SADA ONI BRODOM OSVAJAJU EUROPU: “Predajte se vi bljedoliki koji progonite različite!”

Marin Jurjević

11. svibnja 2021.

SADA ONI BRODOM OSVAJAJU EUROPU: “Predajte se vi bljedoliki koji progonite različite!”

Izuzetno je važna ova godina za Meksiko. Naime, Meksikanci obilježavaju tri svoje velike obljetnice: 700 godina od utemeljenja veličanstvene aztečke prijestolnice Tenochtitlána (1321.godine), potom 500 godina od pada Tenochtitlána kojeg su 1521. godine osvojili španjolski konkvistadori na čelu s mitskim Hernánon Cortésom i 200 godina od uspostavljanja nezavisnosti Meksika (1821. godine).

Već duže vrijeme se diljem američkog kontinenta demistificira priča o lažnom “otkriću” Amerike (koju, naravno, nitko nije “otkrio” nego je jednostavno silom prisvojio), kao i o kristijanizaciji autohtonih naroda kao o tobože “civilizacijskom blagoslovu” kojeg su europski osvajači donijeli sa sobom u ovaj dio svijeta ... Zbog toga su danas u Americi (i ne samo tamo) učestali slučajevi rušenja i uništavanja najrazličitijih simbola i spomenika koji su bili podignuti u čast Kristofora Kolumba ili drugih europskih “otkrivača”, “civilizatora” i osvajača Sjeverne i Južne Amerike. 

ZAGONETNA IKONA S CRNOM FANTOMKOM: Kako je „nestao“ Subcomandante Marcos

PODRIVANJE VLASTITOG AUTORITETA: Što je papa Franjo radio u Čileu?

IN MEMORIAM RAMÓN XIRAU: Tvrdio je malo, a pitao puno

U IME KRIŽA I EVANĐELJA: „El conquistador“ s Fakulteta političkih znanosti

Već odavno tzv “Leyenda Negra”, odnosno “Crna Legenda” govori o količini zla, svoj nesreći i tragediji koju su europski osvajači donijeli sa sobom autohtonim američkim narodima i njihovom kontinentu. Ta “otkrića” su, između ostalog, rezultirala i najvećim genocidom u povijesti ljudskog roda u kojem su autohtoni, domorodački američki narodi gotovo u potpunosti iščezli. Ali na sreću ipak ne sasvim.

Papa Franjo
Papa se već ranije ispričao za zlo koje je činjeno u ime Katoličke crkve (FOTO: HINA/EPALuca Zennaro)

Papa Franjo još je u veljači 2016. godine u Chiapasu (najjužnjoj meksičkoj državi u kojoj živi najviše indigena, odnosno „domorodaca“), o čemu je tada Lupiga pisala, javno zatražio oprost “zato jer mu to savjest nalaže” izgovorivši svoje čuveno: “Perdone !”. Osudio je tako “pljačku i kontaminaciju” koju su španjolski osvajači donijeli u zemlju indigena velikim dijelom uz izgovor obavljanja svete misije kristijanizacije “divljaka” kojeg im je zadala upravo Crkva (“najgori od svih papa”, papa Borgia Aleksandar VI.). Unatoč tome aktualni meksički predsjednik Andrés Manuel López Obrador je 2019. godine zatražio od španjolskog kralja Felipea VI., ali i od Pape da se ispričaju za sve zločine koji su počinjeni protiv autohtonih naroda tijekom osvajanja Meksika. S druge strane, meksički predsjednik se (zajedno s gvatemalskim predsjednikom Alejandrom Giammattelom) ispričao narodu Maya s Jukatana za nasilje koje je nad njima izvršio Meksiko tijekom zadnjih 500 godina (od čega 300 godina kao španjolska kolonija, a 200 godina kao nezavisna država) pa je tako samo u histeriji nastaloj nakon ustanka naroda Maya 1847 .godine ubijeno čak 250.000 ljudi. Meksički predsjednik je javno iznio svoju nadu da će upravo ova 2021. godina, u kojoj se obilježavaju ta tri važne događaja, na simboličan način postati “godina pomirenja”. Na taj je način vjerojatno nenamjerno priznao kako po njemu rat koji je započeo s europskom invazijom Amerike prije nešto više od 500 godina zapravo još uvijek nije završio.

Predstavnici autohtonih američkih naroda koji su najveće žrtve europske konkviste poduzimaju razne akcije osvješćenja postojećeg stanja pa su tako njihovi predstavnici ovih dana krenuli na putovanje u suprotnom smjeru od onog kojeg su europski kolonizatori Latinske Amerike izveli prije 500 godina. Oni Europi nose poruku svog samoodređenja, ali i potrebu “razgovora o našoj zajedničkoj povijesti, bjesovima, mržnjama, uspjesima i neuspjesima”. To su putovanje nazvali “Travesia por la Vida” (“Putovanje kroz život”). Krenuli su brodom iz Meksika u, kako sami kažu, “geografiju koja se naziva Europa”, a koju će oni kada se iskrcaju na njeno tlo preimenovati u “Slumil K’ajxemk’op” (“Nepokorena zemlja”). Time žele naglasiti kako svugdje ima onih koji se, poput njih, nikada ne predaju. 

Caravana zapatista
Sedemročlana karavana zapatista (FOTO: radiozapatista.org)

Ovo putovanje, naravno, nije nikakvo nasilno osvajanje nego je kulturološki čin kojim oni Europi “donose srce” latino-indigena. To je “kulturna invazija” kojoj je cilj “da zagrle one na europskom kontinentu koji se bore i pružaju otpor“, ali i da čuju i nauče sve što mogu “iz njihove povijesti, njihovih kalendara”, kao i iz “njihovog načina života”. Tako se barem kaže u priopćenju kojeg je kao organizator ove simbolične misije izdala “El Ejército Zapatista de Liberación Nacional” (EZLN).

Zapatistička pomorska delegacija EZLN nazvana je “Escadrón 421”. Zašto? U svom priopćenju legendarni zapatistički vođa Subcomandante Galeano (ex Marcos), o kojem smo na ovom mjestu već pisali, objašnjava kako se ovaj “eskadron” sastoji od sedam članova i to od četiri žene, dva muškarca i od jedne osobe koja nije “niti jedno niti drugo”. To su Lupita (19 godina) tzotzil (pleme američkih Indijanaca porodice Mayan), lokalna koordinatorica kolektivnog rada; Carolina (26) tzotzl iz Lacadonske džungle, koordinatorica za žene u zapatističkoj političko-organizacionoj direkciji; Ximena (25) cho’ol maya (pleme američkih Indijanaca porodice Mayan), koordinatorica za mlade i komandantica u zapatističkoj političko-organizacionoj direkciji (druga po rangu u delegaciji); Yulli (37) tojojabal, sada tzeltal (najveća etnička grupa u planinama Chapasa, porijeklo Maya) iz Lacadonske džungle, lokalna koordinatorica zadužena za obrazovanje; Bernal (57.) tojolabal, otac 11 djece, pripadnik zapatističke milicije, učitelj, član “Junta de Bueno Gobierno” (“Dobra vlada” - koja je sastavljena od rotirajućih i u svakom trenutku zamjenjivih članova), odnosno vlasti izabrane od strane predstavnika “Autonomnih zapatističkih općina” koje čine dio svakog Caracola (regije koje se od 2003. organiziraju u Meksiku od strane autonomnih zapatističkih zajednica); Dario (47.) cho’ol, otac troje djece, pripadnik lokalne milicije, komandant u političko-organizacijskoj direkciji, određen za koordinatora ove zapatističke pomorske delegacije; Marijose (39) tojolabal, pripadnik/ca lokalne milicije, promotor/ica i zdravstveni/a aktivist/ica, organizator/ica obrazovanja. Upravo Marijose “nije ni žena ni muškarac” nego “netko drugi” (“unoa otroa”) i bit će prvi/a zapatista/ica koji/a će se iskrcati na tlo Europe. Tako Marijose na simboličan način započinje ovu zapatističko-indiosku “kulturološku invaziju”, odnosno posjetu ili “kontrakonkvista”.

zapatisti
Jedan od zapatističkih pohoda na glavni grad Meksika (FOTO: tarnga.net)

Ova je ekspedicija krenula iz Chiapasa nakon 15 dana karantene, uz tradicionalnu majansku ceremoniju ispraćaja koja je održana uz tri rijeke - Jatate, Tzaconeja i Colorado. Na Jukatan su stigli iz Meride 21. travnja gdje je ih je uz još stotinjak pripadnika EZLN-a i stranih promatrača ugostila “Grupa Gnjevnih” (“Grupo de Indignación”). S Isla Mujeres, jedne od 11 općina države Qintana Roo isplovili su 3. svibnja kada Maje slave formiranje vlastite vlade utemeljene na autonomiji i samoodređenju, ukrcavši se na brod “La Montaña” (“Planina”) prema Kubi pa s Kube za Europu. 

Taj je brod inače izgrađen u njemačkom Bremenu kao ribarica 1903. godine i zvao se “Stahlratte”. Njemački kapetan Ludwig stavio je brod ovoj važnoj delegaciji na raspolaganje zajedno s tri člana posade. Ispraćeni su s transparentima na kojima je pisalo: “Moramo spasiti svijet”, “Posadimo sjeme slobode”, “Naprijed drugovi”, “Zapata Vive!”, “Za našu borbu ne trebamo ničiju dozvolu” uz pozdrave “svima koji pate, koji su tužni i zabrinuti”. Tom prigodom održan je i tradicionalni majanski ritual uz riječi: “Sjemenje nosimo, sjemenje ostavljamo, sjemenje će proklijati”.

Brod
Slavni 118 godina star brod koji su zapatistima ustupili Nijemci (FOTO: radiozapatista.org)

Zapatistička delegacija koja “želi zagrliti one na europskim kontinentu koji se bore i pružaju otpor” sa sobom je ponijela poruku majanske božice ljubavi i plodnosti Ixchel: “S istoka su došli smrt i ropstvo. Neka sutra na istok doplove život i sloboda u riječima mojih kostiju i moje krvi”. Sa sobom Europi nose i četiri “cayucosa” preko kojih pričaju vlastitu povijest (četiri tradicionalna kanua čiji pramac završava likom jaguara, izdubljena u deblu, izrezbarena i ukrašena crtežima djece u indigen zajednici u Chiapasu). 

Subcomandante Galeano je rekao kako je njihova poruka “puno više od ozlojeđenosti” ili traženja isprike zbog konkviste i kolonijalizma iz 16. stoljeća. “Escuadron 421” ne dolazi da bi bilo koga “zastrašio, vrijeđao niti bilo što tražio”, kaže. Po njemu to bi bilo samo providno iskorištavanje i “igranje s dalekom prošlošću kako bi se demagoški i licemjerno opravdali sadašnji zločini”. Ovaj prijekor ide očito na račun meksičkog predsjednika Lópeza Obradora i njegovog zahtjeva za isprikom Pape (koji se inače već ispričao) i španjolskog kralja. 

Subcomadante Galeano
Misteriozni subcomandante (FOTO: Wikimedia/Jose Villa)

Dok je brod sa zapatističkim Eskadronom 421 isplovljavao, na obali su njihovi sunarodnjaci izvodili tradicionalni ples uz molitvu i blagoslov staraca popraćen riječima: “Prošlo je više od 500 godina ponižavanja i prezira, ali ovdje smo”, “Neka žive naše porijeklo i naši korijeni”, “Živjelo dobro sjeme koje će biti posijano u svijetu”. Iz Caracola “Patria Nueva” Vojska Svjetskog oslobođenja (Ejército de Liberación Mundial) poslala im je u ime svih “indigena-caracola” poruku: “Odnesite im našu sreću, naše nade, našu slobodu ostvarenu našom borbom, otporom i pobunom. Odnesite im također našu nadu naše cvijeće i plodove našeg rada”. 

Putovanje do Europe trajati će od šest do osam tjedana pa se tako dolazak na europsko kopno planira u drugoj polovini lipnja. Zapatisti Europi nose i neke vrlo jasne političke poruke. Naime, oni ne vjeruju u mogućnost tzv “reformiranog kapitalizma”, ne vjeruju u “zeleni kapitalizam” ili u “European green deal”. Zato je, dok se brod “La Montaña” gubio na horizontu zapatistički comandante Moises novinarima izjavio: ”Podijelit ćemo s Europom naše mišljenje kako je u pitanju sam život, kako u gradu tako i na selu i kako je vrijeme da se probudimo. Ukoliko nema života neće biti ničega (…). Moramo se borit protiv kapitalizma jer on razara majku-prirodu. Moramo se boriti za sve nas. Činjenica je da u ovih 500 godina majku-prirodu nismo još razorili, ali kapitalizam hoće. On je razara i zagađuje. Sve više i više, zato kažemo da ćemo se jednog dana raspasti…” 

Dakle, njihova politička poruka je jasna - postojećem stanju moramo se radikalno suprotstaviti zajedno, kao pripadnici jedinstvenog ljudskog roda bez obzira na rasne ili bilo kakve druge razlike među nama jer smo sami sebe doveli u pitanje zbog vlastite pasivnosti i toleriranja kapitalističkog eksploatatorskog, razarajućeg odnosa i nasilja nad “majkom-prirodom”, a tako i nad nama samima kao “prirodnim bićima”.

Prema planu kojeg su objavili prije svog isplovljavanja - onog trenutka kada “Escadrón 421” dosegne Europu, odnosno španjolski Puerto de Vigo (Galicija) Marijose će kročiti na Stari kontinent uz uzvik: “Predajte se vi bljedoliki hetero-patrijarhalisti koji progonite različite!” Zatim će Marijose Europu preimenovati u “Zemlju koja se ne predaje”, u “Nepokorenu Zemlju” odnosno u “Slumil K’ajxemk’op”. Ovo putovanje u suprotnom smjeru ne završava na galicijskoj obali Španjolske, jer “Escadrón 421” svoju majansku zastavu koja se vijori na jarbolu “La Montañe” (u bojama različitih tipova kukuruza: crvene, crne, bijele, žute, plave i zelene) i svoje poruke namjeravaju odnijeti i proširiti dalje diljem Europe: u Njemačku, Bugarsku, Dansku, Finsku, Francusku, Grčku, Mađarsku, Italiju, Poljsku, Veliku Britaniju, Rusiju, Švedsku i Tursku. Hrvatsku će, šteta, zaobići.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: radiozapatista.org