IDAHOBIT: Obilježava se dan kada je homoseksualnost izbrisana s popisa bolesti

Lupiga.Com

17. svibnja 2024.

IDAHOBIT: Obilježava se dan kada je homoseksualnost izbrisana s popisa bolesti

„Bolnica Otvorena JEdnakima!“ naziv je prigodnog edukativnog programa kojim će zagrebačka Klinika za psihijatriju Sveti Ivan obilježiti Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT). Taj međunarodni dan je danas, a ono „JE“ nije tipfeler.

Tim povodom će se održati više predavanja, većina danas, ali dio i 24. svibnja. Ovim aktivnostima zagrebačka klinika želi obilježiti Dan protiv diskriminacije LGBTQIA+ osoba, ali i najaviti Mjesec ponosa, lipanj. Stoga pozivaju sve zainteresirane da dođu u kliniku na Dane otvorenih vrata. 

Među ostalima, u današnjoj će manifestaciji sudjelovati i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić koja će održati predavanje pod nazivom „Zaštita i promicanje prava LGBTQIA+ osoba“. Na temu „Nasilje nad LGBTQIA+ populacijom u Hrvatskoj“ govorit će Franjo Lovro Popović iz Nacionalnog pozivnog centra i Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, dok će psihijatar Dražen Begić, profesor s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te liječnik s Klinike za psihijatriju i psihološku medicinu KBC Zagreb, iznijeti svoje predavanje „Uloga psihijatra u skrbi transrodnih osoba“. Na sličnu temu, „Psihijatrijska skrb transrodnih i rodno raznolikih maloljetnika“, govorit će i psihijatrica Davorka Šarić iz Psihijatrijske bolnica za djecu i mladež, a njena kolegica iz Klinike za psihijatriju Vrapče, Iva Žegura, održat će predavanje pod naslovom „Afirmativni pristup u radu s LGBTIQ+ osobama u kontekstu mentalnog zdravlja“, dok će psihijatar Dinko Štajduhar iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” izlagati na temu „Zašto istospolna orijentacija nije poremećaj, i druge priče“.

Dio spomenutih u poslijepodnevnim satima održat će i okrugli stol na temu „Put LGBTQIA+ zajednice od stigmatizacije do prihvaćanja o evoluciji društvenih stavova prema LGBTQIA+ zajednici, preprekama koje su prevladane i onima koje još uvijek stoje na putu ka ravnopravnosti“. U raspravi će im se pridružiti Daniel Martinović, koordinator udruge Dugine obitelji, Gordan Bosanac, zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba i Ivan Tranfić, politički sociolog. 

BOJE
„Bolnica Otvorena JEdnakima!“ (ILUSTRACIJA: Klinika za psihijatriju Sveti Ivan)

Ono što će se događati tjedan dana kasnije, 24. svibnja, je predstavljanje trendova u zdravstvenoj skrbi osoba s HIV-om, rad psihosocijalne službe te nove usluge poput predekspozicijske i postekspozicijske profilakse zaraze HIV-om. Predstavit će ih terapijski tim Zavoda za infekcije imunokompromitiranih bolesnika Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”

Inače, 17. svibanj kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije odabran je kao spomen na dan kada je Svjetska zdravstvena organizacija, 17. svibnja 1990. godine uklonila homoseksualnost s popisa međunarodne klasifikacije bolesti.

Nakon trideset i kusur godina, poruka IDAHOBIT-a ostaje ista, a to je slavljenje napretka koji je postignut po pitanju prava, ali istovremeno i podizanje svijesti o diskriminaciji s kojom se LGBTQIA+ osobe i dan-danas suočavaju. 

Dane otvorenih vrata “Bolnica Otvorena JEdnakima!” organizira terapijski tim Programa zaštite mentalnog zdravlja LGBTQIA+ osoba (BOJE), a uz potporu Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba.

„U Mjesecu ponosa slavimo različite identitete. To je vrijeme prihvaćanja različitosti i promicanja inkluzivnosti. LGBTQIA+ osobe kroz povijest su prolazile dug i trnovit put prema ravnopravnosti, no određeni tipovi društvenih stavova i trendova još su uvijek prisutni te mogu snažno utjecati na njihove živote i mogućnosti. Osim izloženosti predrasudama, stigmatizaciji i diskriminaciji, nerijetko su i žrtve nasilja i/ili isključivanja iz društvenih procesa. Sve to može rezultirati kontinuiranim stresom i imati za posljedicu narušeno mentalno zdravlje“, ističu organizatori. 

Dani otvorenih vrata u svom konceptu imaju za cilj podići svijest o izazovima i poteškoćama s kojima se LGBTQIA+ osobe susreću, kao i doprinosima koje pružaju našem društvu, točno informiranje i educiranje stručnjaka i stručnjakinja mentalnog zdravlja te drugih zdravstvenih djelatnika i djelatnica o rodnoj raznolikosti, manjinskom stresu, afirmativnom terapijskom pristupu, prevenciji HIV-a i drugim pitanjima koja su važna za LGBTQIA+ zajednicu. Osim izlaganja stručnjaka i stručnjakinja iz ovog područja, uz konstruktivnu raspravu i razmjenu iskustava i dijalog, predstavljaju se i temelji za aktivno djelovanje u smjeru veće tolerancije u društvu po pitanju LGBTQIA+ zajednice. 

Vrijedi podsjetiti kako je još tijekom 2023. godine Klinika za psihijatriju Sveti Ivan u Zagrebu započela s Programom zaštite mentalnog zdravlja LGBTQIA+ osoba pod nazivom BOJE – „Bolnica Otvorena JEdnakima!“ putem rada savjetovališta, ambulante za manjinski stres, grupe podrške i ciklusa psihoterapijskih grupa te edukacijskih radionica. Na ovom programu radi multidisciplinarni tim sastavljen od specijalistica psihijatrije, specijalizanta psihijatrije, profesora socijalne pedagogije, magistra psihologije i prvostupnice sestrinstva educiranih iz područja psihoterapije. Ovu inicijativu pokrenuli su s ciljem osiguravanje cjelovite psihosocijalne podrške za sugrađanke i sugrađane, koji su pripadnici LGBTQIA+ zajednice.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com/Ladislav Tomičić

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"