VELIKA „PREDSTAVA“ ZIJAHA SOKOLOVIĆA S BALKONA: „Dajem kraljevstvo za pozorišnu predstavu“

I.F.

27. ožujka 2020.

VELIKA „PREDSTAVA“ ZIJAHA SOKOLOVIĆA S BALKONA: „Dajem kraljevstvo za pozorišnu predstavu“

Svjetski dan kazališta ove je godine diljem Europe i svijeta kazališne trupe dočekao u do sada neviđenoj situaciji. Sve predstave zbog epidemije koronavirusa u velikoj su većini zemalja odavno otkazane i pitanje je kad će se život ponovno vratiti na daske koje život znače

Tim povodom na svoj sarajevski balkon izašao je poznati glumac, zapravo glumčina, Zijah Sokolović, izvikujući prigodnu poruku dok ga prati tek sablasni lavež pasa. 

„Glumci, pozorišni umjetnici, draga publiko, danas je Svjetski dan pozorišta, kazališta, gledališča i teatra. Danas kažem 'dajem kraljevstvo za pozorišnu predstavu'. Da bi bilo predstava ostanite kod kuće, ostanite doma, da bi bila umjetnost, da bi bilo pozorište, da bi bila predstava. Neka živi pozorište, neka živi umjetnost“, poručio je glasno i jasno legendarni Zike.

Taman prije nego li će na balkon iznad njega izaći jedna od susjeda da vidi o čemu se radi, legendarni glumac i ambasador dobre volje Ujedinjenih naroda za toleranciju i nenasilje, će se povući uz riječi: „ja bih još, ali moram u izolaciju. Živjelo pozorište!“.

Inače, Svjetski dan kazališta se obilježava još od 1962. godine, a kao i brojna kazališta diljem svijeta, i Zijah Sokolović se na taj dan trudi poslati vidljivu poruku. Tako je prije šest godina originalno obilježio ovaj dan kada je iz Beograda poslao fotografiju na kojoj stoji potpuno gol i drži dasku na kojoj je pisalo „Daska koja život znači“.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/Facebook