„KAO NEKI STARI PARTIZAN“: Tom Waits otpjevao slavnu „Bella Ciao“

I.F.

14. rujna 2018.

„KAO NEKI STARI PARTIZAN“: Tom Waits otpjevao slavnu „Bella Ciao“

Pune dvije godine od legendarnog Toma Waitsa nismo čuli ništa novog, a onda se ovog tjedna pojavio sa slavnom „Bella Ciao“. Talijansku narodnu pjesmu, svojevrsnu himnu talijanskih partizana i antifašista koju je prihvatio antifašistički pokret diljem svijeta, Waits je izveo s još jednim glazbenim veteranom, gitaristom i kompozitorom Marcom Ribotom

Radi se o pjesmi koja će se naći na Ribotovom novom albumu zanimljivog imena „Songs of Resistance 1948-2018“, a koji bi danas trebao biti objavljen. Kako je došlo do suradnje i kako to da je ta suradnja iznjedrila baš obradu „Bella Ciao“, objasnio je sam Ribot.

„Odsvirao sam Tomu hrpu melodija, ali odmah se vezao uz ovu, čim ju je čuo. Moji talijanski prijatelji kažu da zvuči baš kao neki stari partizan“, kaže Ribot. Pjesma je objavljena na YouTubeu, a prate je snimke anti-Trump prosvjeda u Washingtonu. Inače, ovo nije prvi put da ova dvojica vrsnih glazbenika surađuju, jer od njihove prve suradnje na osmom Waitsovom albumu „Rain Dogs“, na kojem je Ribot odsvirao čak sedam pjesama, prošlo je pune 33 godine. 

U protekle dvije godine Waits nije snimio niti jednu pjesmu, ali se zato pojavljuje na kino platnu. Lupiga ga je nedavno na Venecijanskom filmskom festivalu gledala u novom filmu braća Coen. Riječ je o crnoj western komediji „The Ballad of Buster Scruggs“, gdje se Waits pojavljuje u jednoj od glavnih uloga, a kada će film stići u kina još nije poznato. 

Ribotov „Songs of Resistance 1948-2018“ inspiriran je raznim protestnim pokretima iz povijesti, a osim Waitsa na albumu su surađivali i Steve Earle, Meshell Ndegeocello, Justin Vivian Bond, Fay Victor i Sam Amidon.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube