VIDEO IZ VUKOVARA: Evo tko je i kako organizirao blokadu kolone s državnim vrhom

Ivor Fuka

21. studenog 2013.

VIDEO IZ VUKOVARA: Evo tko je i kako organizirao blokadu kolone s državnim vrhom

„Prepali su se lampaša“, ustvrdio je danas predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić, objasnivši kako kolona u kojoj se nalazio cijeli državni vrh nije bila spriječena da oda počast žrtvama Vukovara. Međutim, na snimkama u čiji je posjed došao Lupiga vidljivo je tko i na koji način organizira blokadu kolone, zbog čega je državni vrh i odustao od polaganja vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Na snimkama se jasno vidi da je blokada kolone s hrvatskim premijerom, predsjednikom države, predsjednikom Hrvatskog sabora i svim članovima vlade, bila planirana i organizirana.

„Nitko u koloni nije bio spriječen pa ni ona mala skupina koja je bila u bolnici“, analizirao je danas na konferenciji za novinare Tomislav Josić, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. On tvrdi da je državni vrh prehodao tek 150 metara i onda stao, okrenuo se, ostavio stjegonoše i počeo širiti neistine.

„Predsjednici države, Sabora i Vlade uplašili su se lampiona i odustali od kolone“, objasnit će Josić zašto državni dužnosnici u ponedjeljak nisu položili vijence na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Dodat će i da su tvrdnje državnog vrha kako su sudionici kolone sjećanja bili izmanipulirani, obično omalovažavanje naroda i branitelja. Međutim, Lupiga je došao u posjed snimaka koje demantiraju Josićevo viđenje stvari i jasno pokazuju da je blokada državnog vrha bila isplanirana, a da narod koji ih je blokirao isprva nije ni znao o čemu se radi.

„Dođite ovamo, molim vas. Treba zaustaviti ovu kolonu nevukovarske Hrvatske“, jasno se čuje na snimku koji vam donosimo. Čovjek u šarenoj trenerci i trapericama koji upućuje sudionike kolone, prema našim saznanjima, je Nikola Mažar, koji je, zanimljivo, gradski vijećnik Hrvatske demokratske zajednice. Ujedno, radi se i o dugogodišnjem čelniku Mladeži HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije. Na snimku se čuje i objašnjenje da se građani zaustave na dvadesetak minuta, uz uputu da ostali produže dalje.

„Ovo je blokada, samo stanite tu“, jasno se razaznaje uputa dok zbunjeni građani pokušavaju razumjeti o čemu se radi. Na drugoj snimci gdje se ponovno pojavljuje Mažar, poput skretničara koji raspoređuje gdje će se i kako blokirati kolona s državnim vrhom, instruirani građani sa zadovoljstvom prihvaćaju namijenjenu im ulogu. Ukoliko je netko i sumnjao da vukovarski incident nije izrežiran, ova snimka jasno pokazuje i u čijoj se to režiji odvilo, kao i to da su vukovarske žrtve na koje se svi redom pozivaju iskorištene za nečije prljave političke igre.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com