„TREĆI ELEMENT - VODA“: More sjajnih fotografija

Lupiga.Com

20. srpnja 2024.

„TREĆI ELEMENT - VODA“: More sjajnih fotografija

„I kada bi sve na ovoj planeti izgorjelo, ostala bi voda – i u njoj iskra novog života. Čovjek je nekad živio u neposrednom kontaktu s prirodom, cijenio je i uvažavao te intenzivno promatrao. Sav se njegov život odvijao u okviru četiriju elemenata, a to su: zemlja, vatra, voda, zrak. U evolutivnoj spirali čovjek je spoznao da postoji mnogo više elemenata, dokučio neslućene znanstvene spoznaje, otišao na Mjesec i štošta još drugoga, i u tom svom hodu kroz povijest zaboravio, zanemario treći element – vodu kao osnovnu supstancu svojega života“, kažu iz Fotokluba Rijeka koji je u riječkoj Galeriji Principij organizirao međunarodnu izložbu fotografija na temu vode, „Treći element – voda“.

GALERIJA: Pogledajte najbolje fotografije na natječaju „Treći element – voda“

Izložba je složena odabirom najboljih fotografija na prethodno provedenom natječaju na koji se prijavio veliki broj autorica i autora. Kako doznajemo u Fotoklubu Rijeka, čak 168 ljubitelja fotografije poslalo je svoje radove, a osim iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije, prijave su stizale čak i iz daleke Finske. Između 880 fotografija, selektorica i kustosica Branka Arh za izložbu je odabrala točno 100 radova. 

Fotoklub Rijeka

„Temeljni cilj projekta je poticanje autora da u svojoj neposrednoj sredini otkrivaju prirodna bogatstva i ljepote vezane za vodu, a isto tako da detektiraju specifične ekološke situacije koje ugrožavaju naš treći element ili pak da daju neko drugo, osobno viđenje ove teme kroz medij fotografije. Ovu misiju fotografskoga propitivanja vode provodimo od 2003. godine. Dakle, dvadeset i dvije godine zaredom bavimo se interpretacijom osnovnoga životnog agensa. I svaki smo put kao organizatori iznenađeni i oduševljeni maštom i kreativnošću autora u pristupu temi vode“, zaključuju u Fotoklubu Rijeka. 

Fotoklub Rijeka

Proteklog vikenda proglašeni su i pobjednici, a prvu nagradu odnio je Stefan Stefanovski iz Srbije s fotografijom „Bujanje života“ (naslovna fotografja u ovom tekstu).

„Zašto je fotografija 'Bujanje života' Stefana Stefanovskog proglašena fotografijom izložbe? Zato što je autor čisto i jasno, lirskim jezikom boje i svjetlosti u boji razložio autentičnu i izuzetno moćnu fotografsku priču o nastajanju života, o rastu iz vode, o savršenom skladu u procesu buđenja i obnavljanja života u prirodi, o onom dahu proljeća koji svemu, životu i postojanju daje smisao. Iskazao je to mirno, profinjenom, fluidnom, gotovo akvarelnom zabilježbom plave boje vode i gustim linearnim premreženjima raslinja koje djeluje poput poetskog crteža“, obrazloženje je selektorice Branke Arh.

Fotoklub Rijeka

Posebne diplome dobila su tri autora – Dušan Živkić za fotografiju „Puž“, Dušan Grbac za „Divušku“ i Mario Beganović za fotografiju „Kupom“. Dodatno je pohvaljeno još deset autora, dok su posjetitelji izložbe za najboljeg autora proglasili Rumunja, Maria Plaina. Fotografije su bile izložene i na Facebook stranici Fotokluba Rijeka, a tamošnja publika je za najbolju odabrala fotografiju „Voda u tragovima“ Mihaele Vuković.

U našoj fotogaleriji možete pronaći više fotografija s izložbe. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Stefan Stefanovski 

Sviđa vam se ono što radimo? Želite više ovakvih tekstova? Možete nas financijski poduprijeti uplatom preko ovog QR koda. Svaka pomoć naših čitatelja uvijek je i više nego dobrodošao vjetar u leđa.