CRNO NA BIJELOM: Tko i koliko ubija crnce u Americi

Mladen Barbaric

28. studenog 2014.

CRNO NA BIJELOM: Tko i koliko ubija crnce u Americi

Nakon stotina prosvjeda diljem Sjedinjenih Država koji se održavaju nakon ubojstva tinejdžera Michaela Browna u Fergusonu, američka organizacija ProPublica donijela je istraživanje s uistinu zapanjujućim rezultatima. Prema podacima koje je prikupio FBI, a analizirala ProPublica, vjerojatnost da od policijskog metka u Americi strada mladi crnac čak je 21 put veća nego da se to dogodi bljedolikom mladiću. No, dok se ovi podaci odnose na posljednje 33 godine, situacija u zadnjih pet godina dramatično se pogoršala. Naime, od 15 ubojstava tinejdžera koja su se dogodila između 2010. i 2012. godine, čak 14 mladića stradalih od metka policije bili su - crnci.

Posljednjih godina tamnoputi mladići u SAD-u imaju mnogostruko veće šanse da budu ubijeni od strane policijskih službenika. Točnije, čak 21 put veća je vjerojatnost da će američki policajac ubiti crnog nego bijelog muškarca, pokazuju rezultati analize podataka o pucnjavama u kojima je sudjelovala policija, koju su Ryan Gabrielson, Ryann Grochowski Jones i Eric Sagara proveli za ProPublicu.

Federalni podaci govore kako je između 2010. i 2012. godine policija sudjelovala u 1.217 slučajeva pucnjave sa smrtnim posljedicama u SAD-u. Među mladićima između 15 i 19 godina stradavalo je 31,17 crnaca na milijun stanovnika dok je taj omjer za bijelce tek 1,47. Da bi ove dvije skupine imale isti rizik, čak 185 mladih bijelaca, odnosno jedan tjedno, trebalo bi izgubiti živote.

Rezultati analize ProPublice čini se podupiru ono što je u afroameričkim zajednicama jasno već desetljećima: u usporedbi s ostatkom američke populacije, crnce policija ubija zabrinjavajućom lakoćom


Crnce policija ubija zabrinjavajućom lakoćom (FOTO: Gerrz Lauzon/Flickr.com)

Analiza je pretražila detalje više od 12.000 policijskih ubojstava od 1980. do 2012. godine koji su zabilježeni u FBI-jevom Dodatnom izvješću o ubojstvima. Ove podatke na godišnjoj razini prikupljaju stotine policijskih odjela diljem SAD-a i oni potvrđuju određene pretpostavke, dok druge pobijaju. 

Colin Loftin, profesor na Sveučilištu Albany i jedan od voditelja Grupe za istraživanje nasilja, tvrdi kako FBI-jevi podaci sadrže minimalan broj ubojstava policije dok je do pravih brojki praktički nemoguće doći. Ipak, i ovakvi podaci "zasigurno su relevantni" kaže Loftin dodajući kako otkrivaju štošta o odnosu policije i žrtava te okolnostima ubojstava.

"Nema sumnje, na svim razinama našeg pravnog sustava postoje brojne rasne razlike", govori Loftin.

Podaci FBI-ja često se pojavljuju u vijestima i nakon ovog ljeta kada je u Fergusonu ubijen Michael Brown ponovo su isplivali na površinu. Promatrači i stručnjaci u jednakoj su mjeri kritizirali izvještaje zbog njihovih manjkavosti. Prije svega, ti su podaci nepotpuni. Veliki broj od 17.000 policijskih odjela diljem SAD-a uopće ne šalje nikakve izvještaje dok drugi ne šalju podatke za svaku godinu. Policijski odjeli s Floride nisu poslali nijedan izvještaj još od 1997. godine, dok je posljednji podatak iz New Yorka poslan još 2007. godine. Čak i poslani izvještaji pate od brojnih nepotpunih informacija. Ipak, dosta tih izvještaja dolazi iz velikih gradova i bar tisuću policijskih odjela šalje ih iz godine u godinu već 33 puta u nizu.

Stoga, ukoliko prihvatimo i uračunamo ograničenja ovih podataka, iz njih još uvijek možemo iščitati važne dijelove. Dok su apsolutni brojevi problematični i nepotpuni, usporedba između bijelih i crnih žrtava pokazuje važne trendove


Vjerojatnost da od policijskog metka strada mladi crnac čak je 21 put veća nego da se to dogodi bljedolikom mladiću (FOTO: Ted Eytan/Flickr.com)

Tko biva ubijen?

Činjenica kako mladi crnac ima čak 21 puta veću šansu da bude ubijen od bijelog vršnjaka proizlazi iz podataka koje je policija poslala između 2010. i 2012. godine, posljednje tri godine za koje FBI ima dostupne podatke.

Među ubijenim crncima postoje uistinu zabrinjavajući podaci. Naime, od 1980. do 2012. godine policija je ubila 41 dječaka mlađeg od 14 godina. Čak 27-ero su bili crnci, osmero bijelci, četvero Hispanoamerikanci te jedan Azijat. No, to ne znači da policajci nisu ubijali i bijelce u navedenom razdoblju. Otprilike 44 posto svih ubijenih tijekom 33 godine upravo su bijelci. 

Tko ubija sve te crne muškarce i dječake?

Uglavnom bijeli policajci. No, u stotinama slučajeva, to su činili i tamnoputi policijski službenici. Oni su odgovorni za malo više od 10 posto svih fatalnih pucnjava u kojima je sudjelovala policija, no kada su ubijali, u 78 posto situacija ubili bi crnog muškarca.

Obzirom na broj bijelih službenika u policijskim odjelima diljem SAD-a oni su prilično zastupljeni s čak 91 posto ubojstava bijelaca te 68 posto "obojenih". Upravo "obojeni" sačinjavaju 46 posto svih ubojstava bijelih čuvara reda.

Pod kojim su se okolnostima dogodila sva ova ubojstva?

Podaci FBI-a govore o 151 slučaju tijekom 33 godine u kojem je policija pucala i ubila maloljetnike dok su ovi bježali s mjesta događaja ili se opirali uhićenju. Dva od tri slučaja u tom razdoblju odnosila su se na tamnopute dječake. Iako je riječ o velikom nesrazmjeru, ta je diskrepancija još veća u posljednjih nekoliko godina. Naime, između 2010. i 2012. godine ubijeno je 15 mladića do 19 godina. Čak 14 od njih bili su crnci.

 

Za Lupiga.Com prilagodio: Mladen Barbarić


Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Nell Cooler/Flickr.com