DVOBROJ USKORO NA KIOSCIMA: Zarez ide u tisak!

Ana Benačić

14. travnja 2015.

DVOBROJ USKORO NA KIOSCIMA: Zarez ide u tisak!

Kolege iz kulturnog dvotjednog časopisa za kulturu i društvena zbivanja Zarez dojavile su, nakon tjedana agonije, radosnu vijest - list konačno ide u tisak. Nakon što su zaprimili ugovor od Ministarstva kulture i priložili ga tiskari Slobodne Dalmacije, odlučeno je da će izaći na kioske. "U ovaj petak ide dvobroj 405/406, s tekstovima koje smo radili za pretprošli i prošli broj, a već sljedeći tjedan ide redovni broj 407", navodi urednik Luka Ostojić. Redakcija lista zahvaljuje se dugom nizu koleg(ic)a i organizacija koji su stali iza njih u vrijeme kada je se izlazak novoga broja Zareza činio nemogućim. Zahvaljuju se, dakako, i svim čitateljima i čitateljicama, simpatizerima i simpatizerkama.

Podsjetimo, u organizaciji medijske mreže e-Net javnosti je objašnjena situacija u kojoj se dvotjednik našao. Nakon 16 godina kontinuiranog izlaženja, otvaranja brojnih tema od javnog interesa i rada na rubu volontiranja, optuženi su za nezasluženo subvencioniranje javnim novcem. Državno odvjetništvo u ime države traži povrat 1,2 milijuna kuna za financiranje Zareza u 2012. i 2013. godini zbog optužbi za sukob interesa na račun sada već bivše ministrice kulture Andree Zlatar Violić. Smijenjena ministrica je, naime, ostala vlasnicom minornog udjela izdavača Zareza, od čega nije ostvarivala nikakvu dobit, što je sudbina svih formalnih vlasnika u listu koji jedva pokriva honorare i trošak tiska.

Organi gonjenja smatraju sukobom interesa što se Zarez nastavio financirati javnim sredstvima i to iz budžeta Ministarstva kulture, nakon što je u Runjaninovu došla Zlatar Violić. Pritom Zarez, prvi puta u 16 godina, zbog kašnjenja uplate iz javnih izvora nije izašao na kioscima. U ranije spomenutom pismu podrške E-neta, u kojemu se poziva na obustavu križarskog pohoda protiv takozvanog sukoba interesa i javnog financiranja medija, među ostalim se navodi:

"Davao je prostor nebrojenim grupama, inicijativama, organizacijama, pokretima i manifestacijama koje su često bile medijski gotovo nevidljive. Skoro nijedan oglas za festival, radionicu ili promociju Zarez nije naplaćivao, znajući da oni koje promovira rade u podjednako nezavidnim uvjetima. Davao je velike tematske blokove autorima koji nisu imali gdje predstaviti svoje opsežnije projekte. Davao je prostor za prve pjesničke, prozne i dizajnerske pokušaje. Davao je, kada bi zatrebalo, čak i besplatne računovodstvene usluge drugim manjim medijima. Sve je to činio iz temeljnog osjećaja solidarnosti koji se provlačio kao kontinuitet redakcijske politike dok su se uredničke generacije smjenjivale. Nije bilo puno, ali je bilo u skladu s mogućnostima časopisa i onim što se od njega tražilo. Nadamo se da će makar dio onih koji su u prošlih šesnaest godina dobili djelić Zarezovog prostora sada iskazati svoju podršku časopisu, neovisno o raspletu sudskog slučaja za koji baš nikakvu odgovornost ne snose oni koji svojim radom omogućuju njegovo postojanje".

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Zarez.hr