UKLJUČI SE U AKCIJU: Nisi sama, useli s nama!

B.G.

16. travnja 2021.

UKLJUČI SE U AKCIJU: Nisi sama, useli s nama!

Kada joj je u svibnju 2015. godine dijagnosticiran rak, novinarka Ivana Kalogjera vjerojatno nije ni slutila da će usred liječenja ostati bez posla, a potom i osnovati portalNismo same“ te istoimenu udrugu. Udruga je u javnosti najpoznatija po projektu „Nisi sama – ideš s nama!“, novoj socijalnoj usluzi taksi prijevoza na kemoterapiju žena oboljelih od raka koje se liječe u zagrebačkim bolnicama.

Danas, nakon godina rada od kuće, Udruga „Nismo same“ dobila je od Grada Zagreba na korištenje prostor u Boškovićevoj ulici koji zahtijeva uređenje i ulaganja pa je pokrenuta GoGetFunding kampanja koja je dostupna na ovom linku

„Naš novi prostor zamislile smo kao mjesto u kojem će se onkološke bolesnice družiti, učiti, razmjenjivati iskustva i dobivati podršku. No, kako bismo to postigle, prvo ga moramo urediti. Nažalost, prostor koji smo dobile na korištenje nema grijanje, a još je dodatno stradao u potresu. Zahvaljujemo arhitektima Lotus grupe – Lotus Architecti, koju vodi arhitektica Maja Bručić, koji su besplatno za nas izradili projekt uređenja i troškovnik. No, ideju je potrebno provesti u djelo, a mi trenutačno na računu za to imamo nula kuna“, kaže Kalogjera.

Građani i građanke koji će donirati pomoći će onkološkim pacijenticama, od kojih mnoge žive na rubu siromaštva. Uz to su i usamljene (na usamljenost je dodatno utjecala pandemija koronavirusa) pa im će prostor koji se za njih planira urediti puno značiti. Udruga Nismo same do sada je pokrenula dva jedinstvena projekta pomoći za onkološke pacijentice – projekt besplatnog taksi prijevoza i projekt pomoći u kući, a sada pacijenticama žele osigurati i prostor, u kojem se neće osjećati same.

Usluge besplatnog taksi prijevoza „Nisi sama – ideš s nama!“ po uzoru na praksu u razvijenim zemljama je do sada koristila 371 žena, iz svih krajeva Hrvatske. Drugi projekt, „Žene za žene“, kojim koordinira dopredsjednica udruge Goranka Perc, poznata po tome što je 2018. prehodala Camino, a svoj 900 kilometara dug put posvetila je ženama oboljelima od raka udruga provodi u suradnji s Gradom Zagrebom i udrugom Europa Donna Hrvatska. Projekt se odnosi na pomoć u kući onkološkim pacijenticama. U četiri godine djelovanja, Udruga je provela brojne kampanje i snimila video o samopregledu dojki, s poznatom pjevačicom i voditeljicom Idom Prester, koji je pregledan više od 200.000 puta i spasio je više života.

Svi uplatitelji, koji nisu anonimni, dobit će zahvalnicu, a za uplate veće od 100 eura predviđeno je isticanje imena donatora na zidu zahvale.

Udruga Nismo same osnovana je u ožujku 2017. godine s ciljem promicanja i unaprjeđenja svih oblika prevencije raka, osobito kod žena, pružanja podrške onkološkim pacijenticama i njihovim obiteljima, edukacije i boljeg informiranja, kao i podizanja svijesti o važnosti prevencije, radi unaprjeđivanja kvalitete liječenja i društvenog položaja oboljelih žena te zaštite zdravlja općenito. Projekt je realiziran u suradnji s Udruženjem Radio Taxi Zagreb, a za pokrivanje troškova, udruga je organizirala osam velikih humanitarnih akcija, u kojima je prikupljeno više od milijun kuna. 

„Posebno smo ponosne na činjenicu da na projektu svi volontiramo“, kažu hrabre žene iz udruge. Većinu članica Udruge čine bivše i sadašnje onkološke pacijentice, zbog čega su sve kampanje nastale iz osobnih iskustava. Za sada je u crowdfunding kampanji prikupljeno nešto više od 1.300 eura, što je otprilike šest posto potrebnog iznosa od 21.000 eura. Do kraja kampanje preostalo je još 45 dana, a nadamo se da će se potrebni iznos prikupiti i prije kraja kampanje. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Nismo same