ISTRAŽIVANJE POD PLAHTAMA: Imaju li komunisti bolji seks?

Lupiga.Com

7. prosinca 2015.

ISTRAŽIVANJE POD PLAHTAMA: Imaju li komunisti bolji seks?

Potaknut studijom iz 1980. godine, prema kojoj 50 posto žena iz Zapadne Njemačke ne doživljava orgazam, nasuprot samo 15 posto stanovnica komunističkog dijela države, njemački je redatelj André Meier odgovore potražio od povjesničara i istraživača. Film "Liebte der Osten anders: Sex im geteilten Deutschland", na engleski preveden kao "Do Communists Have Better Sex" iz 2006. godine istražuje vezu između društvenog uređenja i seksualnog zadovoljstva u društvu nakon Drugog svjetskog rata podijeljenom Željeznom zavjesom.

Prividni paradoks po kojem se stanovnici jednog represivnog i strogo kontroliranog društva pod plahtama bolje zabavljaju, prema ovom filmu razrješava se u radikalno različitim socijalnim politikama i ideološkim utjecajima u ova dva društva. Čuveni istočnonjemački nudizam i nepostojanje seksualnog tržišta (pornografija i prostitucija su zabranjene), seksualni priručnici i edukativni filmovi koje financira državna sisa DDR-a, percepcija seksa kao potrebe u komunističkom društvu deklarativno usmjerenom na zadovoljavanje potreba (a ne na imperativ profita) s jedne strane, a s druge strane zapadnonjemački ideal domaćice i izrazit utjecaj Crkve u prvim poslijeratnim godinama, potom seksualno oslobođenje iz šezdesetih koje žene podučava da imaju pravo i individualnu odgovornost za vlastiti orgazam.

Kakve veze ima veća ekonomska neovisnost i socijalna zaštićenost žena, besplatna i dostupna kontracepcija i seksualno obrazovanje neopterećeno ideološkim utjecajem Crkve s ljubavnim zadovoljstvom? Titlovi su na engleskom, a YouTube će vas, zbog „neprimjerenog sadržaja“, tražiti da potvrdite kako ste punoljetni. Pogledajte film.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: YouTube/screenshot