DANAŠNJA HRVATSKA: Zemlja koja ima milijarde za besramnu pljačku, a nema sto eura za nekog da Miru okrene i očisti

Ivo Anić

15. prosinca 2023.

DANAŠNJA HRVATSKA: Zemlja koja ima milijarde za besramnu pljačku, a nema sto eura za nekog da Miru okrene i očisti

Nikada niste čuli za Miru Merkaš. Mira nema djece, Mira ima osamdeset i kusur i Mira je pala. Zbog osterosperoze. Stavit ćemo slučaj na stol, pa ćemo vidjeti. Tako su rekli iz socijalne službe. Tražili su i iz Kliničkog bolničkog centra Rebro da netko, bilo tko skrbi o Miri Merkaš koja nepokretna živi u svom stanu bez članova obitelji, jer članova obitelji ona nema. Stan u kojem živi Mira je bez grijanja, bez adekvatnih uvjeta za invalide, drugim riječima krevet u kojem leži Mira njen je i sanitarni čvor i kuhinja. Mira je, samo napomenimo reda radi, svoj životni vijek odradila do mirovine. Mirovine koja iznosi manje od 150 eura. Nedovoljnih da se nekoga plati da Miru očisti i nahrani.

Mira je, gle divnog čuda, svoj životni vijek odradila kao administratorica, othranivši do punog kapaciteta barem dva političara koji će je kada budu u naponu snage zaboraviti, zaboraviti da su im takvi ljudi s odlaskom u mirovinu omogućili da zasjednu na državne jasle. Nisu naravno ta radna mjesta o kojima danas slušate pala sa kruške. Netko ih je savjesno održavao desetljećima. Kao, recimo, naša Mira.

I sada dolazimo do afere „Mreža“. Nekakav bezveznjak, koji je cijelu omanju vječnost stajao na semaforu jer nije kužio da za prijelaz preko zebre treba pritisnuti dugme, postao je ministar u vladi jednog političkog ignoranta koji sebi nikad za ništa nije kriv, misli da je nepogrješiv i da se samo još zbog njega Hrvatska održava na životu. I pod takvim ministrom su se izgleda plaćali mediji, kako bi se vani izvlačila lova. Još veće hijene od tih i takvih ukrali su milijarde iz Ine, prodavale plin za cent. Tisuće i tisuće takvih hijena popalile su svih ovih godina tolike novce da Miri Merkaš koja im je svojim cjeloživotnim trudom omogućila nekakvo mjesto za uljuđeni rad i život, a kojeg su oni shvatili kao privatni bankomat, nije ostalo niti za nekoga tko će joj nepokretnoj obrisati stražnjicu.

I to je Hrvatska Andreja Plenkovića, ignoranta koji ne zna ništa o ničemu, ignoranta koji je ostao bez 30 ministara, mahom zbog korupcijskih afera. I to je Hrvatska Mire Merkaš. Žene koja za Božić, da prostite, u istom krevetu mora i vršiti nuždu i jesti. Iz Zavoda za socijalnu skrb su je, kaže novinarki Provjerenog NoveTV, posjetili samo jednom u tri godine, ali ih to nije smetalo da se ubilježe na njen stan.

Te dvije Hrvatske, one s opljačkanim milijardama i one koja nema za najosnovnije, dakle za pomoć i skrb nakon pošteno odrađenog radnog vijeka, tužna su slika i prilika današnje Hrvatske. Zemlje koja ima milijarde za besramnu pljačku, a nema sto eura za nekog da Miru okrene i očisti

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/Provjereno

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize"