna).

Nakon što se prikupe svi podaci o svim izvršenim uplatama i isplatama, uključujući i ukupni angažman volontera u akciji, koji nije uključen u preliminarni izvještaj, najavljeno je, objavit će se i finalni izvještaj.

Billboard
Značajni iznosi otišli su i na tisak promotivnih materijala poput plakata, billboarda i letaka (FOTO: referendum-autoceste.hr)

Podsjetimo, inicijativu „Ne damo naše autoceste!“ pokrenuli su Nezavisni cestarski sindikat, Sindikat radnika Hrvatskih autocesta i cesta, sindikalne središnjice NHS, SSSH, MHS, HURS i URSH te organizacija civilnog društva Mreža mladih Hrvatske, Pravo na grad, Zelena akcija, GONG, Centar za mirovne studije, Savez udruga Klubtura, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju. U prva četiri dana prikupljanja potpisa inicijativa je uspjela skupiti 160.000 potpisa, no izuzetno loše vrijeme koje traje cijeli ovaj tjedan zasigurno je utjecalo na kontinuitet prikupljanja, tako da je pitanje hoće li inicijativa uspjeti skupiti potreban broj potpisa, a to je 452.705 valjana potpisa. Zadnja prilika za potpisivanje je sutra u ponoć, a organizatori najavljuju da će neke lokacije biti otvorene sve do posljednjeg trenutka. Tako će se potpisi do ponoći skupljati u Zagrebu na Trgu bana Jelačića, u Splitu na Rivi, u Rijeci na Korzu, u Puli na Trgu Portarata i u Slavonskom Brodu na Korzu.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: referendum-autoceste.hr