VODA-ODMAH: „Još samo Sarajevo i neki gradovi u Africi imaju ovaj problem“

I.F.

17. listopada 2017.

VODA-ODMAH: „Još samo Sarajevo i neki gradovi u Africi imaju ovaj problem“

Ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo danas je održan prosvjed građana nezadovoljnih činjenicom da u glavnom gradu Bosne i Hercegovine već mjesecima nemaju stalni pristup vodi. Građani Sarajeva, grada koji je okružen brojnim izvorima pitke vode, bore se s učestalim redukcijama vode, a kantonalni premijer Elmedin Konaković tvrdi da je za redukcije kriva „činjenica da se 75 posto vode negdje rasipa“, što se, po njegovim riječima, odnosi na kvarove i veliki broj nelegalnih potrošača. 

Današnje prosvjede organizirala je inicijativa građana Vodoodbrana Sarajeva, koja poručuje kako građani ne žele živjeti s kanistrima, već žele urednu opskrbu vodom.

Sarajevo
Iako svi građani nemaju vode, na prosvjedu kojim se može ostvariti neki pritisak na vlasti, pojavilo se tek dvjestotinjak građana Sarajeva (FOTO: radiosarajevo.ba)

„Ovaj problem u ovom stoljeću imaju samo neki gradovi u Africi i Sarajevo. Naš uslov je da se građanima osiguraju uslovi za život, da se ukinu dnevne redukcije i da se normalizuje vodosnabdijevanje, kako ne bismo osjećali posljedice. Reakcije vlasti bile su totalno neprimjerene: oni su u nekom stalnom zasjedanju, ali vode i dalje nema i ko zna kada će je biti. Sve se svelo na borbu dva klana koji od njih će gospodariti Vodovodom i koji će klan od toga profitirati“, kaže Anes Podić, predsjednik udruge Eko Akcija.

Organizatori prosvjedne akcije traže odgovore na nekoliko pitanja – zašto se voda i dalje isključuje, od čega ovisi obustava redukcija te što su vlasti napravile da prestanu isključenja vode.

„Hoćemo višestruka svakodnevna testiranja vode i svakodnevno objavljivanje potpunih rezultata; hoćemo da se obezbijedi voda domovima zdravlja, Hitnoj pomoći, bolnicama, školama, vrtićima i penzionerskim domovima i drugim sličnim ustanovama. Ako ima non-stop vode za tržne centre, mora je biti i za vitalne ustanove grada! A prije svega hoćemo čistu vodu za piće, 24 sata dnevno, svaki dan, za sve“, stajalo je u pozivu na prosvjed. No, iako svi građani nemaju vode, na prosvjedu kojim se može ostvariti neki pritisak na vlasti, pojavilo se tek dvjestotinjak građana Sarajeva.

Jezik
Na kojem jeziku želite imati redukciju vode? (FOTO: Facebook/Vodoodbrana Sarajeva)

„Koji je izgovor za sve one koji nisu došli? Ne treba vam voda?“, pita se jedna od prosvjednica, a na ovom mjestu vam donosimo i video snimku koju je uživo na svom Facebooku emitiralo Radio Sarajevo.

Okupljeni su podigli niz transparenata, a na nekima od njih pisalo je: „Vi niste vlast, vi ste pošast“, „Ima li na Poljinama vode?“ (elitno prigradsko naselje op.a.), „Znamo li kakvu vodu pijemo“, „Koje je struke, SDA?“, „Nadležni ste svi“, „Voda nije privatno vlasništvo“... No, bolno najduhovitiji transparent je onaj na kojemu je stajalo – „Žedni smo na sva tri jezika“. Time se aludira na besmislenost, u zadnje vrijeme žestokih rasprava o ravnopravnosti i nazivu jezika, u trenutku kad glavni grad jedne države nema vode. Uoči prosvjeda tiskan je i letak-upitnik „Na kojem jeziku želite imati redukciju vode“.

„Godinama se nama obećava spas u nekoj narednoj godini. Zna li iko kad je više ta naredna godina? Ima li iko taj kalendar s tom sretnom godinom?“, jedna je od poruka s prosvjeda.

„Obećanja smo se nadobivali za naredne tri generacije. Kojekakvih sumnjivih menadžera, nazovi stručnjaka i konsultanata je prodefilovalo pred nama - za cijelu jednu vojsku. Strategije i studije i vizije i mjere – ni broja im se ne zna. Naši životi svakodnevno trpe sve više i sa svakim isključenjem raste rizik od zaraza, infekcija i teških trovanja koje mogu koštati života. Jedino čega ima sve manje je – voda“, stajalo je u pozivu organizatora na prosvjed uz poruku „VODA – ODMAH!“.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: radiosarajevo.ba