RUPE U PRIČI: Kako Grad Zagreb (ne)odgovara na pitanja

Melisa Skender

21. travnja 2017.

RUPE U PRIČI: Kako Grad Zagreb (ne)odgovara na pitanja

Stanari Trnjanske Savice odlučni su spriječiti da bageri nastave rovati po njihovom parku koji je Grad Zagreb preko noći odlučio preurediti. Prosvjeduju ne samo zbog rušenja 15 dvadesetogodišnjih stabala i plana koji predviđa da gotovo 40 posto zelene površine bude zaliveno betonom na koji potom dolazi umjetna trava i sintetičke podloge, već ponajviše zbog netransparentnog i zakonski upitnog postupka gradonačelnika i gradskih vlasti u kojem se daleko od očiju javnosti, struke i građana dogovaraju milijunski poslovi, a sve u vrijeme kampanje za lokalne izbore. 

„Prema članku 89. Statuta Gradonačelnik je dužan provesti savjetovanje s Vijećem gradske četvrti, osobito kada se radi o planu uređenja javnih površina. Nažalost, nikome od stanovnika Savice nije omogućen niti uvid u projekt uređenja i zapravo nitko niti ne zna da li stvarni projekt odgovara vizualizaciji koja se nalazi na ploči gradilišta“, kažu iz Inicijative Čuvamo naš park gdje su zaključili kako „Spektakularan projekt 'uređenja' nije napravljen po mjeri, željama i potrebama stanovnika Savice, već za potrebe političke kampanje trenutnog gradonačelnika“.

Oglasila se u međuvremenu i arhitektica Ana Lovinčić koja je medijima izjavila kako je tvrtku osnovala kad je doznala da je odabrana da dizajnira uređenje parka na Savici jer to, kaže, „djeluje profesionalnije nego kad imate samo obrt“. Konačno, njezina će tvrtka na ovom poslu iz gradskog proračuna uprihoditi tek 68.800 kuna, dok će razlika do 12 milijuna prema ugovoru sklopljenom prošli tjedan biti isplaćena Zagrebačkom holdingu – podružnica Zrinjevac, stoji u informaciji za medije koju je novinarima, umjesto odgovora na njihova pitanja, uputio nadležni Gradski ured za prostorno uređenje grada. 

Savica crkva park
Samoinicijativno prijavljeni projekt (FOTO: Čuvamo naš park)

Tako nismo doznali iz koje proračunske stavke će biti uloženo 12 milijuna kuna u uređenje parka već da se radi prema Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, dakle onakvima koji se mogu izvoditi bez građevinske dozvole. 

Je li i kad raspisan natječaj za projekt uređenja parka, također nismo doznali. Grad tvrdi da je pokrenuo postupak jednostavne nabave za izradu projektne dokumentacije i da su im pristigle tri ponude od kojih je ona ureda „Arhitektura u bijelom“ bila najpovoljnija. 

Zašto je i kako taj posao povjeren arhitektonskom uredu osnovanom tek u siječnju ove godine, jer ipak se radi o višemilijunskoj investiciji, najbolji je dio inače suhoparnog dopisa što ga je Grad, ni deset minuta prije početka prosvjeda u Parku Trnjanska Savica, odaslao medijima.

„Arhitektica Ana Lovinčić, potaknuta situacijom oko uređenja zelene površine, odnosno parka na Savici (predmetne k.č.br.2729/10 i dijela kč.br.2807/2 k.o.) sastavila je idejni koncept uređenja spomenute površine te se samoinicijativno obratila Gradu kako bi taj koncept i prezentirala“, stoji tako na samom početku informacije za medije nadležnog gradskog ureda. Sad mora da se osjećaju glupo svi oni čije inicijative od gradskih struktura nikada nisu dobile sličnu priliku.

Prema kojem ključu Grad bira koje će projekte prezentirati, a koje ignorirati teško je tvrditi. Nema u informaciji za medije ni slova o tome kome je Ana Lovinčić prezentirala svoj idejni koncept, kada se to sve događalo, kad je pokrenut postupak jednostavne nabave i gdje je objavljen. Tek da je narudžbenica za projektni plan uređenja Parka Trnjanska Savica izdana 27. ožujka ove godine, a ugovor o izvođenju radova sa Zrinjevcem potpisan niti mjesec dana kasnije. Da postoje rupe u priči kojom Grad nastoji opravdati svoje postupanje potvrđuje i neusklađenost priča pa dok arhitektica tvrdi kako je idejni projekt radila na poziv – ne zna se gdje ni kad je, ako je uopće objavljen – iz Grada tvrde kako ga je napravila „samoinicijativno“.

Savica park
Jučerašnji prosvjedi u parku (FOTO: Julien Duval)

Ovdje se otvara i vrlo zanimljivo pitanje. Naime, ako je sama arhitektica ustvrdila da je osnovala tvrtku tek kad je doznala da je „odabrana“, a to je, dakle u siječnju, kako to da se tek prvog dana ožujka saznalo da se odustalo od gradnje crkve u parku.

„Tek smo 1. ožujka dobili informaciju da je ministarstvo odbacilo lokacijsku dozvolu za gradnju crkve, a onda odjednom ispada da je arhitektica već dva mjeseca radila na projektu uređenja parka“, primjećuje Sanjin Đukić iz Inicijative Čuvamo naš park.

Službeni proglasi i ignoriranje novinarskih pitanja rasprostranjena su praksa među hrvatskim političarima, jednako kao i uvjerenje da jednom kad su dobili vlast više nikome ne moraju odgovarati do sljedećih izbora. Prihvatili su to i građani, pa većina izbjegava išta što bi moglo imati bilo kakve veze s politikom, u zemlji u kojoj sve ima veze s politikom. Pa i nastojanja stanara da sačuvaju svoj park. Stanara koji, naglasili su to još jednom, ne prosvjeduju protiv uređenja parka, već zbog netransparentnog i zakonski upitnog postupka gradonačelnika i gradskih vlasti u kojem se daleko od očiju javnosti, struke i građana dogovaraju milijunski poslovi, a sve u vrijeme kampanje za lokalne izbore. Dakle, u političke svrhe.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com