SOCIJALNI BUNT U ZEMLJI BEZ NADE: Bosna danas opet gori! A bogami i Hercegovina!

Adnan Terzić

7. veljače 2014.

SOCIJALNI BUNT U ZEMLJI BEZ NADE: Bosna danas opet gori! A bogami i Hercegovina!

U Bosni i Hercegovini danas će, po svemu sudeći, opet sijevati palice, pucati glave i stakla na zgradama institucija; opet će kordoni specijalnih policajaca nasrtati na bosansku sirotinju, a sirotinja će nasrtati na policiju. Socijalni bunt koji se valja ulicama Tuzle, Sarajeva, Bihaća, Kaknja... mogao bi se, kažu najave, proširiti na Banja Luku i druge gradove, spominje se ukupan broj od njih 37! Policija pokušava ocrniti proteste pričom o masovnim pljačkama u Tuzli, no demantirao ih je navodno opljačkani trgovački centar Omega: "Željeli bismo demantirati informacije o pljačkanju TC Omega Tuzla od strane prosvjednika koje su plasirali pojedini mediji. Ponavljamo, nikakva pljačka se nije dogodila u prostoru našeg centra." Država je u govnima do očiju. Većina njezinog stanovništva također.

"Ono što nedostaje jeste koordinacija i jeste artikulisani cilj na jednom velikom, bitnom, državnom nivou za socijalne proteste. Nedostaje onaj ko je spreman da preuzme vodstvo i odgovornost. Ali, da je ovo početak buđenja nekakve, starinskim rječnikom kazano, posne svijesti, jeste. Ono što nije sasvim ohrabrujuće, da je odziv u Banjoj Luci, Zenici, Mostaru, a pogotovu u Sarajevu, bijedan. Pa, makar kao podrška... Ovdje nema organizovanih grupa. Mislim da je voda baš došla do grla i da se nešto bitno mora desiti u narednih dva-tri mjeseca", rekao je za agenciju Anadolija sveučilišni sarajevski profesor Zdravko Grebo.


Mapa najavljenih prosvjeda (ILUSTRACIJA: Facebook)

Organizatori tuzlanskih prosvjeda ljude i danas pozivaju na ulicu, pri čemu Tuzlacima stiže podrška iz cijele Bosne i Hercegovine pa čak i iz Banja Luke, koja u čeličnom stisku Milorada Dodika jedva da diše. Stanovništvo dijela države kojeg nazivaju Republika Srpska egzistencijalno ne stoji ništa bolje od sunarodnjaka u Tuzli, ali vječita priča o odcjepljenju koju potencira Dodik zasad na mase djeluje poput apaurina. 

U dijelu Bosne i Hercegovine kojeg nazivaju Federacijom pak apaurini će trebati ljudima iz političkih vrhova, jer ukoliko se prosvjedi dodatno rasplamsaju, a zemlja padne u novi vrtlog nasilja, ovaj put uličnog, koža mnogog BiH političara naći će se na šiljku. Vjerujemo da nesposobni i gramzivi BiH političari neće biti životno ugroženi, ali dani koji dolaze zasigurno im neće ostati u lijepom sjećanju. Čak i kad bi željela, politička elita Bosne i Hercegovine ne može učiniti ništa da bi izišla u susret stanovništvu koje je na rubu gladi. Bosna i Hercegovina je, naime, nefunkcionalna država, što imamo zahvaliti dejtonskom Ustavu. Potonji dokument, pritom, nemoguće je promijeniti bez iznimnih napora međunarodne zajednice, koja je Bosnu i Hercegovinu ostavila da trune kao zaboravljena tikva u dnu bašte.

Na socijalnim mrežama prosvjedi imaju masovnu podršku (SCREENSHOT: Twitter)

Ljude u Bosni i Hercegovini na ulicu je potjerala neimaština, ali konkretan cilj akcija prosvjednici ne uspijevaju artikulirati. Na tome im nitko ne može zamjeriti, jer ostvariv cilj teško je artikulirati u postojećim političkim i ekonomskim okolnostima zemlje. Točnije, ciljevi bio se još i mogli artikulirati, ali u ono što je Bosni i Hercegovini potrebno - a to je državni preustroj - nacionalno podijeljena bosanskohercegovačka politika ne može dosegnuti. U Bosni i Hercegovini svjedoci smo duboko utemeljenog beznađa i siromaštva, koje ulični prosvjedi ne mogu eliminirati. Bosna i Hercegovina je država u kaosu, a njezina bolja budućnost danas ovisi isključivo o volji međunarodnih faktora, koji već dva desetljeća sa strane gledaju materijalni, moralni i svaki drugi raspad države i društva. 

 Lupiga.Com