OBJAVA KOJA MIJENJA SVE: Influensericu koja živi od knjiga pisci i spisateljice "pokopali" zbog bešćutne budalaštine

Ante Radić

5. prosinca 2020.

OBJAVA KOJA MIJENJA SVE: Influensericu koja živi od knjiga pisci i spisateljice "pokopali" zbog bešćutne budalaštine

Vlasnica portala "Čitaj knjige" Alis Marić mogla bi zbog jednog komentara na Facebooku izgubiti priličan broj posjetitelja svog portala i pratitelja na najpopularnijoj društvenoj mreži. Naime, na društvenim mrežama ona je prepričala jednu svoju dogodovštinu iz taksija, a njezina pričica nije se svidjela nikom tko nije oduševljen teorijama zavjere i lakonskim odnosom prema pandemiji koronavirusa. Naročito su je na nož dočekali ljudi iz kulturnih krugova, među kojima i mnogi pisci i spisateljice.

"Kaže mi danas taksista koji ima masku i sjedi naprijed (a ja otraga) da stavim masku. Kažem da ne nosim masku. A on meni ali ja imam doma oca od 80 godina. A ja kažem - ne vidim poveznicu između mene i vašeg oca. Ako se tako panično bojite onda stanite da iziđem van i nastavim s drugim taksijem. Vozio me do željene destinacije", napisala je Alis Marić.

Na komentar nekog od svojih istomišljenika, koji je glasio: "Pa ako nosi vozač masku znači da je zaštićen. Čega se ima bojati? Moroni vjeruju u sve.", Alis Marić je odgovorila: "Glas mu je drhtao dok je to govorio."

Alis Marić - Čitaj knjigeSporna objava književne influenserice (SCREENSHOT: Facebook)

Ovi njezini komentari proširili su kao požar društvenim mrežama i našli na brojne reakcije. Spisatelji su upozorili svoje čitatelje na čudne stavove "književne influenserice", neki su objavili da su blokirali vlasnicu portala "Čitaj knjige", a neki su iz svijeta književnosti postavili pitanje o kažnjivosti ovakve propagande.

"Evo sad vidim da notorna Alis Marić i ja imamo 120 zajedničkih prijatelja, mahom dragih, pristojnih i razumnih ljudi. Ne bi mi bilo ni na kraj pameti apelirati da je odfrendate, ne tiče me se tko koga prati na Facebooku i tko s kime prijateljuje u stvarnom životu, ali s obzirom na to da su njezine objave postale baš opasne i poremećene (posve sam svjestan težine ove riječi) apeliram na vas da je prijavite Facebooku pa da joj zatvori profil i onemogući propagandu zla. To, naravno, mogu učiniti i oni koji joj nisu prijatelji ako imaju trenutak ili dva slobodnog vremena na raspolaganju", napisao je na svom Facebook profilu književnik Andrija Škare.

Prevoditeljica Alida Bremer, pak, pitala je: "Zar ovo nije kažnjivo?" te nastavila: "Nesretni čovjek ju moli da stavi masku, kaže joj da ima starog oca doma, a ona neće - i on, jer mu sigurno novac treba, a i zato što je sigurno neki jako fin i pristojan čovjek, on ju ne izbaci iz auta naglavačke. I onda ta žena, koja inače profesionalno propagira čitanje, a istodobno vjeruje u ljude-guštere i u pamet Donalda Trumpa, te naravno i u QAnona, čime čini nevjerojatnu antireklamu jadnom čitanju i jadnim knjigama, koje joj dospiju pod radar, e onda ona to još napiše na svom profilu, jer to je kao neko junačko djelo. Može gospođa vjerovati u što hoće, ali ako ju čovjek moli da ga ne zarazi, jer brine za svog starog oca, kojeg bi on pak mogao zaraziti, znači on čak ne brine za samog sebe, nego za starog oca, e onda je ovo ne samo drsko, bezobrazno i glupo, nego i kriminalno. Dakle, pitam opet: Da li je ovakvo ponašanje sudski kažnjivo?"

Alis Marić Facebook
Objava pisca Damira Karakaša (SCREENSHOT: Facebook)

Spisateljica Korana Serdarević osvrnula se na ispad Alise Marić jednom rečenicom: "Ja evo samo javno želim reći da nekim ljudima knjige ne mogu pomoći da budu bolje osobe."

Kazališna redateljica, teatrologinja i sveučilišna profesorica Snježana Banović svojim pratiteljima je poručila: "Stranicu Čitaj knjigu na FB lajka preko pola milijuna ljudi. Vlasnica joj je jedna od najvećih antivakserica i teoretičarki zavjera u nas, Alis Marić, koja i na svojim profilima (FB, IG-na slici) intenzivno širi svoju propagandu protiv nošenja maski nazivajući COVID-19 izmišljenim virusom i 'virusom straha'. S njom imam preko 200 zajedničkih fb prijatelja, pa provjerite što ona to zapravo 'prodaje' pod egidom brige i ljubavi za knjigu? #horror Ovo dolje je od jučer, s instagrama, a isto, ali u dužoj varijanti nalazi se i na njezinom FB profilu. Elem, ako vam je to i dalje ok, odfrendajte se sami. Hvala, uprava."

Pisac Damir Karakaš samo je kratko poručio: "Alis Marić blokirana."

Ovakvih reakcija na pričicu Alis Marić iz taksija može se naći na desetine, ne samo na Facebooku, nego i na drugim društvenim mrežama. Vlasnica portala "Čitaj knjigu" u kulturnim krugovima postala je preko noći sinonim za teorije zavjere i neinformirano bulažnjenje o koronavirusu. Zabavna činjenica za kraj: Alis Marić bila je kandidatkinja stranke Pametno na europskim izborima

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube