TV KUPEK I LUPIGA U OPHODNJI: Svi smo mi „prljave Jugoslavenčine“

Dejan Kožul

9. siječnja 2014.

TV KUPEK I LUPIGA U OPHODNJI: Svi smo mi „prljave Jugoslavenčine“

TV KUPEK i Lupiga na vaše kompjutere dovode gosta kojeg je teško locirati u jednom mjestu, u jednoj državi. Zašto? Kad se rodite u Ljubljani, živite u Somboru, Sarajevu, Splitu onda mora da ste iz Mostara i da se zovete Marko Tomaš. Šalu na stranu, ali ako već moramo neki toponim vezati uz ime Marka Tomaša onda je to Mostar, prije svega zbog narječja koje Marko sa sobom nosi. U razgovoru će otkriti da nije pretjerano „lud“ za Jugoslavijom u kojoj je vladao militantni duh, ali da ne može ignorirati brojne emancipacijske procese koji su se odvijali u to vrijeme i na koje se tokom devedesetih pljunulo. „Odreći se Krleže ili Kiša ili Andrića može samo polupismena stoka kakva i vlada ovim prostorima“, zaključit će Tomaš.

Nakon pauze duge godinu dana TV KUPEK (Kulturno um(j)etnički program edukativnog karaktera) ponovo traži put do vašeg srca. Ovoga puta u duetu s portalom Lupiga.Com.

Sedma epizoda i prva u kojoj učestvuje i Lupiga donosi gosta kojeg je teško locirati u jednom mjestu, u jednoj državi. Zašto? Kad se rodite u Ljubljani, živite u Somboru, Sarajevu, Splitu onda mora da ste iz Mostara i da se zovete Marko Tomaš. Šalu na stranu, ali ako već moramo neki toponim vezati uz ime Marka Tomaša onda je to Mostar, prije svega zbog narječja koje Marko sa sobom nosi.

Uzmimo i da je Mostar paradigma onoga što nam se dešavalo i što nam se još uvijek dešava. Tamo je rezultat podjela i propadanja možda i najvidljiviji. Svakako je najčešće spominjan Bulevar Narodne Revolucije, koji neformalno dijeli grad na dvije strane, a koji je poslužio i kao naziv za posljednju zbirku pjesama Marka Tomaša. Zbirka je objavljena kraljem ljeta 2013. godine zaslugom Algoritma, a u decembru je Marko, kao gost KROKODIL-a, imao tu čast da je predstavlja u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu...

Ovaj TV KUPEK nastao je na promociji održanoj 3. decembra u Kulturnom centru „Grad“, u Beogradu i od razgovora s Markom, s kojim smo pričali, ne toliko o poeziji, koliko o „sitnicama“ koje sačinjavaju biće Marka Tomaša.

Ovo je prvi u nizu TV izdanja KUPEK-a u suradnji s Lupigom. Koliko će ih biti zavisi najviše od vašeg interesa. O samom konceptu KUPEK-a više informacija možete naći na blogu ili na FB stranici. Pisati nam možete na thekupek@gmail.com ili na urednistvo@lupiga.com. Uživajte!

 

 

 

Lupiga.Com