„STRAŠNE LEZBE“: Jasna Jasna Žmak na Vox Feminae Festivalu

I.F.

13. svibnja 2020.

„STRAŠNE LEZBE“: Jasna Jasna Žmak na Vox Feminae Festivalu

Već tjedan dana, prilagođen uvjetima epidemije koronavirusa, traje 14. Vox Feminae Festival. Naime, festival koji se inače održava u Zagrebu u ovoj je situaciji zapravo napravio jedan korak unaprijed, jer je na ovaj način postao dostupan i publici koja nije iz Zagreba, s obzirom da se svi ovogodišnji programi odvijaju isključivo putem aplikacije Zoom i na VoxFeminae portalu. Na repertoaru festivala koji će trajati do 24. svibnja našao se bogat program kojem je zajedničko to da promiče ideju rodne ravnopravnosti i propituje status žena u društvu kroz diskusije, predavanja, filmove i umjetničke prezentacije.

Jučer je na rasporedu bilo vrlo zanimljivo predavanje Jasne Jasne Žmak pod nazivom „Strašne lezbe“. Ova dramaturginja, spisateljica i scenaristica koja je zaposlena kao docentica na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu u predavanju se pozabavila nevidljivom poviješću lezbijske književnosti, odnosno dinamikama koje su u povijesti uvjetovale, kako produkciju, tako i recepciju lezbijskih motiva i identiteta u književnosti. 

„Iako posljednjih godina dolazi do značajne afirmacije navedenih elemenata, čak i u lokalnom kontekstu, oni su povijesno bili marginalizirani, skrivani, ušutkivani. Naravno, ova je tema neizostavno vezana i uz šire problemsko polje lezbijskog identiteta i načine njegova postojanja u širem društvenom polju“, objašnjavaju iz Vox Feminae Festivala, a na ovom mjestu donosimo vam snimku predavanja.

„Kad govorimo o lezbijskoj književnosti moram istaknuti taj odnos između stereotipizacije i pritiska očekivanja zajednice. Kao što, vjerujem, znate iz svog čitateljskog iskustva, do nedavno je postojao jako veliki deficit naslova koji bi se mogli nazvati lezbijskim“, kaže Jasna Jasna Žmak objašnjavajući kako se potom, s pojavom naslova, pojavio i „mač koji je visio nad glavom“ zbog moguće stereotipizacije. To je ilustrirala primjerom kako se ne može napisati knjiga o lezbijki koja je slučajno kleptomanka, bez da „kritičari“ odmah ne donesu zaključak da su sve lezbe kleptomanke. To je, pojašnjava, posljedica marginalizacije lezbijskog identiteta jer su lezbijke u tom stereotipu uvijek prvo lezbe, pa tek onda sve ostalo i sve što one rade se nužno povezuje s tim da su lezbijke. Uostalom, poslušajte i pogledajte predavanje, uz minimalne tehničke smetnje, odnosno kratko "pucanje" Zooma, vjerujemo da ćete sigurno čuti i pročitati mnoge zanimljive stvari o kojima do sada niste ni razmišljali. 

U narednim festivalskim danima očekuje nas, među ostalim, pregled razvoja moderne slovenske queer i lezbijske književnosti koju će predstaviti članice skupine Four Voices u razgovoru „Lezbijska četvrt“; potom predstavljanje priče „Tarantula“ multimedijalne umjetnice Petre Brnardić; prezentacija „Poezije potlačenih“; dok je u popratnom programu rezervirano mjesto za Dugine obitelji, predavanje o uspavankama domaće kantautorice Katarine Juvančić i online webinar o identitetima kojeg će voditi Lejla Talić. Što se još događa na Vox Feminae Festivalu pogledajte na ovom linku

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: VoxFeminae