DODJELA NAGRADA NADA DIMIĆ: Ovogodišnji heroji novac od nagrade odmah donirali

I.F.

8. srpnja 2020.

DODJELA NAGRADA NADA DIMIĆ: Ovogodišnji heroji novac od nagrade odmah donirali

Volonterska grupa „Alpinisti, speleolozi i visinci pomažu Zagrebu“, čije su članice i članovi nakon razornog zagrebačkog potresa danima i tjednima uklanjali opasne dijelove zgrada, ponajviše urušenih krovišta i dimnjaka, jedna je od dobitnica Nagrade „Nada Dimić“ za 2020. godinu.

FOTO: Veselje, sreća i puno ponosa na dodjeli nagrade „Nada Dimić“

Drugi dobitnik je kolektiv „Žene ženama“ koji okuplja azilantkinje, inozemne studentice, umjetnice i aktivistice, kako bi ih uključio u svoje aktivnosti i pomogao im u integraciji u društvo te u lakšem snalaženju u svojoj „novoj domovini“. Dodjela nagrade održana je sinoć na zagrebačkoj „Džamiji“, odnosno ispred Doma Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Alpinisti, speleolozi i visinci pomažu Zagrebu
Dobitnici u akciji u danima nakon potresa (FOTO: Facebook/Alpinisti, speleolozi i visinci pomažu Zagrebu)

Uz nagradu koja se sastoji od ugravirane ulične kocke, odnosno dijela kaldrme, što simbolizira građanski otpor, dolazi i značajan novčani iznos – 15.000 kuna. S obzirom da nagrada „Nada Dimić“ promiče solidarnost među građanima, dobitnici nagrada svake godine novac koji su dobili uz nagradu doniraju nekoj aktivističkoj ili umjetničkoj inicijativi, ili pojedincima u čiji rad vjeruju i smatraju važnim da ga na taj način podupru. Tako su ovogodišnji dobitnici, „Alpinisti, speleolozi i visinci pomažu Zagrebu“, novac „proslijedili“ udruzi roditelja vitalno ugrožene djece „Kolibrići“, u svrhu kupnje pomagala za kvalitetniji život djece. 

„Smatramo da jedino kroz dobrovoljni rad, bilo to skidanje cigli i crjepova s pročelja zgrada ili donaciju minimalnog iznosa potvrđenoj humanitarnoj akciji, uistinu živimo i širimo humanost te se realiziramo kao osobe s aktivnim udjelom u napretku cijelog društva. Ovom prilikom 'Alpinisti, speleolozi i visinci' potiču i druge da doprinesu kako bi nam svima bilo bolje“, objasnili su svoju odluku na sinoćnjoj dodjeli nagrada, Ivona Baniček i Igor Kranjec u ime volonterske grupe „Alpinisti, speleolozi i visinci pomažu Zagrebu“. 

Alpinisti, speleolozi i visinci pomažu Zagrebu
Nagrađeni i nasmijani volonteri (FOTO: Silvija Dogan)

Inače, ovi su se volonteri međusobno organizirali putem istoimene Facebook grupe te su nesebično u danima nakon potresa uklanjali dijelove zgrada koji su prijetili stanarima i prolaznicima, a i nakon dva tjedna pomaganja na koja su se obvezali, požrtvovno su nastavili sa svojim aktivnostima.

Na dodjeli nagrade članice kolektiva „Žene ženama“ razvile su golemi transparent na kojem je pisalo „Ne možete nas sve pobiti“. Isti se transparent prvi puta pojavio na ovogodišnjem „Noćnom maršu“ za Osmi mart u Zagrebu, kojem se pridružio i ovaj kolektiv želeći na taj način poslati poruku protiv nasilja prema izbjeglicama, migrantkinjama i migrantima, ali i ženama općenito. Također, zapazili smo ga i na prošlomjesečnom prosvjedu protiv rasizma, „Black lives matter“, kada se Zagreb pridružio valu prosvjeda koji su izbili u Sjedinjenim Američkim Državama nakon što su u Minnesoti policajci ubili Afroamerikanca Georgea Floyda. 

Kolektiv Žene ženama
Danas već dobro znani transparent (FOTO: Silvija Dogan)

Upravo zagrebačkoj inicijativi „Black lives matter“ kolektiv je odlučio donirati dio novčanog iznosa nagrade „Nade Dimić“.

„U trenutku u kojem svjedočimo širenju neokonzervativnih pokreta, bujanju rasizma i nasilja te provedbi sve strožih migracijskih politika, pokret crne zajednice svojom je hrabrošću i impresivnim govorima na 'Black lives matter' prosvjedu u Zagrebu pokazao što znači biti onaj drugi i pritom glasno i iskreno reći da neće trpjeti kršenje prava ni bilo koji drugi oblik poniženja. Svojom spremnošću da se izlože i zagovaraju prava svih manjina podsjetili su nas da moramo biti ustrajne u borbi i da samo zajedno možemo pobijediti ustaljene oblike opresije i fašizma. Zato s poštovanjem i divljenjem dijelimo nagradu Nada Dimić s kolektivom 'Black lives matter' u Zagrebu“, poručili su iz kolektiva „Žene ženama“.

Nagrada Nada Dimić
Dio kaldrme kao simbol građanskog otpora (FOTO: Silvija Dogan)

Nagradu Nada Dimić 2017. godine ustanovio je Fond za druge kojeg su osnovali Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor festivala „Queer Zagreb“ i „Perforacija“ te Bruno Isaković, poznati koreograf, plesač i performer. Kako su tada isticali cilj nagrade je promicanje filantropije i aktivnog građanstva, a dodjeljuje se angažiranim pojedincima ili grupama koje se ističu po svom doprinosu pravednijem društvu.

„Fond za druge želi uključiti u svoj rad što širi krug onih koji aktivno doprinose razvoju društva temeljenog na građanskoj jednakosti, umjetničkoj slobodi i prihvaćanju različitosti. Nagrada Nada Dimić dodjeljuje se jednoj ili više osoba koje su svojim djelom i javnim angažmanom ostavile važan trag na kulturnom i aktivističkom polju“, kažu Dobrović i Isaković.

Bruno Isaković i Zvonimir Dobrović
Zvonimir Dobrović i Bruno Isaković (FOTO: Silvija Dogan)

Vrijedi spomenuti i kako je nagrada ustanovljena 8. svibnja, na Dan oslobođenja Zagreba, a simbolično je nazvana po Nadi Dimić, partizanskoj heroini iz Drugog svjetskog rata, koja je već u lipnju 1941. godine bila članica Sisačkog partizanskog odreda formiranog u šumi Brezovica nedaleko Siska. Nakon zarobljavanja i višemjesečnog mučenja ubijena je u ožujku 1942. godine u ustaškom logoru Stara Gradiška. 

Djelovanje volonterske grupe „Alpinisti, speleolozi i visinci pomažu Zagrebu“ i kolektiva „Žene ženama“ kao važno u recentnim zbivanjima Grada Zagreba prepoznao je tročlani žiri, sastavljen od dugogodišnje aktivistkinje Vesne Kesić, kao predstavnice Fonda za druge, te od prošlogodišnjih dobitnika nagrade - novinara Hrvoja Šimičevića, gradonačelnice Supetra Ivane Marković te predstavnica iz Feminističkog kolektiva fAKTIV.

Nagrada Nada Dimić
Pljesak nagrađenima (FOTO: Silvija Dogan)

Posljednjih godina, uz spomenute, nagradu su osvajali Igor Grubić, Oliver Frljić, Sanja Iveković i Sanja Despot. Za kraj recimo i kako je nagrada „Nada Dimić“ samo jedan od kontinuiranih programa koje provodi Fond za druge. Naime, Fond radi i na edukaciji, razvoju i realizaciji projekata nezavisnih umjetnika te aktivista koji rade na promicanju ljudskih prava. Krajem mjeseca Fond za druge planira i održavanje novog izdanja Ljetne škole umjetnosti i aktivizma u Labinu, od 24. do 28. srpnja. 

Više fotografija s otvorenja pronađite u našoj fotogaleriji.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Silvija Dogan

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"