DIREKTNO.HR CENZURA: „Stranačko glasilo“ HDZ-a zabranilo komentiranje tekstova na temu Zlatka Hasanbegovića

Ante Radić

11. travnja 2017.

DIREKTNO.HR CENZURA: „Stranačko glasilo“ HDZ-a zabranilo komentiranje tekstova na temu Zlatka Hasanbegovića

U vrijeme dok je predsjednik HDZ-a bio Tomislav Karamarko, njegov tadašnji savjetnik za medije Miljenko Manjkas osnovao je portal direktno.hr. Cilj je bio barem malo popraviti medijsku sliku Karamarkovog HDZ-a. To je u startu bio nacionalistički, desničarski portal, ali se od, primjerice, portala dnevno.hr razlikovao po tome što je funkcionirao kao strogo stranačko glasilo. Direktno.hr nije objavljivao ništa kritično o HDZ-u, isključivo se veličalo Karamarka i njegove suradnike. A glavni im je heroj bio Zlatko Hasanbegović, kojeg su u razdoblju dok je obnašao dužnost ministra kulture zasipali hvalospjevima i predstavljali kao jednog od najvećih živućih Hrvata.

Danas se, u skladu s promijenjenim okolnostima, euforija direktno.hr s Hasanbegovićem značajno stišala, ali svejedno objavljuju dosta tekstova s njim u vezi. Tako su trenutačno na naslovnici portala tri takva teksta. U jednom se opisuje Hasanbegovićev sukob s Andrejom Plenkovićem i Dragom Prgometom na sjednici predsjedništva HDZ-a, u drugom se navodi popis ljudi koji su bili članovi kulturnih vijeća što ih je imenovao Hasanbegović, a ovih dana raspustila njegova nasljednica na ministarskom mjestu Nina Obuljen Koržinek, dok je treći Hasanbegovićeva žustra reakcija na njezinu odluku. 

Dakle, nipošto se ne može se tvrditi da je direktno.hr prekrižilo Hasanbegovića. Međutim, čitateljima je od ovoga tjedna onemogućeno da komentiraju tekstove u kojima je riječ o Hasanbegoviću. Provjerom nekoliko desetaka tekstova utvrdili smo da samo tekstove u kojima je riječ o bivšem ministru kulture nije moguće komentirati. Riječ je o zaista o raritetnom uredničkom potezu. Na portalu Jutarnjeg lista nije, recimo, dopušteno komentirati uratke njihovih kolumnista. Ali, da bi medij zabranio komentiranje tekstova koji se odnose na samo jednog političara, to u Hrvatskoj još nije zabilježeno. 

direktno.hr cenzura
Za komentare na tekstovima gdje se spominje Hasanbegovića više nema mjesta, dok je na ostalim tekstovima prostor za komentiranje još uvijek prisutan (SCREENSHOT: direktno.hr)

Konzumenti direktno.hr, čija je okosnica života i dalje borba protiv Jugoslavije i Udbe, negoduju zbog ovakvog razvoja događaja. I to u komentarima ispod tekstova koji se ne tiču Hasanbegovića. 

"Zanimljivo je da se na drugom članku o Obuljenki i gospodinu Hasanbegoviću ne može komentirati", "direktno.hr po nalogu Plenkovića zabranio komentiranje teksta o smjeni članova kulturnih vijeća od strane Obuljenke", samo su neki od takvih postova. 

Teško bi bilo reći da je baš Plenković stavio veto na komentare tekstova u kojima Hasanbegović ima važnu ulogu. No, da je predsjednik Vlade razlog da se to zbiva, u to uopće ne treba sumnjati. Da bi se došlo do tog zaključka dovoljno je pročitati poruke Plenkoviću, koje su posljednjih tjedana bijesni HDZ-ovci ostavljali ispod tekstova o Hasanbegoviću. 

"Mislim da je krajnje vrijeme da se komunjaru Plenkovića odstrani iz političkog života", karakteristična je rečenica za komentare kojim se istinskog domoljuba Hasanbegovića suprotstavlja udbaškom šegrtu Plenkoviću. S obzirom da je direktno.hr ipak HDZ-ov mediji, premda je Manjkas izašao iz njega još prije godinu dana, to se nije moglo tolerirati.

Zlatko Hasanbegović
Nekadašnji heroj portala direktno.hr sada se našao na nekom drugom popisu (FOTO: Hina)

Ali, tretman Plenkovića kod dijela te publike nije se time bitno poboljšao. 

"Vidi se da je odgojen u udbaškom duhu........laž i prevara pod sloganom VJERODOSTOJNO", piše ispod teksta na direktno.hr u kojem se prenose dijelovi premijerovog sinoćnjeg intervjua za Hrvatsku radioteleviziju. 

Slijedi li opća zabrana komentiranja na ovom internetskom portalu? Ni to vjerojatno nije isključeno. A Hasanbegović? Plenković ga, jasno je, ne podnosi. Nije ga htio u svojoj Vladi, a nakon toga na svaki način pokušava marginalizirati tu svojeglavu ikonu hrvatske desnice. Ipak, ne usudi ga se izbaciti iz HDZ-a, bojeći se upravo da bi to jako negativno odjeknulo među krajnje desno orijentiranim biračima, koji također glasuju za njegovu stranku. Zato Plenković priželjkuje da Hasanbegović samoinicijativno napusti HDZ, pa mu je nedavno čak poručio "otvorena su mu vrata, sretan mu put". Ali, Hasanbegović je član predsjedništva HDZ-a i ne pada mu na pamet to učiniti. 

Podržao je Brunu Esih, ističući da mu je žao što ona nije kandidatkinja HDZ-a za gradonačelnicu Zagreba, ali dalje od toga, barem ne javno, nije išao. Hasanbegović dođe do ruba, no tu se zaustavlja kako ne bi Plenkoviću dao argumente da ga isključi. Dok se nalazi u vodstvu HDZ-a, njegova je pozicija odlična i ne namjerava to stoga ugroziti. Radi se o igri živaca između Plenkovića i Hasanbegovića, koja se, očito je, posredno odražava i na uređivanje direktno.hr. Engleske kladionice u ovakvoj bi situaciji već otvorile mogućnost klađenja na ishod tog sukoba.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina