NORVEŠKI VELEPOSLANIK: Protiv Pavelića smo se borili, a partizanima smo zahvalni

Ivan Kegelj

29. ožujka 2015.

NORVEŠKI VELEPOSLANIK: Protiv Pavelića smo se borili, a partizanima smo zahvalni

Predsjednik Obiteljske stranke, stanoviti Mate Knezović poslao je norveškom veleposlaniku u Hrvatskoj Henriku Ofstadu otvoreno pismo u kojem od diplomata traži da izrazi žaljenje jer je prisustvovao osnivačkoj skupštini Antifašističke lige. Knezović je norveškom veleposlaniku pritom izredao niz "argumenata" protiv hrvatskih antifašista, odnosno poslužio se retorikom koja se odavno udomaćila na hrvatskoj javnoj sceni. U odgovoru na ovo otvoreno pismo diplomat je Knezovića, ali i ostatak desne političke scene podučio da Norvežani na hrvatske partizane i antifašiste gledaju sasvim drugačije nego što bi to željeli hrvatski desničari.

Predsjednik Obiteljske stranke Knezović u svom otvorenom pismu veleposlaniku Norveške Ofstadu piše kako se nada da je diplomat bio u zabludi kad je prisustvovao osnivanju Antifašističke lige.

"Ovim putem izražavamo naše nade kako ste bili u zabludi, jer niste znali karakter, ciljeve i dosadašnje djelovanje tzv. antifašista, odnosno komunista koji zlorabe časni naziv antifašist. No, bez obzira na činjenicu Vašeg znanja ili neznanja, smatramo da ste dužni ispriku hrvatskom narodu, a osobito pojedincima i obiteljima koje su trpjele zlostavljanja, pa i ubojstava, nekih nazočnih tzv. antifašista. Ispriku ste dužni zbog iskazane podrške tom skupu, a osobito ste dužni ispriku žrtvama komunističkog terora, čije ideje i djela zastupaju tzv. antifašisti (komunisti koji zlorabe časni naziv antifašist)", piše Knezović. Nadalje, norveškog veleposlanika on upozorava da je morao znati kako se "radi o ljudima koji su bili pripadnici i sljedbenici komunističke ideologije, prakse i djela, od kojih je hrvatski narod imao nebrojene žrtve".

DESNIČARI NA RUBU ŽIVACA: Norveški veleposlanik zbog podrške antifašizmu ispsovan i proglašen boljševikom

"Uvjereni smo da ste vjerovali da prisustvujete i dajete podršku grupaciji koja se zalaže za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Međutim, radi se o osobama koje su u prošlosti teško kršile osnovna ljudska prava i temeljne slobode pojedinaca i cjelokupnog hrvatskog naroda. Dapače, da je Republika Hrvatska uistinu pravna država, pojedini promotori te ideje bili bi procesuirani zbog zločina tijekom i nakon Drugog svjetskog rata, ali i u razdoblju komunizma", napisao je predsjednik Obiteljske stranke.

Veleposlaniku je Knezović, također, iznio dezinformaciju koja se u Hrvatskoj ponavlja gotovo svakog dana, a prema kojoj je "Tito odgovoran za smrt oko milijun ljudi, među kojima su najbrojniji Hrvati" te da se vođa antifašističkog otpora "smatra jednim od deset najvećih zločinaca dvadesetog stoljeća".

"Ovim putem postavljamo pitanja: Zar Kraljevina Norveška podržava diktatore? Zar Kraljevina Norveška podržava totalitarne režime ili je to Vaš osobni stav? Radi li se o nesmotrenosti? Jeste li svjesni razmjera zločina počinjenih pod komunističkom vladavinom? Jeste li svjesni logora protiv političkih neistomišljenika? Jeste li svjesni otimanja privatne imovine, uništavanja kulturnog blaga, zatiranja slobode savjesti, vjere i mišljenja, a što sve krasi Vašu zemlju i pravni poredak u Vašoj zemlji?", pita Ofstada Knezović pa mu poručuje - "očekujemo da, kao Veleposlanik ugledne zemlje i časnog norveškog naroda, izrazite žaljenje zbog nazočnosti, podrške i obraćanja tom neokomunističkom skupu". 

Predsjednik slabo poznate Obiteljske stranke Mato Knezović (FOTO: Facebook)

Odgovor veleposlanika Norveške u Republici Hrvatskoj prenosimo u cijelosti, e kako bi skrenuli pažnju da samo u Hrvatskoj, ali ne i u ostatku Europe, vrijedi desničarski narativ prema kojem su partizani predvođeni Titom bili "loši momci", dok su s druge strane ustaše predvođene Antom Pavelićem bili pravi hrvatski domoljubi. Veleposlanik Norveške, dakle, odgovara:

Poštovani gospodine Knezoviću,

Iz Vašeg pisma stječem dojam da podcjenjujete znanje koje diplomati imaju o zemljama u kojima služe, pa i kad je riječ o mojem znanju o Hrvatskoj. Uvjeravam Vas da sam prilično dobro upoznat s poviješću regije. Temeljito sam ju proučavao proteklih dvadeset godina, a uz to sam deset godina u regiji i živio. Poziv da sudjelujem na Osnivačkoj skupštini Antifašističke lige u Zagrebu 21. ožujka, prihvatio sam, ne samo otvorenih očiju, nego i zato što sam pozivom i mogućnošću da se obratim gostima bio počašćen.

Tvrdite da su tom događaju prisustvovali samo komunisti. Nisam komunist i ne vjerujem da se Vaš bivši predsjednik, dr. Ivo Josipović, koji je također prisustvovao događaju, nije vratio u Socijaldemokratsku partiju iz razloga što je počeo simpatizirati komunizam. Isto vrijedi i za predsjednika i zamjenicu predsjednika Antifašističke lige Republike Hrvatske, g. Zorana Pusića i gđu. Vesnu Teršelić. Među ljudima koji su govorili i koji su prisustvovali skupštini bilo je i onih koji su bili kritični prema neslobodama u hrvatskom društvu i prije 1991. Sumnjam i da su moji drugi kolege, koji su također prisustvovali događaju, komunisti. Međutim, čak i da svi oni jesu komunisti, to ne bi ništa promijenilo. Norveška komunistička partija je legalna organizacija u mojoj zemlji u kojoj postoji tradicija poticanja različitosti u političkim raspravama.

Sasvim je druga priča, dakako, prisustvo (neosuđenih) ubojica. To je ozbiljno pitanje kojim ću se baviti onda kada Vaše stajalište podrži Ustavni sud Republike Hrvatske, Europska unija, Vijeće Europe/Sud za ljudska prava ili druge institucije koje ustvrde manjak vladavine prava u Vašoj zemlji.

Pitate me podržava li Norveška diktatore. Ne podržava. Norveški otpor od 1940. do 1945. nije se temeljio samo na tome da je Norveška bila pod okupacijom Wehrmachta, nego je predstavljao i borbu protiv totalitarizma i nacionalsocijalizma – Hitlera i Mussolinija i njihovih marioneta, poput Quislinga i Pavelića. Otkad je Norveška postala članicom Ujedinjenih naroda, aktivno se zalaže za ljudska prava. Naš program za razvojnu pomoć, uključujući i program za Hrvatsku, također se temelji na poticanju razvoja dobre vladavine. Na istom je tragu i norveška aktivna podrška ulasku Hrvatske u tzv. euro-atlantske integracije. 

Međutim, najvažniju stvar niste spomenuli. Riječ je o poruci antifašizma koju sam izrekao na konferenciji. Odao sam počast partizanima koje su Nacisti poslali u Norvešku, njih 4268, i koji su potom zatočeni u koncentracijskim logorima. Mnogi od njih su preminuli, no neki su uspostavili prijateljstva s lokalnim norveškim stanovništvom i zahvaljujući njihovoj pomoći, uspjeli prebjeći u Švedsku. Mnoge od tih obitelji održavaju prijateljske odnose i u drugoj ili trećoj generaciji. Njegovo veličanstvo kralj Olaf V. je 1976. godine otkrio spomenik partizanima koji su svoje živote dali boreći se protiv nacizma i fašizma. Mi, Norvežani, s ponosom ih se sjećamo.

U drugom dijelu mog govora naglasio sam da ostatke nacizma i fašizma vidimo i u današnjoj Europi. Iskoristio sam priliku čestitati Njemačkoj kao europskoj zemlji u kojoj su državne institucije jako ozbiljno, možda čak i najozbiljnije u odnosu na ostale europske zemlje, shvatile opasnost takvog razvoja događaja.

Pretpostavljam da ste razumjeli da se neću niti želim ispričati zbog odavanja počasti Vašim sunarodnjacima koji su se tijekom Drugog svjetskog rata borili protiv nacizma. Umjesto toga, iskoristit ću ovu priliku da im se u ime norveškog naroda i u osobno ime, od srca još jednom zahvalim.

S poštovanjem, Henrik Ofstad

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: hrt.hr