FESTIVAL ŽELJEZARA: Sama lokacija giganta koji je nekada zapošljavao 14.000 radnika odličan je poziv na dolazak

Ivor Fuka

16. svibnja 2014.

FESTIVAL ŽELJEZARA: Sama lokacija giganta koji je nekada zapošljavao 14.000 radnika odličan je poziv na dolazak

Nekada je bio ponos državne industrije, a danas je Sisak grad slučaj i najslikovitiji primjer nesretne tranzicije. Svoj doprinos revitalizaciji Siska dat će Festival Željezara koji će se u tom gradu održati od 6. do 8. lipnja, među ostalim i na impresivnoj lokaciji Željezare, mjesta slavne povijesti i sumorne sadašnjosti. Ako ništa drugo sama lokacija giganta koji je nekada zapošljavao 14.000 radnika, a danas tamo kruh zarađuje tek njih 120, odličan je poziv na dolazak. Program će svakog dana počinjati u 17 sati, a završavati u ranojutarnjim satima. Sam festival sastoji se od tri cjeline – umjetnost, aktivizam i glazba, a u ovoj posljednjoj složen je vrlo zanimljiv „line up“.

Na tiskovnoj konferenciji festivala pojašnjeno je kako se ideja kulturne revitalizacije rodila još 2007. godine u sklopu projekta Nevidljivi Sisak, kao i da su se sada ostvarili neki preduvjeti za pokretanje opsežnog projekta, što ovaj festival uistinu jeste. Za organizaciju ovog neobičnog događanja možemo zahvaliti udruzi Pressing - Centru za istraživanje i razvoj medija, te njihovim partnerima - Žedno uho i Koordinacija udruga mladih Siska. Osim njih organizaciju su podržale civilne inicijative iz Siska, Zagreba i ostatka Hrvatske, kao i Grad Sisak, Ministarstvo kulture te tvrtke Kulinarski Institut Kul IN i ABS Sisak. Organizatori će ukratko rezimirati kako je svrha festivala stavljanje Siska na kulturnu, turističku, edukativnu mapu Hrvatske pa i šire.

„Poznajući lokalne probleme, odlučio sam se na tri programske cjeline koje odgovaraju potrebama i željama stanovništva radničkog naselja Caprag kao sisačkog predgrađa, a i Siska općenito. Spomenuto naselje je najzanemareniji dio grada i odlučio sam krenuti ravno iz centra problema“, kaže Marijan Crtalić, umjetnički direktor Festivala Željezara, dodajući kako je cilj umjetničkog programa festivala uspostavljanje komunikacije s lokalnim stanovništvom, njihovim problemima, ali i s udrugama civilnog društva. Namjera je da se grad oživi, a da Festival u budućnosti bude samo trodnevna prezentacija svega onoga što se u Sisku događalo prethodne godine.

Festival Željezara
Svrha je stavljanje Siska na kulturnu, turističku, edukativnu mapu Hrvatske pa i šire (FOTO: Lupiga.Com)

Istovremeno aktivistički program festivala održat će se u formi konferencija o samoorganiziranju, s naglaskom na teme rada, solidarnosti, jednakosti, održivog razvoja, kulture i ljudskih prava.

„U tom će dijelu programa sudjelovati pedesetak aktivista iz trinaest organizacija zajedno sa studentima, nezaposlenim, radnicima, sindikalistima, umirovljenicima - građanima naselja Caprag i grada Siska“, pojasnila je izvršna direktorica i urednica aktivističkog dijela programa Lela Vujanić. Namjera je ispitati mogućnosti nekih progresivnih ideja, ali i nekih sličnih iskustava iz cijele Hrvatske. Inače, konferencije će se održavati na dvije lokacije, u samom krugu Željezare i na gradskom trgu u sisačkom industrijskim predgrađu, Capragu. U cijelu priču uključeno je lokalno stanovništvo, predvođeno radnicima Željezare koja je nekada u zlatna vremena upošljavala 14.000 ljudi.

Široj publici vjerojatno će biti najzanimljivija treća programska cjelina festivala, a to je ona glazbena. Na popisu izvođača našla su se i neka vrlo atraktivna izvođačka imena, poput sisačkih domaćina Bambie Molestersa, beogradskog Repetitora, izvrsnog bosanskog psiha -  Damira Avdića, Punčki, Antenata, Žena, My Buddy Moosea ili Peach Pita.

„To su bendovi koji su svjesno proživjeli tranzicijski period te svoje poglede i emocije prema istom iskazuju putem glazbe. A u sklopu klupskog programa svirat će dva ponajbolja domaća instrumentalna plesna benda – ABOP i Tobogan. Klupski elektronski program čine autentična sisačka elektronska scena Electro City. Riječ je o mračnoj industrial plesnoj glazbi u konotaciji s tematikom festivala i lokacijom, a direktno inspiriranom fenomenom Željezara“, predstavio je događanja Nenad Borović, urednik glazbenog dijela Festivala Željezara. Ukupno će se u ta tri dana publici predstaviti dvadesetak izvođača domaće i regionalne nezavisne scene.

Festival Željezara
Crveno za aktivizam, zeleno za umjetnost i plavo za glazbu (ILUSTRACIJA: Festival Željezara)

Na predstavljanju Festivala našao se i poznati fotograf Boris Cvjetanović, koji je u nekoliko rečenica dotaknuo i pitanje radništva u današnjoj Hrvatskoj.

„Sjećam se kada su nove tvrtke koje su locirane u Radničkoj cesti u Zagrebu tražile od Grada da se ta ulica preimenuje, jer to ime ne doprinosi njihovom ugledu. Danas je biti radnik sramota, čak se i riječ radnik ne upotrebljava već se koristi riječ djelatnik. Sve se to u Sisku vrlo dobro vidi“, kaže Cvjetanović. Tiskovnoj konferenciji prisustvovao je i konceptualni umjetnik, Siniša Labrović, koji će s jednim svojim performansom sudjelovati na festivalu.

„Moja motivacija je neka nova situacija. Čovjeka pogodi ta jedna bivša monumentalnost onog što se tamo nalazi. Željezara je zapravo samo metafora“, rekao je Labrović. On je za festival predložio performans simptomatičnog naziva – „Kutija šibica“. Nekada je, kaže, u kutiji šibica bilo 50 drvaca, a danas ih u uvoznim mađarskim, koje prevladavaju hrvatskim tržištem, prebrojao je to pedantno Labrović, ima samo 38.

Siniša Labrović
Siniša Labrović - "Šibica danas ima samo 38" (FOTO: Lupiga.Com)

„Performans je vrlo jednostavan. Pedeset bivših radnika Željezare, danas nezaposlenih ili umirovljenih stoji u mraku. Oni bi trebali jedan za drugim upaliti šibicu i tom šibicom osvijetliti svoje lice, dok šibica ne izgori“, otkrio je djelomično ideju svog performansa.

Hrvoje Jurić iz grupe Direktna demokracija u školi, koji će sudjelovati na aktivističkom dijelu festivala i govoriti o temi solidarnosti, rekao je kako se oduševio idejom čim je čuo za nju.

„Ovo je jedan od rijetkih festivala koji uspijeva objediniti tri vrlo važne dimenzije - glazbu, umjetnost i aktivizam. To je izuzetno važno jer te tri stvari ne bi trebalo odjeljivati“, kaže Jurić napominjući kako je upravo Sisak jedna od žrtava ideje solidarnosti te da je s destrukcijom industrije u Sisku došlo i do destrukcije društva.

Hrvoje Jurić
"S destrukcijom industrije u Sisku došlo i do destrukcije društva" (FOTO: Lupiga.Com)

Najavljeno je kako će program započeti u prijepodnevnim satima, dok će završavati s ranim jutrom, a posjetitelji će po uistinu pristupačnim cijenama tijekom dana moći razgledavati brojne izložbe, instalacije, promatrati performanse, ali i sudjelovati na tribinama i diskusijama. Za sve one koji su se upitali što to znači „uistinu pristupačne cijene“ valja napomenuti kako će ulaznica za sva tri festivalska dana stajati 50 kuna, dok će cijena dnevne ulaznice biti 30 kuna.

U prodaji će se naći od ponedjeljka, i to u zagrebačkom Dirty Old Shopu (Tratinska 18), kao i online na www.dirtyoldempire.com te na nekoliko lokacija u Sisku. Lupiga koja je medijski pokrovitelj Festivala Željezara, a kako bi uistinu podržala ovaj festival, izabrat će „najgoru“ opciju - neće koristiti akreditacije već će svaki dan kupovati pojedinačne ulaznice. S obzirom da organizatori festivala ciljaju i na zagrebačku publiku, Festival je osigurao bitno povoljnije cijene prijevoza iz Zagreba do Siska, kako vlakom, tako i autobusima.

 

UMJETNIČKI PROGRAM * Slaven Tolj  • Kata Mijatović • Andreja Kulunčić • Marijan Crtalić • Siniša Labrović • Igor Grubić  • Boris Cvjetanović  • Marko Ercegović  • Željko Badurina • Božena Končić Badurina • Vlasta Žanić • Marko Tadić • Zoran Pavelić  • Boris Greiner • Nemanja Cvijanović • Sandro Đukić • Božidar Katić • Darko Bavoljak • Mladen Stilinović • Arkoff • Cirkorama

GLAZBENI PROGRAM* Bambi Molesters / Repetitor / Seven That Spells / Antenat / Damir Avdić / ABOP / Peach Pit / My Buddy Moose / Punčke / Tobogan / Popsimonova (live) / ŽEN / Le Chocolat Noir (live) / Dali B (live) / Tanz Kommanda / N-NOR (live) / ### / S&C (DJ set/live) / Blacksmith (DJ set) / G&G (DJ set) / Omar & Getoutski (b2b DJ)

AKTIVISTIČKI PROGRAM* Pravo na grad - Kontraakcija - Savez udruga Klubtura - Mlade antifašistkinje Zagreba (MAZ) - Brid – baza za radničku inicijativu i demokratizaciju - Documenta – centar za suočavanje s prošlošću - Zelena akcija - Koordinacija udruga mladih Siska (KUMS) - skwhat - Anarhija blok 45 - White angels - Sisačka eko akcija - Direktna demokracija u školi - Gradski vrtovi Sisak

Lupiga.Com